Lasse leder 12-2 før kombistart

BEAVER CREEK (Dagbladet): I kveld starter kombinasjonsduellen mellom Lasse Kjus og Kjetil Aamodt. Lasse har tolv medhjelpere til disposisjon fra skifabrikanten. Kjetil har to.

Det handler om folkene som sørger for at løperne stiller i startbua med topp utstyr. Lasse representerer alpinsirkusets klart største skifabrikant, og et dusin mennesker er på jobb i Vail for å gjøre Kjus best mulig utrustet; en racingsjef, en utviklingssjef, en personlig skismører, en støvelmaker og et helt test-team.

- Atomic har helt klart det mest profesjonelle apparatet, sier Lasse om sin arbeidsgiver.

Gode ski

Kjetil Aamodt representerer Nordica, som er en lillebror i ski-industrien. I VM disponerer han to medarbeidere: En racingsjef og sin egen faste servicemann.

- Lasse har nok en fordel når det gjelder service-apparatet. Generelt betyr det at de som kjører for Atomic, har bedre mulighet til å være topp forberedt, sier Kjetil til Dagbladet.

Men legger raskt til det alt til sjuende og sist handler om:

- Det som betyr noe, er å ha de raskeste skia. Og jeg har alltid hatt gode ski - særlig i utfor. Jeg tror ikke Lasse hadde kjørt noe dårligere hvis han hadde hatt mine ski.

Hopper dårlig

Uansett er det fortsatt mannen oppå skia som skal gjøre den viktigste jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjetil og jeg stiller nok ganske likt. Jeg har i alle fall funnet ut at vi er omtrent like dårlige til å hoppe. Men Kjetil er nok bedre enn meg til å stenge ute det som skjer rundt, sier Lasse.

Aamodt mener det er flere forskjeller på ham og Lasse.

- Lasse er veldig avhengig av å ha overskudd for å gjøre det bra. Også er han mer gal enn meg i utfor. Jeg kjører mer på underliggende kvaliteter som kraft og vilje.

- Og reint skiteknisk?

- Lasse har mer følelse for underlaget enn meg, men jeg har kanskje litt bedre teknikk, analyserer Aamodt.

Flere kan vinne

Men både Kjetil og Lasse advarer nordmenn mot å tro at dagens og morgendagens kombinasjonskonkurranse blir en rein norsk duell.

- Dette handler ikke bare om Kjetil og meg. Det er flere som kan hevde seg - østerrikerne har tøffe utfordrere også i denne øvelsen. Husk at det er VMs mest langvarige konkurranse, og mye kan skje underveis, minner Lasse om.
Kjetil Aamodt er helt enig:

- I VM og OL blir det alltid jevnt, og her i Vail vil slalåmspesialistene kunne gjøre det bra. Slalåmdelen vil bety omtrent sytti prosent, men jeg håper selvsagt på dobbelt norsk - med meg aller øverst. Det er min tur til å vinne nå, mener Kjetil.

Han synes det er synd at konkurransen har lavere status enn de andre alpin-øvelsene.

- Det er i kombinasjonen at de beste og mest allsidige skiløperne kåres.

MANN MOT MANN: Kjetil Aamodt (t.v) og Lasse Kjus er favoritter foran kombinasjonskonkurransen i alpin-VM.