- IKKE ET TOPPLAG: Det var skuffende at Brann sjelden klarte å sette gjestene under såpass press at den individuelle klasseforskjellene i disse to mannskapene ble synlig, skriver Esten O. Sæther. Foto: Digitalsport
- IKKE ET TOPPLAG: Det var skuffende at Brann sjelden klarte å sette gjestene under såpass press at den individuelle klasseforskjellene i disse to mannskapene ble synlig, skriver Esten O. Sæther. Foto: DigitalsportVis mer

Langt fra et topp mannskap

Synd at Brann har så mange svake sider.

||| DET er knapt noe lag i norsk fotball det er viktigere å holde i toppen i Tippeligaen enn Brann, men der er de foreløpig ikke. Bare en eneste hjemmekamp var nok til å bekrefte de svakhetene som dette mannskapet tilsynelatende gikk inn i 2010-sesongen med:

•• Her er det bare en klassespiller, og det blir for tynt for en by som både vil mer og kan betale dyrere for fotballen sin enn de fleste andre.

I serieåpningen ble det til og med for mye Erik Huseklepp.

AKKURAT det skal en del til. Vanligvis kan ikke et tidvist sultefôret norsk fotballpublikum få nok av de kvalitetene Huseklepp tilfører Tippeligaen; den høye farten, den smittende driblegleden, den fine balansen idet han drar seg tett forbi motspillerne og all entusiasmen over bare å få være der ute på gresset.

Erik Huseklepp gjorde ikke noen spesielt dårlig kamp mot Haugesund, men lagkameratene hans spilte som han skulle gjøre det meste selv. Først ved en ensidig pumping av ballen tidlig inn mot rommet bak gjestenes backfirer der Huseklepp sjeldent kunne rekke fram, og så ved å la være å fylle opp bakfra da Huseklepp ganske alene nesten klarte å vippe kampen riktig vei mot slutten.

FOR selvsagt skulle Brann ha vunnet. Ikke fordi laget spilte godt eller dominerte, men fordi de likevel skaffet seg sjanser nok til å klare det:

•• Først etter et følsomt Huseklepp-frispark som ga stopper Rodolph Austin sjansen til upresset å heade inn 1 - 0 fra et par meters hold.

•• Så fra et Huseklepp-innlegg som spilte Diego Gustavinho fri alene med Per Morten Kristiansen.

•• Og til sist da Erik Huseklepp selv nesten styrte inn ballen fra skrått hold rett før full tid.

Pluss på et par muligheter i klynga foran den stadig blidere Haugesund-målvakt Per Morten Kristiansen og bakgrunnsbildet for en grei hjemmeseier er komplett.

Men resten er ikke greit for et lag med ambisjoner om tetplassering i Tippeligaen.

FOR mellom sjansene viste Brann-spillerne enda klarere hvor lett de lar motstanderne slippe til. Haugesund var for eksempel flere hakk bedre med ball i midtbaneleddet, der de i lange perioder enkelt spilte ut hjemmelaget med et fikst pasningsspill langs bakken.

Dessuten dekket Tippeliga-nykommeren tilsynelatende mye enklere rommene på midten. Branns sentrale midtbane forflytter seg for treigt og kommer til å slite mot enda mer fotrappe og ballsikre motstandere.

Det kan lett gi alvorlig defensive trøbbel fordi Branns nye midtforsvar med Austin som makker for Olafur Örn Bjørnason mangler fart både til å komme i hurtig press og til å ha kontroll over bakrommet sitt. Da er et renn av rettvendte motstandere med ball inn fra midtbanen,  et dårlig utgangspunkt for å komme langt nok under fjorårets 49 baklengsmål.

HAUGESUND manglet kraft helt på topp til å utnytte disse Brann-svakhetene, men så er det da heller ikke et lag med såpass begrensete ressurser som skal utfordre hjemmelagets ambisjoner om å tilhøre teten i Tippeligaen.

Desto mer skuffende at Brann sjelden klarte å sette gjestene under såpass press at den individuelle klasseforskjellene i disse to mannskapene ble synlig.

Det eneste det var lett å se, var at de fleste i rød drakt på banen venter seg for mye av Erik Huseklepp.

Det er et dårlig utgangspunkt for å utvikle et Brann-lag med selvtillit og kraft til å gi byen de resultatene som egentlig hele den norske toppfotballen trenger.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet