Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagstroppen i fotball

Lars Lagerbäck har tatt ut den beste tenåringen for Norge

Sander Berge (19) er prioritert og starter trolig i Belfast – Martin Ødegaard (18) er sendt tilbake til U21. Velkommen til Lars Lagerbäck-tider. 

FÅR PRØVE SEG: Sander Berge, her fra en U21-kamp mot England i fjor, får nå prøve seg på A-landslaget. Foto: NTB Scanpix
FÅR PRØVE SEG: Sander Berge, her fra en U21-kamp mot England i fjor, får nå prøve seg på A-landslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Lagerbäcks første landslagstropp inneholder ingen direkte overraskelser. Basert på fjorårssesongen og det som har skjedd siden vi tapte 2–1 i Praha i november ga de fleste navnene seg selv. Der det gledeligste er Sander Berge, den tidligere VIF-tenåringen solgt til belgiske Genk lille julaften.

Ikke prioritert fordi han er en del av framtida.

Men fordi han er god nok til å spille ved siden av Stefen Johansen på Norges senrale midtbane i Belfast.

DA LAGERBÄCK FØRST skulle fylle to midtbanehull etter Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey er Sander Berge, som har spilt meget godt den korte tida han har vært i Belgia, det beste signalet han kan gi alle som tror på det norske landslagets framtid.

Det er både klokt og riktig.

For der store deler av Fotball-Norge er forelsket i Martin Ødegaards lettbeinte og ekstreme ferdigheter med ball er Norges nye landslagstrener mest opptatt av det Sander Berge kan tilføre av fysikk, løpskraft og dekking av rom.

Pluss det gode høyrebeinet hans da.

Så godt at Ronny Deila fortalte meg at han knapt trodde sine egne øyne da han så så gutten i aksjon på VIF-treningene i fjor høst.

LANDSLAGET LAGERBÄCK HAR overtatt har en meget god keeper i Rune Almenning Jarstein og en spiss som endelig ser ut til å kunne bli det vi har venta på så lenge. Spesielt det siste er en voldsom opptur. Er det noe norsk fotball har savnet så er det en spiss av format, en spiss som kommer til landslagssamlingene og som i hvert fall gir et berettiget håp om norske scoringer.

For selv om Åge Hareide trist nok misset EM 2008 fordi Norge spilte med åpent mål i enkelte kvalifiseringskamper, så er det først og fremst en målscorende spiss vi har savnet.

Spør Per-Mathias Høgmo som var lojal mot en hardtarbeidende mann som trengte 22 kamper for å score sitt første mål.

Spør Lagerbäck, selv om jeg føler meg ganske sikker på at hardtarbeidende Søderlund er en av to spisser som starter mot Nord-Irland, hvor viktig det er å ha en målscorer.

MEN DET ER viktig å ha et solid forsvar også. Og det har ikke Norge per dato. Ikke om vi er dønn ærlige mot oss selv. Og det bør man være, selv med sluttspillgarantisten Lars Lagerbäck på plass på Ullevaal Stadion. For selv om vi igjen har en trener som er ekspert på defensiv struktur og organisering er det viktig å huske på at det ikke gikk så bra sist vi hadde en trener som er ekspert på nøyaktig det samme.

Drillo heter han.

Da han prøvde for andre gang hadde vi til og med en keeper mellom stengene.

EN TRENER KAN strukturere, organisere, knipe igjen og forklare akkurat så mye han vil. Til syvende og sist vil det alltid handle om spillerne. Gode ideer og brikker på ei tavle er ikke nok uten konkurransedyktige spillere. Det skal utføres også, jobben skal gjøres. Og der Norge er per dato, med fem potensielle midtstoppere Lagerbäck i beste fall kan si er kvalitetsmessig jevne, hva nå det betyr på kvalitetsskalaen, er jeg redd midtforsvaret kan bli det største problemet mot dødballsterke nordirer i Belfast 26. mars.

AT LANDSLAGSLEDELSEN HOLDER døra på gløtt for fem av seks seirer og en play off-mulighet til VM i Russland 2018 skyldes programforpliktet tro på at ingenting er over før det er over. Det er greit. Det er jobben deres å holde fast i halmstrået. Og måtte det holde ut over årets første landskamp. Men når det er sagt – Norges framtid handler ikke om VM i Russland femten måneder fram i tid.

Den handler om kvalifiseringen for EM 2020, den som starter når enda en verdensmester er kåret.

BIRGER MELING, BACKEN som gikk fra Stabæk til Rosenborg, er ikke med i troppen på grunn av hjernerystelse. Det er synd. Jeg hadde gledet meg til å se Rosenborgs nye venstreback i Belfast. Er det mulig å se en god framtidig venstreback for Norge så er det nettopp han. Men Birger Meling, fordi Vegard Forren ikke er klar etter vinteren og den lange overgangsventingen, er også den eneste som savnes i troppen.

Sånn er det med den saken.

Vi har ingen andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media