Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lanserer ny «supersko» like etter regelendring

Det internasjonale friidrettsforbundet satte en stopper for omdiskutert sko. Seks dager seinere ble det annonsert en ny sko som skal være innenfor kravene.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Langdistanseløper Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer i fjor høst. Han klokket inn på tiden 1.59.40 - snaut to minutter raskere enn sin offisielle rekord - og skoene han brukte den aktuelle dagen har fått mye oppmerksomhet.

Kipchoge brukte en prototype av de mye omtalte Nike-skoene Alphafly, en ny versjon av Vaporfly, som har hjulpet utøvere til å sette flere rekorder siden lanseringen i 2016.

SPURT: Jacob Kiplimo fikk en uhyggelig overraskelse i siste sekund i gateløpet St.Silvester Road Race i Sao Paulo, Brasil. Vis mer

Skoene har lenge vært kontroversielle, og flere mener bruken av dem er å anse som «teknisk doping», fordi utøvere får en fordel. Skoene inneholder blant annet et spesielt skum, samt karbonfibersåle, skriver The Guardian.

En eliteløper som Mo Farah har kommet med innspill til utviklingen av den nye skotypen. To kilder forteller den engelske avisa at de nye skoene er «latterlig raske» og en kilde har uttalt at «selv med liten innsats løper du fortere enn med en vanlig sko».

Begrensninger

Det internasjonale friidrettsforbundet (World Athletics) innførte nylig begrensninger for sko av denne typen i mesterskap, etter sterke anklager om at det ga utøvere konkurransefortrinn å bruke dem. Nyheten ble annonsert i en pressemelding forrige fredag.

Det ble blant annet besluttet at sko i konkurranse bare kan inneholde én karbonplate, og ikke tre, slik som var tilfellet med Vaporfly. I tillegg må skoene ha vært på det åpne markedet i fire måneder før de kan brukes i en offisiell konkurranse.

- Det er ikke vår jobb å regulere hele skomarkedet, men det er vår plikt å bevare integriteten til elitekonkurranser ved å sørge for at skoene som blir brukt av eliteutøvere i konkurranse ikke gir noen form for hjelp eller fordel, uttalte friidrett-president Sebastian Coe.

Det stoppet likevel ikke Nike, som allerede torsdag lanserte sin nye «supersko»: Air Zoom Alphafly Next%. Skoen kommer for salg i begrenset opplag i slutten av måneden, og på det åpne markedet i april, slik at den kan tas i bruk av profesjonelle utøvere under friidrett-OL i månedsskiftet juli/august.

Den nye skoen skal ifølge selskapet være innenfor det nye reglementet til World Athletics, og det opplyses blant annet at sålen er 39,5 millimeter tykk, så vidt innenfor grensen som ble satt på 40 millimeter. Bare seks dager etter innstrammingene til World Athletics, som ble satt for å få bukt med utviklingen, kommer altså denne nye lanseringen.

Tidligere friidrettsutøver Vebjørn Rodal (47) har ikke testet ut skoene til Nike, men mener det er riktig å undersøke effekten av dem.

- Vi ser at den modellen fra Nike har dominert veldig i internasjonale maratonløp de siste åra, men så ser vi også at det ble satt verdensrekord på 10 kilometer gateløp med en annen leverandør, sier Rodal til Dagbladet og fortsetter:

- Det er ting som tyder på at det fungerer, så det er på sin plass at man setter dette under lupen. Det må være slik at det er mannen oppi skoene som i første rekke står for prestasjonen. Hvis vi drar konseptet lenger, så tilfører man en fordel som ikke naturlig, som ikke er bra lenger, mener Rodal.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Store forbedringer

Rivaler av Nike skal være frustrert over at selskapet har tatt patent på flere ting innenfor den nye skoteknologien, som gjør det vanskelig for dem å konkurrere mot giganten.

Det har tidligere vist seg at du kan forbedre tiden med 4-5 prosent ved å bruke Vaporfly - noe som tilsvarer rundt 90 sekunder for en eliteutøver i maraton - og ifølge The Guardian har det kommet antydninger på at nye Alphafly vil forbedre resultatet med 7-8 prosent, uten at det er bekreftet.

De siste åra har maratontidene rast nedover. The Telegraph skriver at nesten halvparten av de 150 raskeste tidene gjennom historien er med Vaporfly-modellene. Den samme tendensen ser vi i bredden. 41 prosent av dem som løp et maraton på under tre timer i siste del av 2019, brukte disse skoene.

- Det har vært kontroversielt en periode dette her. Det kan ikke bli slik at du løper på blades som er en halvmeter høyere heller. Det tvinges fram et regelverk som gir en form for begrensning. Du kan se på konkurransesko og ski/skisko at det ikke har skjedd all verden på mange år, så en utvikling er naturlig det også. Men det må helst være motivert av komfort, det å unngå skadeproblematikk og slike ting, og ikke rene prestasjonsfremmende tiltak utover det fysiske, sier Rodal.

Det er likevel ingen grunn til å tro at enhver løper automatisk blir bedre av disse skoene.

- De jeg har pratet med, sier du må være i en viss form, ha et visst steg, et driv for å komme opp og fram for å utnytte skoen. Alle vet at det er trygghet i konkurranse hvis du står på startstreken og kan stole på utstyret. Det er klart at det ligger placeboeffekt bak dette, at det er løpere på lavt nivå som hadde klart seg bra uten disse skoene, mener Rodal.

Nike skaper likevel stor blest rundt skoene sine og merket dominerer blant langdistanseløpere.

- Og så har de satt en pris som er hinsides for vanlig dødelige, som må kjøpe dem selv. Men hvis produktet tilfører en unaturlig fordel, så syns jeg det er på sin plass at det blir satt søkelyset på det. Det kommer tilsvarende varianter for piggsko. Da får vi nok samme problemstilling, sier Rodal.

Og det har vi allerede fått.

MENER SKO BØR UNDERSØKES: Vebjørn Rodal ønsker ikke at utstyret skal avgjøre hvem som er best i løp.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MENER SKO BØR UNDERSØKES: Vebjørn Rodal ønsker ikke at utstyret skal avgjøre hvem som er best i løp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Sprintsko

Nike har lanserte også en «sprintsko» i samme slengen denne uka, som har fått navnet Viperfly, som er designet for å løpe kortere distanser som 100 meter.

Denne skoen møter imidlertid ikke kravene til World Atheltics, slik at den foreløpig ikke kan brukes i konkurranse.

Jonathan Quarcoo (23) har bestenotering på 100 meter på 10.26 - raskest av alle norske aktive sprintere. Han er sponset av Adidas, men Nikes nye sko er en snakkis i sprintmiljøet.

- Det ser nesten ut som de løper av seg selv. Det har vært en utvikling hos flere merker, men dette ser jo ut som en fryktelig variant. Jeg vet ikke om denne skoen er revolusjonerende, men hvis det fungerer, er det en sko alle vil bruke, sa 23-åringen til Dagbladet nylig.

Quarcoo synes det er vanskelig å uttale seg om en sko han aldri har prøvd, men han er skeptisk til at bare noen få skal kunne bruke skoen.

- De ser veldig annerledes ut - det er en ny type piggsko. Det har vært snakk om at bare de beste skal bruke de, da kan det være et konkurransefortrinn. Mange av de beste har egne utstyrsavtaler. Hvis disse gir Nike-utøverne et konkurransefortrinn, burde de ikke være tilgjengelig, sa Quarcoo.