RBK spiller mot Putins allierte

Lar Putin slippe unna

Det blir helt feil at Putins venner får spille fotball i Trondheim i dag.

JOBBEN IKKE GJORT: Fotballpresident Lise Klaveness var imponerende tydelig på norske verdier under FIFA-kongressen i våres. Nå har både hun og resten av norsk fotball sviktet i oppgaven om å holde Putins aggressive elitesport unna Norge. I dag spiller Putins allierte mot Rosenborg i Trondheim. FOTO: NTB.
JOBBEN IKKE GJORT: Fotballpresident Lise Klaveness var imponerende tydelig på norske verdier under FIFA-kongressen i våres. Nå har både hun og resten av norsk fotball sviktet i oppgaven om å holde Putins aggressive elitesport unna Norge. I dag spiller Putins allierte mot Rosenborg i Trondheim. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I DAG spiller Rosenborgs kvinnelag en avgjørende hjemmekamp på Koteng Arena for sjansen til å få spille playoff til Champions League. Det er mange penger i potten.

Vinner RBK dette oppgjøret venter kanskje Arsenal, Bayern München eller Paris Saint Germain. Europas gjeveste klubber har for lengst satset på kvinnefotballen. Kommer de på besøk i et eventuelt playoff, flytter RBK-jentene fra lille Koteng Arena til Lerkendal.

Det blir folkefest og i beste fall millioninntekter. I sommer satte RBK ny publikumsrekord for norsk kvinnefotball. Det er herlig trøkk i trønderpublikummet bak denne satsingen, men denne gangen har verken RBK-fansen eller norsk fotball fulgt godt nok med i det som skjer utenfor banen:

  • RBKs motstander i dag skulle aldri fått sluppet inn til lek i Norge.

Fotballjentene fra FC Minsk representerer den hviterussiske diktatoren Aleksandr Lukasjenko; altså Vladimir Putins nærmeste utenlandske allierte.

Det gjør at Hviterussland, nå kalt Belarus, er utestengt fra nesten all internasjonal idrett.

Men altså ikke fra europeisk klubbfotball.

RBK-JENTENES nye hjemmebane ligger idyllisk til bare et par kilometer fra St. Olavs Sykehus i Trondheim. Det er til dette sykehuset skadete ukrainske soldater er blitt fløyet inn i sommer.

Bildet av det første gule ambulanseflyet med skadde ble stort publisert på alle de trønderske lokalmediene da det landet i juni.

Da hadde sykehuset allerede lenge vært i beredskap for å hjelpe flommen av ukrainske flyktninger som var ventet til Norge i de første kaotiske ukene etter den russiske invasjonen seint i februar.

Så kom de skadde soldatene. Da ble det enda mer vrient å leke videre med de som har startet denne grusomme krigen som om ingen ting har skjedd.

For det har det med hjelp av hviterusserne.

DET er derfor Aleksandr Lukasjenko sitt Belarus fra denne krigen startet er blitt utestengt på samme måte som Vladimir Putins Russland.

Den første invasjonen med russiske tropper kom også derfra. De tok korteste vei sørover mot Kyiv fra leirene sine i Belarus; bare for å møte et blodig og ydmykende nederlag.

Denne angrepspakten mellom Putin og Lukasjenko gjorde at den internasjonale olympiske komité (IOC) 1. mars ba alle idretter å utestenge utøvere fra både Russland og Belarus.

Men ble ikke helt hørt i fotballen.

FIFA - det internasjonale fotballforbundet - under ledelse av Putin-vennen Gianni Infantino, har hele tida vært regnet som det svake punktet i idrettsboikotten av Putins aggressive elitesport. Mange venter at Infantino vil lete etter smutthull for å slippe Russland inn igjen.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har imidlertid vært tydelige i kravet om å holde Putins Russland utenfor. Til nå har det hindret Infantino i å utfordre Vesten i sanksjonene mot Putin.

DET spesielle i spørsmålet om Belarus og fotballboikott, er UEFAs skille mellom Russland og Russlands fremste medløper:

  • Mens russerne ble helt utestengt, mistet Belarus bare muligheten til å spille mot Ukraina eller ukrainske lag.

Helt fra rett invasjonen valgte UEFA å vente med de strengeste tiltakene. Det ble forbudt å dra til Belarus for å spille kamper, men hviterussiske lag fikk komme til Europa for å konkurrere mot alle andre enn Ukraina. Denne muligheten gjaldt også landslaget.

UEFA ville vente og se før de eventuelt strammet til boikotten.

DERFOR er det ikke idrettsjuss eller internasjonale vedtak i sporten som stopper Minsk fra å spille mot RBK i Trondheim i dag. Dette er et spørsmålet om hvordan norsk fotball selv stiller seg til det pågående etiske dilemmaet om å leke med de som hjelper angriperne i Ukraina-krigen:

- Dette er kynisk og blodig. Sivile blir drept i en fullskala krig som vil dytte landet vårt tilbake flere tiår, skrev ukrainerne fortvilet da de tidlig forsøkte å få fotballen til å utestenge også Belarus.

Foreløpig er de ikke blitt hørt.

Og kanskje enda verre for oss. Vi har verken hørt eller snakket så mye om denne pinlige kampen i Trondheim.

I FJOR startet norsk fotball med supporterne i spissen et oppgjør med arabisk sportsvasking. Det ble fulgt opp på en imponerende direkte måte av fotballpresident Lise Klaveness under FIFA-kongressen sist vår. Men her har tilsynelatende både president, styre, fotfolk og sportsmediene sovet i timen:

  • Ingen i norsk fotball har problematisert at et hviterussisk lag får spille en så viktig kamp i Norge.

Det er trist,

DEN internasjonale boikotten av Putins nasjonalistiske eliteidrett startet jo nettopp i Norge med utestengelsen av Aleksandr Bolsjunov og de andre langrennsstjernene fra Drammen og Holmenkollen.

Den kontante reaksjonen på russernes overgrep, vakte oppsikt verden rundt. Det ble tydelig for mange flere hvorfor det nå er helt nødvendig å holde utøvere og lag fra Russland og Belarus utenfor all toppidrett.

Litt fordi startnekt for sportshelter er et nyttig middel til å få oppmerksomhet om krigen blant de russiske overgriperne, men mest fordi en troverdig idrett krever at idretten selv står opp mot Putins misbruk av både russisk og internasjonal elitesport.

DET er derfor RBK-tilhengerne bør ta med seg ukrainske flagg på kampen i dag. Supportergruppa Kjernen har vært ivrige til å løfte fram kvinnesatsingen i byen, og de var viktige i opprøret mot Qatar-VM.

Her kommer det en enda tydeligere sosial utfordring som mangler tydelige stemmer. Norsk fotball har ikke mobilisert for å holde Putins allierte borte fra banene våre. Heller ikke Norges idrettsforbund har fulgt opp sitt eget vedtak om å holde alle hviterussiske utøvere unna konkurranser hos oss.

Noen bør spørre hvorfor.

Og noen bør sørge for at det i siste liten blir TV-bilder fra Trondheim i de riktige gule og blå fargene

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer