Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Latterlig god

Ronaldinho er for «stygg» for Real Madrid. For alle oss andre er det en nytelse å se ham spille.

I kveld møter Ronaldinho og Barcelona skotske Celtic hjemme på Nou Camp i Champions League. På motsatt banehalvdel for den brasilianske superstjernen står en fyr ved navn Aiden McGeady. En 18 år gammel Celtic-spiller som har rukket å debutere på det irske landslaget. Men denne Aiden McGeady er ikke større enn at han kanskje satt hjemme sist lørdag for å se på TV. Der kunne han se den 148. utgaven av «El Clasico» - fotballens mest berømte derby. Møtene mellom den katalanske stoltheten Barcelona og kongens menn - det hvitkledde milliardærlaget Real Madrid.

Og unge Aiden kunne se det samme som 98 000 tilskuere på Nou Camp og millioner av TV-seere.

Én mann smilte, lo og spilte fletta av de andre.

Ronaldo, Zinedine Zidane, Figo, Roberto Carlos og David Beckham ble ydmyket av ti dyktige Barca-spillere og en hengslete brasiliansk ballmagiker med høye tannlegeregninger.

-  Det er skremmende å tenke på at jeg kan møte Ronaldinho. Hvis jeg får sjansen, så skal jeg spørre om jeg kan få skjorta hans etter kampen, sa Celtic-spiller McGeady til irske medier i går.

Unik

Men den vettskremte iren er ikke den eneste som har sett nok.

-  Han er min naturlige etterfølger, uttalte legenden Diego Maradona i april.

-  Det er helt unikt. En spiller som ham dukker bare opp en sjelden gang i løpet av mange, mange år. Det er en opplevelse å se ham så tidlig i karrieren. Han har mange, mange år igjen og blir bare bedre og bedre, sier Barca-kollega Henrik Larsson til svenske Sportsmagasinet.

Trente på bikkja

Ronaldo de Assis Moreira ble født 21. mars i 1980 i Porto Alegre på den brasilianske sørkysten. Pappa Joco måtte ta ekstrajobb som vaktmann i den lokale bilparken for at familien skulle få nok mat på bordet. På treningsfeltet fikk lille Ronaldo beskjed av faren at han ikke måtte holde for lenge på ballen.

-  Ta imot ballen og spill den videre, sa faren.

-  Jeg har alltid likt å drible, sier Ronaldinho som voksen.

Derfor trente guttungen i hemmelighet. Mellom stolene i tømmerhuset i utkanten av fattigstrøket i Porto Alegro. Og sammen med hunden i hagen.

Og tar vi ikke helt feil, lo lille Ronaldo godt av bikkja.

- For stygg

Ronaldinho ble raskt plukket opp av den lokale klubben Gremio. For cirka ti år siden døde faren i en tragisk drukningsulykke. Siden har Ronaldinho støttet seg til sin nærmeste rådgiver, broren Roberto, som sjøl var profesjonell fotballspiller.

Etter suksessen i Copa America i 1999 ble Ronaldinho jaktet vilt av europeiske klubber. Leeds ville ha ham. Men rekordprislappen på 75 millioner euro (ca. 630 millioner norske kroner) ble for drøy. Da kontrakten med Gremio gikk ut i 2001, kranglet moderklubben i nesten fem måneder med Paris St. Germain om en overgang. De ville ikke gi slipp på juvelen.

For pariserne var det verdt ventetida.

For de fikk se en mann som smilte, lo og lurte fletta av de andre .

To sesonger var han i Paris under ledelse av den gamle franske storspilleren Luis Fernandez.

I 2002-VM dannet han Brasils fryktede R-trio sammen med Ronaldo og Rivaldo.

Ronaldo scora, Rivaldo scora og filma, mens Ronaldinho bare smilte og spilte fletta av de andre. Og Brasil ble verdensmester.

-  Jeg elsker å spille fotball, sa «Ronnie».

Til Spania

I 2003 gikk PSG-trener Fernandez lei av fliret til Ronaldinho, og 10-eren måtte finne seg en ny lekeplass. Real Madrid kom på banen. Manchester United kom på banen. Halve Italia var på banen. Men Ronaldinho endte i Barca.

-  Jeg forelsket meg i klubben fra første dag. Barca hadde bruk for en spiller som meg, og jeg hadde bruk for Barca. Vi er blitt forenet, og slik er vi sterke, forklarer Ronaldinho.

Real Madrid på sin side var såre fornøyd med å få David Beckham.

-  Ronaldinho er så stygg at han ødelegger klubbens image. Mellom Ronaldinho og Beckham ville jeg valgt Beckham de 100 første gangene. Se bare hvilken flott fyr Beckham er, med den klassen og det imaget. Ronaldinho er for stygg for Real Madrid, uttalte en anonym Real Madrid-sjef til den velrenommerte spanske avisa El País.

Det var i fjor.

Søndag skrev Real Madrids «husorgan», avisa Marca, følgende:

«Dette er begynnelsen på slutten.»

Barca leder spanske La Liga. Sju poeng foran Real Madrid.

Den spanske sportsavisa El Mundo Deportivo fikk møte Ronaldinho dagen etter 3- 0-seieren på Nou Camp.

Et av spørsmålene gikk selvfølgelig i denne retningen: Hvorfor smiler du hele tida?

-  Det er ikke sikkert at det alltid er latter. Det er dager da jeg blir irritert. Men jeg foretrekker å holde på det gode, og ikke det dårlige.

Kilder: El Mundo Deportivo, Berlingske Tidende, Sport, Expressen, BT,

SMIL - DU ER BEST: Neste måned deler magasinet France Football ut den svært prestisjetunge Gullballen. Favoritten i årets kåring er Barcelonas superstjerne Ronaldinho.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media