Langt unna et topplag

Brann var mer heldig enn dyktig.

Brann - Sandnes Ulf 3-1.

KIM OJO hadde to forklaringer på at Brann fikk de scoringene laget trengte etter pause:

•• Den ene var at treneren hadde snakket litt til ham i pausen.

•• Den andre var at han byttet tilbake til sine gamle fotballstøvler.

Men ingen av delene forklarer hvorfor Bergens storhet ikke finner tilbake til sitt gamle nivå.

DA går det an å titte litt på kveldens motstander Sandnes Ulf. For andre kamp på rad holdt de på å løpe i stykker en i utgangspunktet bedre motstander.

Sjansemessig burde gjestene vunnet på Brann Stadion. Så helhjertet var innsatsen, og så passe interesserte virket hjemmelaget. Det siste kan godt skyldes nerver som trener Rune Skarsfjord forklarte etter kampen, men kanskje like gjerne utgangspunktet. For der et nederlagsdømt Brann overrasket alle skeptikerne for ett år siden, er det et tippet topplag som sliter nå.

Det er en vesentlig forskjell. Ikke minst for Kim Ojo.

I FJOR VÅR ble han selve symbolet på Brann-suksessen etter overgangen fra Nybergsund og 1.divisjon. Nå er han foreløpig mer et symbol på den slitsomme forretningsvirksomheten som rir mange av Tippeligaklubbene; det stadige jaget på å holde verdifulle spillere under kontrakt før et eller annet lag stikker av med godbitene uten å måtte betale noen ting.

DET VAR DENGANG:Det meste lyktes for Kim Ojo og Brann i fjor. Nå er ambisjonene større og prestasjonene foreløpig mindre.FOTO: John T. Pedersen / Dagbladet.
DET VAR DENGANG:Det meste lyktes for Kim Ojo og Brann i fjor. Nå er ambisjonene større og prestasjonene foreløpig mindre.FOTO: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer

For Ojos del virket dette spillet lett overdrevet. Brann-kontrakten hans gjelder gjennom hele 2013-sesongen. Likevel har klubbledelsen bedt ham undertegne en ny, noe Ojo nekter.

SÅNT kan ta fra konsentrasjonen hos enda mer konsentrerte proffe spillere enn denne Brann-spissen, og det er nettopp det som skjer:

•• Mot Ulf Sandnes var den flotte vippen til 3 - 1 nesten det eneste Ojos presterte som minnet om fjorårets kraftpakke.

Ellers løp han mindre og duellerte slappere. Det i seg selv gjør Brann til et svakere lag.

SAMTIDIG er Ojos formdupp langt fra bergensernes eneste problem. Brann har investert i flere nye spillere, men har ennå ikke fått satt noen trygg offensiv struktur. Det var derfor nykommer Sandnes Ulf med et høyt press kunne løpe i stykker hjemmelagets offensive spill.

Her er det dessverre snakk om mer enn en entusiastisk motstander. Brann sliter både med tempoet og manglende ballsikkerhet i  forsvarsfireren. Det gjør laget ekstra sårbart når de møter et systematisk høyt press. Egentlig var det en serie tekniske feil i stesete situasjoner som gjorde at gjestene kunne ha ledet med to, tre mål før Amin Askar helt forandret kampen med en fin markkryper til 2 - 1.

Denne tekniske svakheten er ikke lett å få vekk. Vel mangler laget fortsatt sin nye kaptein Markus Jonsson i midtforsvaret, men svensken løser neppe hele problemet:

•• Den lett lurvete ballbehandlingen bakerst kan komme til å plage Brann gjennom hele sesongen.

I så fall blir det dessverre vrient å oppfylle de høye ambisjonene for 2012-sesongen.