Lasse Kjus til topps i verdenscupen

Lasse Kjus klarte 3. plassen i kombinasjonen, kvalet inn til finaleomgangen i slalåm og tok ledelsen i den totale verdenscupen.

Lørdag kjørte han inn til 2. plass i utfor i verdenscupen i franske Chamonix, så nå er det en Kjus som strutter av selvtillit som reiser videre til nye renn i Wengen neste helg og Kitzbühel helgen deretter.

- Det er klart det er spennende å lede verdenscupen, men jeg kommer ikke til å fokusere for mye på det. Jeg vil vel si at det er mye viktigere for meg at skiene går bra også på tørr snø, som jeg venter vi får i Wengen. Her i Chamonix var snøen våt, og her gikk skiene mine veldig bra.

- Dersom skiene fungerer like bra i Wengen, og jeg kan fortsette å kjøre bra i utfor, kan jeg tenke på verdenscupseieren for alvor, sa Lasse Kjus til NTB etter Chamonix-helgen.

Han har vunnet den totale verdenscupen to ganger tidligere. I 1996 gikk han til topps for første gang, og tre år senere, i 1999, gjentok han bedriften. Nå leder han med ett poeng foran østerrikeren Benjamin Raich, men det gjenstår mange renn.

Hermann Maier, som lå best an i verdenscupen før de tre rennene i Chamonix, falt ned til tredjeplassen, men han er ikke så mange poengene bak de to beste han heller.

Selvtillit

- Jeg er ganske fornøyd med kjøringen min her også søndag, for det er første gangen på mer enn to år at jeg har klart å kvalifisere meg til en finaleomgang i slalåm, sa Kjus til NTB etter kjøringen søndag.

- Annenomgangen her i Chamonix ble nok litt for forsiktig, for jeg tenkte nok for mye på kombinasjonen, men nå er jeg med i slalåm også, og dermed kan jeg risikere mye mer neste gang - i Wengen.

- Jeg vil si at jeg reiser fra Chamonix med en svært god følelse og bagasjen full av selvtillit, og det er veldig viktig, sa Kjus.

Han ble nummer 28 i slalåmrennet, men tok 3. plassen i kombinasjonen bak Benjamin Raich og Bode Miller. Det skilte seks hundredeler mellom dem, så Kjus'ern hadde ikke akkurat marginene på sin side søndag.

Men han var kjempefornøyd, for sesongen til nå har vært en eneste lang opptur for ham etter den skuffende fjorårssesongen, der ingenting klaffet.

Viktige helger

- De to neste helgene blir veldig viktig for meg. Jeg håper bare jeg får det til å klaffe i utfor, for da kan jeg for alvor begynne å tenke på å kjempe om verdenscuptrofeet, sa Kjus.

Det var italienske Giorgio Rocca som vant slalåmrennet i Chamonix. Tom Stiansen var beste nordmann på 7. plass etter første omgang, men han kjørte ut i finaleomgangen. Dermed ble Aksel Lund Svindal beste nordmann på 25. plass. Han kjørte inn til 5. plass i kombinasjonen, så helgen var brukbar for ham også.

Truls Ove Karlsen kjørte ut i første omgang, så for han ble det lite å glede seg over i OL-byen fra 1924, men for unggutten Ole Magnus Kulbeck ble helgen minnerik.

Han var den dårligste av løperne som kom til mål i slalåmrennet, men i kombinasjonen endte han på 17. plass. Dermed sikret han seg de aller første verdenscuppoengene i karrieren sin. Det blir nok helt sikkert ikke de siste, m for Kulbeck er et talent utenom det vanlige.

Nå reiser alpinistene videre til sveitsiske Wengen, der det er to utfor- og et slalåmrenn som står på programmet neste helg.

(NTB)