PERFEKT LANGRENN:  Petter der han hører hjemme. Midt i feltet sammen med restan av verdens beste langrennsløpere. Det er fortsatt noe annet enn bare de store turrennene. FOTO: Artur Widak/NurPhoto.
PERFEKT LANGRENN: Petter der han hører hjemme. Midt i feltet sammen med restan av verdens beste langrennsløpere. Det er fortsatt noe annet enn bare de store turrennene. FOTO: Artur Widak/NurPhoto.Vis mer

Lar hjertet styre

I valget mellom gode prinsipper og spontan kjærlighet til sporten, har Skiforbundet latt følelsene bestemme. Det er ok.

GJENNOM et ti år langt eventyr som langrennsløper, har Petter Northug på godt og vondt utfordret ulike verdier i toppidretten vår. Når skilederne nå tilbyr ham både private Coop-millioner og en norsk landslagsplass, framstår det som Petter gjør akkurat som han vil i norsk langrenn.

Det gjør han nok, men hva så?

I en ren økonomisk sak er uansett verdien begrenset til det som kan regnes i penger. Der privatløperen Petter ble truet med utestengelse fra verdenscup, VM og OL fordi han kunne rive istykker finansieringen av landslagene, gir skistyrets kuvending bare nye regnestykker:

•• Blir det for kostbart å bli styrt av lystene til en enkelt løper?

•• Vil denne kortsiktige løsningen for å få med Petter, gi langrenn et langvarig økonomisk problem?

Mens den abdiserte sponsorkongen Jacob Lund mener skistyret "har ryggrad omtrent som et perlekjede", ligger svaret for Skiforbundet nettopp i antall perler. Får langrenn over tid større sponsorinntekter ved å bruke Petter Northug på landslaget, har skistyret gjort mye av jobben sin.

ET eget utvalg skal i løpet av noen måneder regne på forholdet mellom landslagenes felles økonomi og den enkelte løperens naturlige lyst til å skaffe seg mer penger. Svarene skal komme før sesongstart, men de blir ikke endelige:

•• I denne tvisten kan det gå både vinter og vår før partene når en varig enighet.

For om Petters Coop-advokater med VM-suksessen i ryggen nå dikterer betingelsene, risikerer de et annet styrkeforhold foran de neste sesongene. Du er ikke mer verdt enn dine siste resultater. Det er spesialbehandlingens bakside.

DERFOR har Are Sørum Langås, Northugs manager, signalisert at han denne gangen vil ha en langvarig avtale. Det er et tegn på at Petter har lyst til å konkurrere både i VM 2017 og OL 2018, og passer rent økonomisk begge parter. Ingen sponsorer er tjent med en endeløs krangel rundt sponsorobjektet.

Derimot er alle tjent med at Petter Northug konkurrerer videre mot resten av verdenseliten i langrenn. Som sportens ikon er han verdt ekstra puss og stell, og enda mer:

•• Han er rent sportslig den artigste å leke med.

I en diskusjon som mest har dreid seg om prinsippene for idrettens eiendomsrett og korrekt behandling av sponsorer, har dette vært det avgjørende argumentet både for de aktive og langrennlederne. De mener som resten av oss, at langrenn er en morsommere sport med Petter Northug.

DER skistyret nå blir kritisert for å mangle ryggrad, kunne de like gjerne fått et klapp på skulderen fordi de har så mye hjerte for sporten at de tør å gå sine egne gamle beslutninger.  Vedtaket om å holde privatløperen Northug borte fra landslagsporet, ble feil fordi han gikk mye fortere enn noen trodde. Desto større grunn til å rette opp tabben og beholde Petter i verdenscup, VM og OL.

Det ligger ingen stor prinsipiell tenkning bak det å la seg styre av Petter Northugs gullrekke i Falun, men sluttresultatet for skisporten kan bli det beste likevel. Med Petter som deltids landslagsløper i flere sesonger framover, styrkes merkevaren langrenn.

DETTE er en merkevare som allerede nå er mer verdifull enn noen gang. I løpet av de to siste års krangel om privatløperen Northug, har fellesskapet skaffet seg økonomi til et bredere landslagstilbud enn noen gang. De økte inntektene er dels blitt brukt til å finansiere satsingen for 30,40 talenter over hele Norge gjennom nye delvis betalte regionslag:

•• Aldri har norsk langrenn hatt en bredere elite enn nå midt under krangelen med privatløperen Northug.

Nettopp den utviklingen viser at denne saken alene ikke har kraft til å sprenge den norske landslagsmodellen.  Petter er unik, og kan behandles deretter.

Ikke i form av en prinsipiell utestengelse, men med omtanke for hva som fortsatt gjør langrenn til den morsomste idretten.

 

 

FORANDRET ALT : VM-suksessen i Falun ble sterk for Petter, og sterk for oss som er glad i langrenn. Det satte Skiforbundet i en knipe. FOTO:  EPA/Hendrik Schmidt.
FORANDRET ALT : VM-suksessen i Falun ble sterk for Petter, og sterk for oss som er glad i langrenn. Det satte Skiforbundet i en knipe. FOTO: EPA/Hendrik Schmidt. Vis mer