Lars Berger får ikke gå femmila

Det ble klart i går kveld etter at det har hersket fullt kaos store deler av dagen.

PRAGELATO/OSLO (Dagbladet.no): - Vi har nettopp fått beskjed om at Lars Berger ikke får gå morgendagens femmil, forteller Olympiatoppens Marit Myrmæl til Dagbladet.no.

Tidligere i dag fikk Dagbladet.no beskjed fra Det internasjonale skiforbundets generalsekretær, Sarah Lewis, om at det kunne gå den veien.

- Norge har fått nei til å stille med Lars Berger under morgendagens femmil, sa Lewis.

- Ukjent årsak

Ifølge henne var årsaken at Norge hadde brukt opp kvoten sin for utøvere i nordiske grener. Hun hevdet dessuten at Lars Berger ikke var påmeldt som langrennsløper.

- Er avgjørelsen endelig?

- Ja, regler er regler, og de må respekteres av alle, svarte Lewis.

Likevel har det i hele dag hersket stor forvirring. Nordmennene har hele tida trodd på en løsning.

FÅR IKKE GÅ FEMMILA: Lars Berger blir nektet. Foto: Heiko Junge/Scanpix
FÅR IKKE GÅ FEMMILA: Lars Berger blir nektet. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

Forskjellig praksis

Årsaken til forvirringen er at Eldar Rønning fikk steppe inn for den sjuke Jan Egil Andresen under VM i fjor. Da var også kvoten i utgangspunktet fylt opp. 

Da Tore Ruud Hofstad ble sendt hjem fra Torino med luftveisinfeksjon, håpet nordmennene at «superreserven» Lars Berger skulle kunne steppe inn på samme måte.

- Vi har gjort alt riktig, mener sportssjef Bjørnar Håkensmoen, som var irritert i kveld.

For det som gikk i VM i fjor, fungerte ikke under OL i år. TOROC (komiteen for Torino-OL) sendte saken til Det internasjonale skiforbundet (FIS), som avsluttet alt håp om en start for Berger.

Hadde håp

Håp hadde nordmennene derimot tidligere i dag, da det hersket fullt kaos:

Langrennstrener Krister Sørgård trodde det var den Internasjonale olympiske komiteen (IOC) som skulle ta den endelige avgjørelsen, mens Håkensmoen var i tvil.

- Jeg vet ikke om det er FIS eller IOC som tar den endelige avgjørelsen, sa han til Dagbladet.no.

Fra Olympiatoppen fikk Dagbladet.no bekreftet at det er FIS som har det endelige ordet. Men IOC var innblandet fordi de sjekket med skiforbundet hva som var status i saken.

Forvirring

I motsetning til Sarah Lewis, sa Sørgård at Lars Berger var påmeldt som langrennsløper. Det mente også Håkensmoen, som begynte å lete gjennom e-postene sine etter bevis.

- Han ble påmeldt til Olympiatoppen, som skulle formidle påmeldingen videre til TOROC, sa sportssjefen.

Olympiatoppen avfeide enhver tvil rundt hvorvidt Lars Berger er påmeldt også som langrennsløper.- Han er definitivt påmeldt, sa Marit Myrmæl da til Dagbladet.no.

Utsatt påmeldingsfrist

Derfor arbeidet Olympiatoppen med å finne en løsning på problemet.

Laget til morgendagens femmil skulle egentlig meldes inn seinest klokka 16 i dag, men fristen ble utsatt. Hvis nordmennene ikke fikk noen endelige svar, truet de med likevel å melde på Berger, Frode Estil, Tord Asle Gjerdalen og Jan Egil Andresen og en reserve.

Reserven så ut til å bli sprinteren Tor Arne Hetland, som etter den siste utviklingen er blitt forfremmet til startlaget.

- Han var ikke så giret med en gang etter sprinten, men han kom til meg i etterkant og sa at han har lyst til å gå femmila, forteller Sørgård.