Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Larissas farvel

I dag skal Larissa Lazutina snu bitterhet til gull. Med seier i OL-avskjeden blir 36-åringen tidenes kvinnelige vinterolympier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem gull, et sølv og en bronse var Larissa Lazutinas OL-meritter før hun kom til Salt Lake City. Så langt står hun med to sølv som fasit fra rennene i Soldier Hollow.

15 km-gullet tapte hun i spurtoppgjøret mot Stefania Belmondo, mens hun tapte gullkampen i jaktstarten mot sin lagvenninne Olga Danilova. På stafetten var gullet allerede innkassert av Russland, men Lazutinas blodverdier gjorde at de ikke en gang kom til startstreken.

Føler seg forfulgt

Det har vært sagt og skrevet mye etter at Lazutinas hemoglobinnivå stoppet Russlands deltakelse i stafetten. Russerne føler seg forfulgt og mistenkeliggjort av dopingjegerne og konkurrenter, mens Det internasjonale skiforbundet (FIS) mener de har fulgt regelboka.

Det som er helt sikkert er at det ikke skal stå på motivasjonen til de fire russiske jentene som stiller til start på dagens klassiske tremil.

Og ikke minst har Larissa Lazutina mye å gå for.

I tillegg til å revansjere det som skjedde i forkant av stafetten går hun for å bli den mestvinnende kvinnelige vinterolympier. Med gull i dag er bare Bjørn Dæhlie større i vinter-OLs historie.

I skyggen av Välbe

Og skal hun ta steget opp bak Bjørn må det skje i dag. For etter årets sesong er det slutt for Lazutina.

Men Lazutina måtte kjempe lenge før hun tok steget helt til topps på egen hånd. Lenge måtte hun ta til takke med skyggetilværelsen bak Jelena Välbe.

OL-debuten fikk Lazutina i Albertville for ti år siden. Hun var med å vinne stafettgull både i 1992 og 1994, men det var først i 1998 at hun vant sitt første individuelle OL-gull.

Lazutina ble Nagano-lekenes langrennsdronning med fem medaljer totalt, tre av dem i den edleste valøren. Etter innsatsen i Japan ble hun tildelt den gjeveste æresmedaljen en russisk idrettsutøver kan få.

Skuffet i Trondheim

Denne suksessen sto sterk kontrast til hva som skjedde året før under VM i Trondheim. I skuffelsen sa Lazutina at hun sterkt vurderte å legge ski og staver på hylla. Konkurransemennesket Lazutina ville være best og var ikke fornøyd med å være i skyggen av den nye russiske langrennsdronningen Ljubov Jegorova. Men mye endret seg da Egorova ble tatt for doping.

Dopingavsløringen av Jegorova gjorde at den russiske langrennsledelsen inviterte med seg Lazutina igjen. Lazutina ble med på en betingelse: At hun fikk trene alene.

Det var ingen hemmelighet at ikke Lazutina og hovedtrener Alexander Grushin var bestevenner. Nå ville Lazutina prøve seg på egen hånd. Hun skaffet seg egne sponsorer og egne trenere. I det nye trenerteamet spilte ektemannen Gennady en viktig rolle.

I Nagano fikk hun bevist for en hel verden at hun hadde lykkes med å gå sine egne veier.

Men det er ikke bare i OL Lazutina har vist seg som verdens beste langrennsløper. Totalt står hun med 11 VM-titler. De to siste tok hun i Lahti i fjor.

Men etter dagens tremil er det altså slutt. 1. juni fyller hun 37 år.

- Jeg begynte å stå på ski da jeg var fem år, og etter alle disse årene, forteller hodet og kroppen at det er best å gi seg, sier Lazutina.

Etter det som skjedde før stafetten blir avskjeden uansett spesiell.

- Det blir ikke lett nå, men jeg starter, sier Lazutina til Dagbladet.

Selv har hun mest tro på Olga Danilova, men Danilova skal kjempe hardt for å holde en gullsulten Lazutina bak seg.

<B>SISTE SANG:</B> I dag går Larissa Lazutina sitt siste OL-løp.
Hele Norges coronakart