Langt fra skuddsikker

Med to utslag i den uspillbare bushen og et elendig gjennomført 16. hull åpnet Tiger Woods døra for konkurrentene. På gløtt.

-  Hvis Tiger Woods spiller som Tiger Woods kan spille på denne typen bane er jeg nødt til å være enig med dem som sier at resten av oss spiller om andreplassen, sier Colin Montgomerie. -  Det vi ser når Tiger er på sitt beste, er en unik golfspiller på en unik golfbane. Men når det er sagt - Tiger er ikke skuddsikker, vi så det i dag.

-  Jeg kan vinne dette hvis jeg spiller en 66-runde i dag.

Slurvete og sårbar

Men Tiger Woods var ikke unik i går. Han var slurvete og sårbar. Og 18 hull fra The Claret Jug, et av golfens mest prestisjetunge trofeer, handler ikke lenger The Open bare om verdensrankingens toppmann. Etter en rufsete tredjerunde, der putteren var hans eneste venn, slapp verdens beste spiller kobbelet innpå seg.

Og de takket og bukket, senket innimellom det umulige, og kom i flokk. Slik José María Olazabal tok et kjempesteg i retning Tiger da han senket en monsterputt til eagle på hull 12.

-  Et deilig øyeblikk, sier spanjolen. -  Og jeg gleder meg til å spille den siste ballen med Tiger i finalerunden.

Kroppsspråket sier alt

Når de siste parene slår ut i ettermiddag, kan både Woods, José María Olazabal, Retief Goosen, Colin Montgomerie, Brad Faxon, Sergio Garcia, Vijay Singh og Michael Campbell vinne på St. Andrews. Men misforstå meg rett - Tiger Woods er fortsatt den store favoritten. For sjøl om ledelsen skrumpet fra fire til to slag da utslag og lange innspill sviktet i løpet av gårsdagen, er han likevel mannen å slå. Resten handler om å tro at det er mulig.

SLURVETE OG SÅRBAR: Verdensener Tiger Woods viste menneskelige egenskaper på tredjerunden i The Open i går. Han havnet et par ganger i den helt umulige roughen, og måtte droppe og tapte slag. I dag er det flere som øyner et Open-håp. Foto: Jeff J. Mitchell/Reuters/Scanpix
SLURVETE OG SÅRBAR: Verdensener Tiger Woods viste menneskelige egenskaper på tredjerunden i The Open i går. Han havnet et par ganger i den helt umulige roughen, og måtte droppe og tapte slag. I dag er det flere som øyner et Open-håp. Foto: Jeff J. Mitchell/Reuters/Scanpix Vis mer

For Tiger Woods tror. Han tror alltid han kan vinne. Og du så hvor gjerne han ønsker å spille hjem sin 10. majortittel og den andre for året - du så det da han senket tre vanskelige putter til birdie på 12, par på 17 og den som gjør nattesøvnen litt bedre - birdieputten på 18.

Da kom nemlig knyttneve-gesten vi forbinder med Tiger Woods.

Et kroppsspråk synonymt med seier.

Olazabal frykter nervene

-  Hvis jeg leder turneringa når vi står på tee 17, vet jeg ikke om jeg klarer å være helt avslappet, sier Olazabal. -  Det eneste jeg kan love, er at jeg skal prøve å ha det så gøy som mulig.

Sørafrikanske Retief Goosen var best i går og spilte seg rett opp i penga med en 66-runde fra minus tre til minus ni. José María Olazabal (-10) og Sergio Garcia (-8) signerte sine kort med runder på 68 og 69. Og også hjemmefavoritten Colin Montgomerie (-9), som gikk i finaleballen med den brått sårbare og noen få hull på hjemveien var 10 under par, tok til slutt et slag på Tiger Woods med en gigaputt til birdie i amfien rundt det 18. hullet.

Putt til fire millioner?

Med andre ord:

Av alle de virkelig gode på St. Andrews var Tiger Woods dårligst med sin 71-runde.

Engelskmannen som har en drøy million norske til fire ganger pengene på Tiger Woods,, hadde noen svette timer i går ettermiddag og kveld. Midtveis i runden gikk det nemlig hull på sparebøssa. Men Tiger er ikke verdensener på grunn av hell - han er best fordi han har trylleslag i bagen. Og i går tryllet han altså med den korteste kølla.

Birdieputten på hull 18 kan fort bli slaget som sikrer den tøffe gambleren utbetalinga på over fire millioner kroner.

Bare jobb - ikke gøy

Colin Montgomerie, skotten som har vunnet Europatouren sju ganger på rad, står igjen veldig nær sin første majortittel. Det eneste han ikke liker, er alt maset rundt temaet - det som handler om at han fortjener å vinne en av de fire store turneringene (Masters, US Open, The Open og USPGA). For Monty er i beste fall drittlei alt preiket om at han «fortjener» å vinne en major.

I hans verden er det så enkelt at du ikke vinner hvis du ikke er god nok når det gjelder.

-  De som sier at dette er gøy, tar feil, sier Colin Montgomerie. «Fun» hører ikke hjemme i The Open. For dette er arbeid, og arbeid er business.

Men heldigvis:

Også Monty klarte å smile på jobben i går.

KAN VINNE: Sergio Garcia, Spania
KAN VINNE: Ritief Goosen, Sør-Afrika