Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Lanzinger er ved godt mot

Engebretsen tror smertene gir seg relativt raskt.

(Dagbladet.no): Olympiatoppens medisinske sjef, Lars Engebretsen, kan i dag omsider konstatere at den verste, umiddelbare faren er over for Matthias Lanzingers del.

I går kveld ble alpinisten vekket opp etter beinamputasjonen og et døgn i kunstig koma. Da kunne det også konstateres at han har sluppet fra ulykken uten større hodeskader.

- Han er ved godt mot og har fått med seg det meste. Han er helt på alerten, forteller Engebretsen til Dagbladet.no, men vil for øvrig ikke gå i detalj om hva pasienten har sagt eller gjort så langt.

Uansett kan den uheldige 27-åringen snart være på vei hjem til Salzburg i Østerrike.

- Det går etter forholdene bra med ham, så det er maks snakk om en dag eller to før han kan forflyttes, sier Engebretsen.

- Smertene gir seg raskt

Når han er hjemme, følger en omfattende rehabiliteringsperiode. Lanzinger kan raskt begynne å gå med krykker - før han etter hvert kan tilvenne seg beinprotese.

- Dette opptreningsarbeidet starter ganske med en gang. Denne pasienten er jo i veldig god form, noe som gir ham en stor fordel, sier Engebretsen.

KIRURGENE: Den østerrikske spesialisten Thomas Hölzenbein og Olympiatoppens Lars Engebretsen opererte Matthias Lanzinger. Foto: ARNT FOLVIK/DAGBLADET
KIRURGENE: Den østerrikske spesialisten Thomas Hölzenbein og Olympiatoppens Lars Engebretsen opererte Matthias Lanzinger. Foto: ARNT FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

- Ettersom han var toppalpinist, kan han kanskje ikke komme helt tilbake til gammelt aktivitetsnivå. For han kan jo ikke stå på ski - iallfall ikke med det første, tillegger legen, vel vitende om at det finnes spesielt alpintutstyr for enbeinte.

Han tror dessuten at smertene vil gi seg ganske raskt.

- De verste smertene varer nok ikke veldig lenge, håper og tror Engebretsen.

Sjøl har kirurgen lagt bak seg to hektiske dager, med masse mediepågang og spørsmål - fra både Norge og Østerrike.

- Særlig i Østerrike har det vært mye oppstyr, men det er bare bra for pasienten. Han trenger all den støtte han kan få nå, poengterer Engebretsen.

«Hva med alle de andre pasientene på sjukehuset?» 

Legen reflekterer samtidig over det mediesirkuset han har havnet midt oppi.

- «Hva med de andre pasientene på sjukehuset?» spurte kona mi, og hun har et poeng. Riktignok er det sterkt, det som skjedde Lanzinger. Men det finnes utrolig mange sterke skjebner på sjukehusene rundt omkring, påpeker Engebretsen.

image: - Lanzinger er ved godt mot

I går sammenlignet han Lanzingers skadetype med en trafikkskade, en skadetype det florerer av. Men tross alt synes han ikke at det er uheldig at omtalen av denne enkeltsaken blir så voldsom.

- Oppstyret har vært litt surrealistisk, men ikke uheldig. Det setter søkelyset på at alpint er en risikosport og at redningsapparat og sånt må være på plass, kommenterer han.

Kritikken som kommer - og da særlig mot Kvitfjell-arrangørenes beredskap - mener han er naturlig.

- Det er ikke uvanlig etter en så stygg skade, og det betyr bare at alle rutiner må gjennomgås, sier Engebretsen, som i dag fikk støtte på at det ikke vil hjulpet å få Lanzinger raskere til sjukehus.

BLIR RASKT KVITT SMERTENE: Det tror Olympiatoppen medisinsk ansvarlig, Lars Engebretsen, om Matthias Lanzinger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media