Larviks storskytter drømmer om spydduell mot Trine

LARVIK (Dagbladet): Larvik HK- Sjetne 29- 14. Katja Nyberg (20) er noe så uvanlig som ei finsk jente som sa nei til en topp framtid i nasjonalsporten spydkast. I stedet valgte hun håndballen. Neppe noe dårlig valg det heller, for Katja kan fort bli toppscorer i eliteserien.

Larviks beste i går ble finsk juniormester i spydkast da hun var 16 år gammel. Og selv om hun nå satser hundre prosent på håndballen, drømmer Katja likevel om dueller med Trine Hattestad og verdens beste spydkastere.

- Når det er VM eller OL og jeg ser Trine Hattestad og våre spydkastere i aksjon foran stappfulle tribuner, da angrer jeg bittert.

- Det er noe helt spesielt å være alene i tilløpet på en friidrettsarena...

- Men jeg valgte å satse bare på håndballen etter at jeg flyttet til Stockholm da jeg var 18 år. Der fantes det nemlig ingen spydtrener som kunne ta seg av meg, sier Katja.

Rask, cool og smart

Det meste ser lekende lett ut når Katja Nyberg stormer fram på håndballbanen. Grunnlaget fra friidretten gjør at hun er smidig tross sine 182 cm. Katja er rask, cool og smart. I går scoret hun ni mål, og var bak flere målgivende innspill.

- Du er allerede så god at du burde ha ambisjoner også på landslagsnivå?

- Ja, det har jeg. Men vi har ikke noe landslag for kvinner i Finland. Derfor blir jeg nødt til å skifte statsborgerskap.

Kanskje dansk...

- Det betyr at det norske landslaget får en ny bakspiller?

- Nei, det er slett ikke sikkert jeg vil bli norsk. Jeg overveier svensk eller dansk statsborgerskap også. Men jeg bestemmer meg først om et par år. Jeg er fortsatt veldig ung, sier Katja.

Bambi på isen

Larviks trener Ole Gustav Gjekstad forteller at Katja har utviklet seg enormt siden hun kom til Larvik for et drøyt år siden.

- I forsvar var hun som Bambi på isen. Det tok litt tid, men nå er hun en av lagets beste også i forsvar.

- Med ni mål i dag startet vel Katja mot toppscorertittelen i serien?

- Vi kommer til å bytte ofte. Ingen skal spille en hel kamp. Derfor tror jeg egentlig ikke at noen av våre spillere blir toppscorer i serien, sier Ole Gustav Gjekstad.

Men det tror Dagbladet.