Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lasse på gli

Med middag og bløtkake feiret Lasse Kjus i går 34-årsdag og 2. plass. Endelig glei utforskia fort nok.

WENGEN/OSLO (Dagbladet): Og fortsatt har ikke Kjus fått lov til å kjøre på det beste skiparet sitt. De norske alpingutta har for vane å spise stor middag hos norske Lillian Molitor i Wengen. Den norske kvinnen er gift med den gamle skilegenden Karl Molitor (seks ganger vinner av Lauberhorn-utforen). I går kveld var det ekstra høy stemning i det rundt 20 mann store selskapet som ventet på raclette og andre godsaker.

-  Kjempehyggelig. En god tradisjon for oss, sier Kjus.

Etter en rekke svake norske renn gikk Kjetil Aamodt denne uka ut og etterlyste mer trykk i laget. Kjus og Aamodt svarte sjøl på tiltale med andre- og femteplass i kombirennet i går. For Bjarne Solbakken og Aksel Lund Svindal gikk det dårligere. Solbakken falt stygt, men håper å være klar igjen i dag. Lund Svindal ble disket etter slalåmen.

For Kjus var det en lettelse å få bevist for seg sjøl at han kan kjøre bra utfor. Han lå på sjetteplass etter slalåmen, og kjørte seg opp til andreplass.

-  Veldig viktig og oppløftende for meg å få opp farta i utfor, sier Kjus.

Hadde gode ski

Viktig for fortsettelsen er det at Kjus var raskest og nest raskest på to partier med mye gli høyt oppe i traseen.

-  Han var raskest på det vi kaller «veien». Det er veldig gledelig, sier utfortrener Marius Arnesen.

 I FARTA:  -  Jeg traff veldig bra i sporvalgene mine og fikk med meg mye fart ut på glistrekket, sier en fornøyd Lasse Kjus. Han kjørte inn til en 2. plass i kombinasjonen. Foto: Fabrice Coffrini/AP/Scanpix
I FARTA: - Jeg traff veldig bra i sporvalgene mine og fikk med meg mye fart ut på glistrekket, sier en fornøyd Lasse Kjus. Han kjørte inn til en 2. plass i kombinasjonen. Foto: Fabrice Coffrini/AP/Scanpix Vis mer

Tidligere i sesongen har både Kjus og Aamodt vært frustrert over at utforskiene til Dynastar glir for dårlig i forhold til de beste konkurrentenes (les Atomic).

-  Jeg traff veldig bra i sporvalgene mine og fikk med meg mye fart ut på glistrekket. Skiene fungerte også mye bedre. Jeg kjørte med ski fra i fjor. Dem har jeg knapt kjørt på. Servicemannen min er forsiktig med disse fordi vi har litt få gode skipar. Men disse er vanvittig bra, sier Kjus.

Belegget smeltet

Servicemannen til Kjus heter Thomas Roll Andersen. Narvik-mannen står i skibua nærmest døgnet rundt, og hadde nettopp fått dagens skipar tilbake da Dagbladet snakket med ham.

-  Jeg tror allerede jeg vet årsaken til at Lasse kjørte saktere på slutten. Han har «brent» skia ganske mye, sier Roll Andersen.

Når et skipar er «brent», betyr det at belegget nærmest stålkanten har smeltet på grunn av varmen som oppstår i stålet som følge av friksjonen i snøen.

-  Nå er Lasse i form, og når han kjører så rått som han gjør på toppen i dag, blir det stor belastning på belegget nærmest stålkanten. Det smelter, og da blir det naturligvis ekstra større friksjon siste delen av løypa. Særlig på blåis slik som her, er skiene til Lasse utsatt. Han brenner mer ski enn andre løpere når han er i form fordi han kjører på så reine skjær, sier Roll Andersen.

Ski på lur

Skiparet er ikke ødelagt. Ifølge Roll Andersen er det fullt mulig å fikse skaden før VM.

-  Ja, og skiene han kjørte på i dag er gode. Men jeg har et par stående som han ennå ikke har kjørt på som er enda bedre. Det kommer jo et renn i VM som er mye viktigere enn det i dag, sier han.

-  Flott å høre, sier Kjus.

Bare evigunge Paul Accola (37) og kuriositeten Hubertus von Hohenlohe (46) fra Mexico var eldre enn Kjus av de 26 som fullførte i går.

-  Alderen er ingen hindring. Jeg føler meg bare yngre og yngre, sier Kjus og ler.

Dessuten føler han seg friskere og friskere. Luftveisplagene som hemmet ham før jul er nå på retur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media