JOBB Å GJØRE: I morgen skal de norske gutta ut og gå stafett. Formen er vi usikre på - da må skiene være på topp. Knut Nystad og smøreteamet var på saken allerede minutter etter jentenes femteplass i Sotsji i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
JOBB Å GJØRE: I morgen skal de norske gutta ut og gå stafett. Formen er vi usikre på - da må skiene være på topp. Knut Nystad og smøreteamet var på saken allerede minutter etter jentenes femteplass i Sotsji i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

Larry Poromaa måtte svelge tårene og beklage til et helt folk da Sverige sviktet i Kollen

Nå føler han med de norske smørerne.

SOTSJI (Dagbladet): Det er nok ikke mange som tenker på det akkurat i dag, men i VM i Holmenkollen for tre år siden var det svenskene som hadde dårlige ski.

Sverige fant ikke løsningen på den vanskelige Kollen-snøen. Først bommet de på tremila, og enda verre ble det på 15-kilometeren noen dager etterpå.

Johan Olsson ble beste svenske på 17. plass, og etterpå måtte smøresjef Larry Polomaa trøstes av pressesjefen i målområdet. Så gikk han direkte på tv og tok på seg skylden, før han beklaget overfor det svenske folket.

Nå føler han med de norske smørerne.

- Det er en tung situasjon. Man kan deppe, men det gjelder å se framover, og det må de, sier Polomaa til Dagbladet på telefon fra Sverige.

- Det går den veien iblant. Det gjelder å forbedre, og ta nye tak. Det er hardt arbeid som gjelder. Først og fremst må man finne ut hva som er galt. Det er ofte noe som er feil, og da gjelder det å finne ut av det. Det er hardt arbeid, sier den tidligere smøresjefen.

KJENNER FØLELSEN: Larry Polomaa i Holmenkollen for tre år siden. Den gangen var det svenskene som slet med skiene, og fokus var på smøresjefen. Foto: NTB Scanpix
KJENNER FØLELSEN: Larry Polomaa i Holmenkollen for tre år siden. Den gangen var det svenskene som slet med skiene, og fokus var på smøresjefen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er litt tungt at oppmerksomheten rundt smørerne gjerne kommer kun når det går dårlig?

- Ja, men kritikk når det går dårlig inngår i jobben, man må ta det også. Det er bare å gjøre det bedre, sier Larry Polomaa.

Snudde på kvelden I dag samlet Knut Nystad de norske smørerne umiddelbart etter stafettfadesen, de har mye å tenke på før herrene skal ut og gå i morgen.

Men det er trøst å finne for Nystad og smøreteamet i historien om deres svenske kolleger i Holmenkollen.

Kvelden etter fiaskoen på 15-kilometeren møttes de til krisesamtaler - de måtte finne en løsning på hva som var galt.

- Vi satte oss ned og analyserte alt. Alle fikk komme med sine teorier, vi visste jo at feilen fantes et eller annet sted. Så testet vi teoriene, ideene, i mindre grupper, og på kvelden fant vi feilen. Jeg var ganske trygg da jeg dro hjem i ellevetiden, sier Polomaa.

Dagen etter tok Charlott Kalla og Ida Ingemarsdotter gull på lagsprinten.

- Det er sånn det er. Man må stole på hardt arbeid, sier Larry Polomaa.

Fantastiske ski I dag gledet han seg voldsomt over det de svenske jentene presterte, og ikke minst over at Sverige ser ut til å ha fantastiske ski i Sotsji.

- Det er utrolig morsomt. At damene skulle ta OL-gull i stafett, det hadde jeg aldri trodd. Det var imponerende, Charlott er virkelig bra nå, sier den pensjonerte smøresjefen.

Og legger til at han er sikker på at de norske smørerne også finner ut av det.