Lasse Sætre knep NM-tittelen

GEITHUS (NTB): Lasse Sætre (23) ble tidenes 99. norgesmester på skøyter søndag. Men Sand-løperen måtte kjempe hardt mot Remi Hereide og Brigt Rykkje om tittelen. Bare fem sekunder på 10 000 meteren skilte til slutt Sætre og Hereide sammenlagt.

Hamar-løperen Einar Halvorsen vant det første offisielle norgesmesterskapet i 1894. Siden har mesterskapet vært arrangert 98 ganger. Det er første gang Lasse Sætre vinner allround-tittelen. Fra før er han norgesmester på enkeltdistansene 5 000- og 10 000 meter fra 1996.

- Kjempeartig å vinne allround-NM. Jeg setter det langt høyere enn NM-seirene i 1996, spesielt siden det var så jevnt i toppen i år. Spenningen varte til siste slutt, og det beviser hyggelig nok at vi har et sterkt landslag, sa Sætre til NTB.

Kamp til døren

23-åringen var i sammendraget bare drøyt fem sekunder foran jagende Remi Hereide fra Fana, som vant avslutningsdistansen over 10 000 meter i dag. Hereide gikk på 14.22,17 minutter. Med det var han bare 68/100 sekund raskere enn parkamerat Sætre. Da 3 000 meter gjensto hadde Sætre tapt så å si hele forspranget, men la inn en sterk sluttspurt som sikret ham tittelen.

- Jeg trodde egentlig at løpet var kjørt, men greide utrolig nok å hente fram krefter nok til å vinne sammenlagt. Hvor de kreftene kom fra aner jeg bare ikke, sa den glade Sand-løperen.

Treer såvel på 10 000 meteren som sammenlagt ble norsk-nederlenderen Brigt Rykkje, som representerer Hardanger Skeiseklubb, med tiden 14.30,70. 22-åringen var en stund også foran Sætre, men maktet heller ikke han å svare på norgesmesterens sterke avslutning.

- Det var fryktelig spennende å se siste par med Brigt. Jeg trodde ikke da at min innsats ville holde til NM-gull, sa Sætre.

Storelid skuffet

Fjorårets vinner av allround-NM i Bergen, Kjell Storelid fra Stord, skuffet på favorittdistansen i dag, og ble bare nummer fire sammenlagt. På 10 000 meter fikk han tiden 14.36,46, og ble også der nummer fire. NM-vinneren fra Tromsø året før, Petter Andersen fra ASK, ble kraftig distansert på 10 000 meteren, og måtte ta til takke med femteplass i NM på Furumo Kunstisbane i Geithus.

Norges antatt beste allrounder, Steinar Johansen, gikk 500- og 5 000 meter i går, men valgte å stå over de to avsluttende distansene. Holmestrand-løperen pådro seg infeksjonssykdommen rosen under et verdenscupstevne i Heerenveen for to uker siden, og er ennå ikke restituert etter sykdomsperioden.

- Det er en behagelig situasjon å være i som landslagstrener når styrkeforholdet i toppen er så jevnt og bredden er så stor som tilfellet var i årets NM, sa landslagssjef Svein-Håvard Sletten til NTB.

LYKKELIG:</B> Lasse Sætre vant sin første allround-tittel på skøyter under NM i Geithus i helgen, men vil likevel satse mest på langdistanser også i framtiden.