- Lås geværet inn i skapet!

NRK-Lundes råd til Bjørndalen.

SLITER TUNGT: Ole Einar Bjørndalen sier han må gjøre endringer foran tirsdagens 20-kilometer. NRK-ekspert Ola Lunde frykter det er for seint. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SLITER TUNGT: Ole Einar Bjørndalen sier han må gjøre endringer foran tirsdagens 20-kilometer. NRK-ekspert Ola Lunde frykter det er for seint. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen tok en ringerunde til sine mest betrodde støttespillere etter en ny VM-skuffelse på jaktstarten i går.

Etter elendig skyting på de tre første VM-distansene i Ruhpolding, er han klar på at han må gjøre en konkret endring før tirsdagens 20-kilometer. Der straffes hver bom nådeløst med ett tilleggsminutt.

- Får ikke gjort noe nå
NRKs ekspertkommentator Ola Lunde, som tidligere har vært Bjørndalens skytetrener, er svært overrasket over hvor mye hans gamle elev sliter på standplass.

- Hvis du skulle gi ham et råd, hva ville det vært?

- Lås inn børsa i skapet og la den stå der til neste øvelse (tirsdag). Noe annet er det ingen vits i, han får ikke trent eller gjort noe med skytingen, sier han til Dagbladet.

- Hva slags effekt mener du han har av å legge vekk geværet mellom konkurranser?

- Han får kanskje tilbake litt av lysten til å skyte, litt overskudd og sånne ting. Ikke minst etter å ha trent såpass hardt som han gjorde etter mixed-stafetten.

Blir overrasket om Bjørndalen snur det
I likhet med mange andre trodde Lunde at Bjørndalen var på gang etter den etterlengtede seieren på jaktstarten i Kontiolahti 12. februar.

Men nå er han i ferd med å miste troa på at skiskytterkongen kan prestere i VM.

- Jeg er veldig overrasket over det han driver med, altså. Han har skutt fem ekstraskudd på mixed, tre bom på sprinten og seks i dag. Han er i hvert fall ikke i form. Ingenting stemmer. Jeg vet ikke hva han har gjort. Jeg trodde han var på rett vei, og at han skulle være med og kjempe om medaljer i VM. Men han er den jeg synes virker å være lengst unna noen form, sier en synlig oppgitt Lunde.

KRITISK: Ola Lunde lurer på hva Ole Einar Bjørndalen har drevet med foran VM. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KRITISK: Ola Lunde lurer på hva Ole Einar Bjørndalen har drevet med foran VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Er det fortsatt litt tidlig å avskrive ham?

- Det vil være overraskende om han tar medalje nå. Tarjei (Bø) har jeg tro på, og Emil (Hegle Svendsen) er favoritt på alle øvelsene i mine øyne, uansett, sier han.

Tarjei Bø er lyspunktet
Lundes harde karakteristikk av skiskytterguttas innsats på standplass før jaktstarten i går ble ikke mindre aktuell etter løpet. Ole Einar Bjørndalen (seks bom), Lars Berger (seks bom), Emil Hegle Svendsen (fire bom) og Tarjei Bø (tre bom) understreket bare NRK-ekspertens poeng.

- Er det mulig å rette på det før VM er over?

- Du skal aldri si aldri, men jeg kan ikke si jeg har så veldig tro på det, om jeg skal være ærlig. Det positive er Tarjeis to stående serier og at han gikk fort på ski. Han virker å være tett på, så vi kan få en overraskelse fra ham. Så får vi håpe Emil nullstiller seg og kommer på offensiven, sier Lunde.