Lars Monsen lærer RBK å overleve

Rosenborg er på villspor og nær kanten av stupet. I går møtte hele klubben opp på Lerkendal for å få eventyreren Lars Monsens råd om å overleve i ekstreme situasjoner.

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Rosenborg er i ferd med å innse at resten av sesongen handler om å overleve i Tippeligaen. Lars Monsen har overlevd verre ting. Han har klart seg fire måneder aleine i fjellet med bare en spade og en presenning. To ganger har han overlevd ei uke utelukkende på hundemat.

-  Jeg vet en del om livet med kniven på strupen og det å leve med tunge og ubesvarte spørsmål. Jeg synes det er veldig interessant at Rosenborg ser parallellen mellom ekspedisjonslivet og livet som profesjonell fotballspiller i den situasjonen de er i nå, sier Lars Monsen til Dagbladet.

-  Lars har vært gjennom ekstreme situasjoner og for oss kan det være inspirasjon å hente i det perspektivet, sier RBK-trener Per Mathias Høgmo til Dagbladet.

Spurt av Høgmo

Monsen var ikke vond å be da han ble spurt om å komme til Trondheim av Høgmo og klubbens nyengasjerte idrettspsykolog Anne Marte Pensgård. Han har over 2600 overnattinger i marka (over sju år) og de råeste erfaringene sine hentet den 42 år gamle villmarkshelten da han for noen år siden gikk Canada på tvers. 8252 kilometer på 947 dager der han flere ganger var truet på livet. Ulv, isbjørn, skogbrann, isvann, våkenetter i ned mot 80 effektive minusgrader og skuddsalver fra indianerkvinner som trodde hundene hans var ulver. Slikt er farlig det, og definitivt farligere enn nedrykk.

Monsen ble kjent for nordmenn flest da TV-serien om turen gikk på NRK i vinter. I går var det Rosenborgs tur.

-  Jeg har holdt mange foredrag for næringslivet, men faktisk aldri for idrettsutøvere før, sier Monsen.

Ville overlevd

OVERLEVDE: Lars Monsen, seks hunder og et kamera. Fra tv-serien «Canada på tvers». Foto: NRK
OVERLEVDE: Lars Monsen, seks hunder og et kamera. Fra tv-serien «Canada på tvers». Foto: NRK Vis mer

Han skreddersydde kveldens tema for et Rosenborg som har gått seg vill - både i seg sjøl og på tabellen.

-  Ja, jeg kommer til å snakke om det som skjer i hodene underveis. Dette blir ikke noe vanlig foredrag. Det er ingen tvil om at det blir helt spesielt. Jeg gleder meg veldig til å holde det, sier Monsen som sjøl har spilt fotball for Rustad, Ullern og Skeid.

-  Jeg kommer til å bruke ganske mye tid, og håper at entusiasmen min kan smitte over slik at Rosenborg tråkker gassen i bånn og klarer å holde fokus resten av sesongen, sa Monsen før foredraget i går kveld.

På spørsmål om hvor lenge RBK-spillerne hadde overlevd i Alaska på en liknende tur som Monsen har gått, svarer han:

-  Ut ifra de fysiske og psykiske egenskapene de har - hadde de klart seg hele veien. Hvis de da hadde forberedt seg på samme måte som meg, mener Monsen.

Sosialt tiltak

Søndag tar Rosenborg imot formsterke Odd. Siden forrige seier mot Bodø/Glimt 31. juli har laget rast fra sjuende til 12. plass på tabellen. Det har blitt seks strake serietap og grusomme 7-20 i målforskjell. Den verste tapsrekka i manns minne for laget som har vunnet 13 seriegull på rad. Med slike fakta tungt på ryggen er Høgmo nøye med å understreke at Lars Monsen ikke er på Lerkendal for å utrette mirakler.

-  Dette er først og fremst et sosialt tiltak for alle som jobber i klubben, sier Høgmo.

Men Høgmo håper at pusterommet med Monsen kan bidra konstruktivt i hodene til dem som skal prestere på banen også.

-  Rosenborg har gitt mange inspirasjon. Nå henter vi litt mentalt påfyll sjøl også. Det er positivt i situasjonen vi er i nå, sier han.

DEBUTERTE: Lars Monsen holdt i går sitt første gang foredrag for fotballgutter. Per-Mathias Høgmo og Ørjan Berg og (t.h.)
REDDER HAN RBK? Eventyreren Lars Monsen holdt i går kveld foredrag for alle ansatte i Rosenborg. - Jeg synes det er veldig interessant at Rosenborg ser parallellen mellom ekspedisjonslivet og livet som profesjonell fotballspiller i den situasjonen de er i nå, sier Monsen.