- Lasses karriere i fare

KITZBÜHEL: Carlsberg nekter å kaste ølreklamefilmen med Lasse Kjus i søpla. Bryggeriet krever nå nye forhandlinger med skiforbundet med sikte på å bruke filmen. - Dette setter Lasses karriere på spill, sier Per Lund, leder i Skiforbundets alpinkomité.

Lund håper Carlsberg tenker seg godt om før de sender mer av ølfilmen.

- Vi har visse pressmidler, sier han.

Lund ber Carlsberg innse at ølfilmen kan bety slutten for Lasse Kjus' skikarriere.

- Det kreves tiltak fra større krefter om filmen ikke stoppes.

I går fikk han brev fra Carlsberg.

- Det er mulig at Carlsberg har misforstått dette slik at de kan sende filmen i andre land.

Men saken kjøres videre i idrettens domsorganer om filmen ikke stoppes.

I regelverket til Norges Skiforbund står det krystallklart at utøvere ikke kan reklamere for alkohol. Det betyr at Kjus kan straffes med startnekt.

- Nå må alle parter ta ansvar. Velger Carlsberg flere glipper nå, setter de Lasse i fare, sier Lund, som selv har skissert en løsning for Carlsberg.

- Klipp bort Lasse. Da kan filmen sendes.

Protesterte

Ølreklamen med Kjus skulle vært stoppet i alle TV-kanaler fra og med tirsdag 9. januar. I går meldte Dagbladet at dette bare ble gjort i Skandinavia. Vi så sjøl at Eurosport viste filmen i Sveits sist helg.

Per Lund satte seg i går til tastaturet og skrev en kraftig protest til sin kontaktperson i Carlsberg, den danske markedssjefen Kjell Strudal i København.

- Jeg skrev en skarp mail der jeg refererte til møtet mellom oss i Skiforbundet, Carlsberg og IMG (selskapet som formidlet avtalen, red.anm.) på Gardermoen 9. januar. Der avtalte vi at filmen ikke skulle sendes mer.

- Det var en meget klar avtale - uten unntak og begrensninger, sier Lund.

Carlsberg er uenige. I går prøvde Dagbladet gjentatte ganger å komme i kontakt med Kjell Strudal. Det viste seg umulig. Men informasjonssjef Margrethe Skov ringte oss etter sjøl å ha snakket med Strudal.

Millionfilm

- Vi oppfatter det som om vi fortsatt er i dialog med Norges Skiforbund, sier Skov, og forteller at markedssjef Strudal nå har sendt svarbrev til Skiforbundet med krav om nye samtaler.

- Betyr dette at dere fortsetter å sende filmen?

- Det kan jeg ikke si på nåværende tidspunkt.

Hun hevder at filmen nå er stoppet.

- Hva med avtalen på Gardermoen?

- Det oppfattet vi som en avtale Kjell Strudal tok med seg hjem for å overveie. Det gjør vi nå i form av brevet der vi vil ha nye samtaler.

For Carlsberg handler dette selvfølgelig om penger.

- Filmen kostet flere millioner kroner å lage, sier Skov.

- Dere ønsker å få igjen litt av pengene og ønsker derfor å sende filmen videre?

- Med så store kostnader ønsker vi å bruke produktet skikkelig.

Svarer Skov.

Bevist handling?

Skov påstår at hun ikke kjenner til at Eurosport skal ha vist en annen reklamefilm i Skandinavia - uten en øldrikkende Kjus. Men hun innrømmer Gardermo-avtalen så mye kraft at hun sier dette:

- Det var en feil at den ble vist i Sveits i helga. Vi viser ikke filmen mer.

Mauro Armati ved Eurosports internasjonale salgskontor i Paris, har en annen versjon.

- Eurosport sender filmen i Europa - unntatt i Skandinavia. Der er filmen skiftet ut med en gammel Carlsberg-film. Dette er en beslutning tatt av Carlsberg-kontoret i London i samarbeid med vårt salgskontor samme sted.

- Ja ha, men vi har ikke gjort noe galt i denne saken, sier Skov.

For Carlsberg vil det ha stor betydning om filmen kan vises til og med VM i St. Anton. Da kan mye av produksjonskostnadene være inntjent.

Vil ha fred

Sjøl kjørte Kjus i går ned til nestbeste treningstid før morgendagens utforrenn i Kitzbühel. Han vil ikke bruke energi på ølsaken:

- Det er en sak jeg ikke bryr meg om nå. Nå skal jeg tenke på VM. Jeg regner med at den saken blir jobbet med fra de som representerer meg. De får ta den jobben, de, sier han.

- Er saken masete?

- Nei, jeg har ikke tenkt noe på det. Har ikke hørt noe om det før nå.

ALKOHOLPROBLEMER: Lasse Kjus kan risikere startnekt i v-cupen hvis ikke ølfilmen fra Carlsberg forsvinner fra tv-ruta. Her står Lasse sammen med erkekunkurrent Hermann Maier (skulder) etter målgang i Streif i går.