Spania er slått ut av VM:

Latterliggjøres etter VM-sjokk

Et nytt VM-sjokk er et faktum: Spania er slått ut! - Knockout, melder NRKs Carl Erik Torp. Åge Hareide reagerte underveis i kampen: - Forbausende.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SLAKTES: Spania er ute av VM. Det må straffeskytterne ta en stor del av skylden for. Foto: NTB
SLAKTES: Spania er ute av VM. Det må straffeskytterne ta en stor del av skylden for. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Marokko - Spania (0-0) 3-0 etter straffesparkkonkurranse

Det måtte straffesparkkonkurranse til for å avgjøre åttedelsfinalen i VM. Når både Pablo Sarabia, Carlos Soler og Sergio Busquets misset fra straffemerket, og Sabiri, Ziyech og Hakimi satte sine straffer, er nok et VM-sjokk et faktum: Spania er ute av VM!

- Hva er det der for noe? Det er et tilbakespill til keeper, melder NRK-ekspert Åge Hareide om straffen til Busquets.

Lars Tjærnås reagerte også på de spanske straffene. Han beskrev de svake straffene på følgende måte:

- Har sett bedre straffer på stranda etter grisefest i Magaluf enn det Spania serverte nå, skriver Lars Tjærnås på Twitter.

MISSET: Sergio Busquets misset fra krittmerket. Åge Hareide slakter straffen. Foto: NTB
MISSET: Sergio Busquets misset fra krittmerket. Åge Hareide slakter straffen. Foto: NTB Vis mer

Reagerte på spansk grep

De første 45 minuttene av åttedelsfinalen mellom Spania og Marokko går neppe inn i historiebøkene.

- Tror ikke Spania er veldig godt fornøyd med dette, kommenterte NRKs Carl Erik Torp i det lagene gikk til pause.

Spanias største mulighet i den første omgangen kom da Marco Asensio ble spilt lekkert gjennom. Dessverre for Spanias del gikk avslutningen i nettveggen.

FORTVILER: Marco Asensio fikk en god mulighet til å sende Spania i føringen. Foto: NTB
FORTVILER: Marco Asensio fikk en god mulighet til å sende Spania i føringen. Foto: NTB Vis mer

NRK-ekspert Åge Hareide reagerte på at spanjolene ikke utnyttet bakrommet oftere enn det dem gjorde.

- Det er litt forbausede at de ikke gjør det oftere. De må angripe bakrommet oftere. De er opptatt av å spille gjennom sentralt, men det er vanskelig i dag, sier Åge Hareide i NRK-studio.

REAGERTE: Åge Hareide reagerte på at Spania ikke utnyttet bakrommet. Foto: Skjermdump / NRK
REAGERTE: Åge Hareide reagerte på at Spania ikke utnyttet bakrommet. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer

- Det er rart at dem ikke gjør det helt i starten for å få strekk på motstanderen, fortsatte trenerlegenden.

Illsinte spanjoler

Den andre omgangen fortsatte som den første. Spania med mye ball, men uten å skape de største farlighetene.

I duellspillet fikk de spanske stjernene flere ganger kjenne på marokkanske muskler, og dommeren tillot dem å være fysiske.

TØFF BEHANDLING: Gavi fikk kjenne det i åttedelsfinalen mot Marokko. Foto: NTB
TØFF BEHANDLING: Gavi fikk kjenne det i åttedelsfinalen mot Marokko. Foto: NTB Vis mer

Flere ganger slo midtbanetrioen med Gavi, Sergio Busquets og Pedri oppgitt ut med armene.

«Spania fortviler», skrev den spanske avisa AS om dommeren i den første omgangen.

- Gavi blir tatt, dommeren gir ingenting. Sekunder seinere får Marokko frispark. Det er tydelig at Spania blir rasende av det, sa BBCs ekspert Pat Nevin.

Utover i den andre omgangen festet Spania grepet om kampen, men oppofrende Marokko-spillere kjempet imot.

DRØMMEN LEVER VIDERE: Marokko tok virkelig av etter seieren mot Spania. Foto: NTB
DRØMMEN LEVER VIDERE: Marokko tok virkelig av etter seieren mot Spania. Foto: NTB Vis mer

Helt mot slutten av første ekstraomgang fikk Walid Cheddira en gigantisk mulighet til å sende Marokko i ledelsen, men innbytteren klarte ikke å overliste Unai Simon.

- De kjenner at det er mulig, kommenterte NRKs Andreas Stabrun Smith.

Og mulig ble det. For når ingen av de spanske straffeskytterne fikk ballen i mål fra elleve meter, kunne de marokkanske spillerne juble for avansement til kvartfinalen i VM.

Der venter vinneren av Portugal og Sveis.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer