«Lars Berger, nå tar jeg plassen din i VM»

Se hvordan Dagbladets reporter knuser skiskytterproffenes skytestatistikk.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er relativt stolt etter fem blinker rett ned i nasjonalanlegget.

Bang, bang, bang, bang, bang. Lett.

Men først:

Vi har skrevet mye om det de siste ukene — at de norske skiskyttergutta har slitt voldsomt på standplass i verdenscupen.

Den som har hatt mest trøbbel er Lars Berger. Som vanlig har han gått raskt i sporet, men altså fått trøbbel på standplass. Verst gikk det på stafetten i Anterselva, der han bommet sju ganger, inkludert ekstraskudd.

Men hvor vanskelig kan egentlig denne skytingen være?

AG3-trening
I morges dro jeg på meg langrennsdressen, hoppet ned i langrennsstøvlene og dro opp til skytebanen i Holmenkollen. Skiskytterlandslaget hadde nemlig invitert til prøveskyting for pressen.

På tide å vise at vi som har vært i militæret, og skutt med AG3, MP5 og Glock har og et annet å lære disse skiskytterpinglene.

Men når jeg legger meg ned foran skive 19 mens Jon Kristian Svaland fra landslaget — som smører skiene til blant andre Tora Berger — gir meg instrukser, kjenner jeg at nervøsiteten kommer.

Klarer jeg å skyte bedre enn Lars Berger? Og hvis ikke, jeg må da i hvert fall gruse reporterne fra VG?

Det første jeg legger merke til med den 22-kalibrede rifla er at den er lettere enn jeg trodde. Og at det skal veldig lite til for å trekke av da jeg prøver uten ammunisjon.

Fem treff
Jeg tester et par ganger til uten ammo før Svaland setter inn et magasin for meg. Den 13 minusgrader kalde lufta har fått et tak om fingrene mine. De er stive som pinner.

Men... Here goes nothing. Mann, gevær, fem patroner, fem blinker med 4,5 centimeters diameter, 50 meters hold.

Avtrekk, treff, klønete lading. Fem ganger.

Verre var det ikke. Jeg triumferer mot kameraet, og utbryter i gledesrusen at nå er det bare å gi meg en plass på laget til VM i Ruhpolding om en drøy måned.

Gå på ski kan jeg jo — i hvert fall klassisk — og det funker sikkert bra. Men for at jeg skal få testet meg ordentlig må jeg prøve på nytt, med høyere puls, slik at prestasjonen lettere kan måles opp mot det Berger og Co driver med.

Jeg spenner på meg skiene og går opp mot Gratishaugen og tilbake mot standplass. Et skilt med «Shooting 100 meters» suser forbi meg. Nå gjelder det. Jeg kjenner at pulsen stiger.

Som en unge på hoppestokk
Inngangen er småklønete skiteknisk, men så lenge skytinga sitter, vil jeg si meg fornøyd. Jeg løsner stavene, og holder de i en hånd når jeg legger meg ned. Svaland gir meg rifla. Jeg lader, og så er jeg i gang på nytt.

Avtrekk, treff, lade.

Jeg merker at det er vanskeligere å holde rifla i ro nå. Brystet beveger seg kraftfullt opp og ned, og den lille svarte prikken i enden av siktet hopper rundt som en unge på en hoppestokk.

Jeg prøver likevel å øke tempo på det hele. Avtrekk, treff, lade. Fire ganger til. På ramma der framme er alt hvitt. Fem treff.

Ti av ti, med andre ord. VGs reporter klarte bare åtte. Grusing.

Svaland klapper meg på hodet roper til landslagstreneren:

FEM RETT NED: Dagbladets sportsjournalist Pål Marius Tingve tester skiskytternes gevær. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FEM RETT NED: Dagbladets sportsjournalist Pål Marius Tingve tester skiskytternes gevær. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

«Mikael, jeg har en ny ankeretappe på stafetten i Ruhpolding». Jeg gir Dagbladets fotograf Øistein Monsen tommelen opp.

«Kanskje ikke ankeretappen, men andreetappen», sier jeg.

Jeg kan jo ikke ta ankeretappen fra Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø eller Ole Einar Bjørndalen heller. Det hadde vært litt breialt etter all den treningen de har vært gjennom...

- Lykke til, Lars
Noen minutter etter at vi har sluttet å filme, prøver jeg meg på stående også. Borte er reklameplakaten jeg lente rifla på, og borte er all mulig stabilitet.

Nå sliter jeg ikke bare med å holde den svarte prikken i siktet. Kontrollen på rifla er så liten at det nesten er samme hvilken blink jeg sikter på.

Bom, bom, treff (heldig), bom, bom.

Legger jeg til høy puls, nervøsitet, betydning og uflaks, hadde jeg ikke truffet noe som helst på stående. Kanskje ikke på liggende heller.

Lars Berger, du er tilgitt. Lykke til i VM!

GA INSTRUKSER: Kvinnelandslagstrener Egil Gjelland ga Dagbladets journalist Pål Marius Tingve et sikkerhetskurs i hvordan skiskytternes gevær skal behandles. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GA INSTRUKSER: Kvinnelandslagstrener Egil Gjelland ga Dagbladets journalist Pål Marius Tingve et sikkerhetskurs i hvordan skiskytternes gevær skal behandles. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer