MÅLGANG:  Som i fjor, vil målgang i maratonet i Pyongyang være inne på Kim Il Sung Stadium. I år er det første gang at det tillates at utlendinger deltar. Foto: AP Photo / David Guttenfelder / NTB Scanpix
MÅLGANG: Som i fjor, vil målgang i maratonet i Pyongyang være inne på Kim Il Sung Stadium. I år er det første gang at det tillates at utlendinger deltar. Foto: AP Photo / David Guttenfelder / NTB ScanpixVis mer

Lar utlendinger delta i verdens mest eksotiske maraton

Kim Jong-uns vakter passer på.

(Dagbladet): Neste lørdag går anerkjente London Marathon av stabelen. I fjor fullførte nesten 35 000 mennesker løpet som går forbi flere av de store attraksjonene i den britiske hovedstaden, og løpet trenger ingen ytterligere presentasjon.

Men det trenger kanskje et annet maraton som også arrangeres neste lørdag: Mangyongdae Prize Marathon i Pyongyang.

I år er det 27. gang løpet arrangeres, men denne gangen med en ny vri. Det blir nemlig første gang at Nord-Korea og Kim Jong-un tillater at utlendinger deltar i amatør-klassen.

Tidligere er elite-løpere fra rundt om i verden invitert til å delta, men dette er første gangen at hvermansen kan melde seg på.

200 påmeldt Så langt er det rundt 200 mennesker fra utenfor Nord-Korea som har meldt seg opp på maratonet, halv-maratonet eller ti-kilometeren.

- Jeg tror nok det er Pyongyang-delen som er attraksjonen, ikke så mye maraton-delen, sier Simon Cockerell til AP, ifølge Independent.

Han jobber som turoperatør i Bejing, og selger turer til Nord-Korea. For å ta del i maratonet må man søke gjennom en turoperatør for å få visumet sitt godkjent.

- Svært mange av de som skal delta er interessert i å gjøre noe litt uvanlig. Og det er noe som vil gi deg oppmerksomhet blant venner når du forteller at du sprang maraton i Nord-Korea, sier Cockerell.

Ut ifra bildene fra fjorårets maraton er ikke sikkerheten noe man skal bekymre seg for - rundt hele løypa står det millitære vakter og følger med.

Fire runder i byen Maratonet, som går i Nord-Koreas hovedstad, vil passere store nasjonale monumenter på sine fire runder rundt i byen.

Løpet starter på Kim Il Sung Stadium, før det går forbi monumentet over de kinesiske soldatene, og videre til Kim Il Sung-universitetet. Deretter krysses elva Taedong, før man løper tilbake til Kim Il Sung Stadium langs elvesiden.

Tidligere i år åpnet Kim Jong-un sitt skiparadis nord i landet - etter at han blant annet sleit med å skaffe skiheiser til sitt nye paradis.

At diktatoren nå tillater at utlendinger får delta i Pyongyang maraton ses på som et ledd i at landet forsøker å legge til rette for mer turisme.

Generelt har den unge lederen satt sport mer på dagsorden, med blant annet flere basketbaner utendørs og rulleskøyte-ramper rundt omkring i hovedstaden, skriver Independent.

Interessert i å delta? På grunn av behandlingstiden med tanke på visum, er det nok for seint å melde seg på årets løp. Men skulle de samme reglene gjelde for neste år kan du søke gjennom et av reisebyråene som har kjennskap til nordkoreansk-byråkrati.

Maratonarrangementet kulminerer i feiringen av den tidligere lederen Kim Il Sungs fødselsdag 15. april.

PASSES PÅ:  Sikkerheten rundt løypa ser ikke ut til å være noe man trenger å bekymre seg for under  Mangyongdae Prize Marathon. Foto: AP Photo / David Guttenfelder / NTB Scanpix
PASSES PÅ: Sikkerheten rundt løypa ser ikke ut til å være noe man trenger å bekymre seg for under Mangyongdae Prize Marathon. Foto: AP Photo / David Guttenfelder / NTB Scanpix Vis mer