Saudi-Arabia sjokkerte Lionel Messi og co.

Latterliggjøres etter VM-sjokket

Lionel Messi (35) herjet i den første omgangen. Deretter handlet det meste om Saudi-Arabia. Etter kampen latterliggjøres 35-åringen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TAP: Lionel Messi og co. tapte mot Saudi-Arabia. Foto: REUTERS/Hannah Mckay
TAP: Lionel Messi og co. tapte mot Saudi-Arabia. Foto: REUTERS/Hannah Mckay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Argentina - Saudi-Arabia 1-2 (1-0)

Argentinas åpningskamp åpnet slik som alle hadde trodd. Etter drøyt ti minutter fikk de lyseblå straffe, og fra krittmerket var Lionel Messi sikkerheten selv.

Alt handlet om Argentina de første 45. Men så:

Tre minutter ut i den andre omgangen skulle de grønnkledde komme på en sjelden visitt inne i Argentinas 16-meter.

SJOKKET: Saudi-Arabia sjokkerte Argentina. Foto: Odd ANDERSEN / AFP)
SJOKKET: Saudi-Arabia sjokkerte Argentina. Foto: Odd ANDERSEN / AFP) Vis mer

Saleh Al Sheri dro seg gjennom på venstresiden og banket ballen på lekkert vis bak Argentinas sisteskanse. Og det stoppet ikke der.

Bare fem minutter seinere skulle den vanvittige snuoperasjonen være et faktum. Salem Al Dawasari dro av to-tre argentinere før han bøyde ballen i det lengste hjørnet.

- I alle dager. Saudi-Arabia ryster Argentina! De ryster verden, utbrøt Øyvind Alsaker fra kommentatorplass.

Latterliggjøres

Før kampen publiserte The Athletic en artikkel der de kritiserte Messi for hans ambassadørrolle for Saudi-Arabia.

Da Saudi-Arabia gikk opp i ledelsen mot Argentina, tvitret The Guardian-journalist Barney Ronay følgende:

- En trøst for Messi. En fin dag for hans andre jobb som saudiarabisk reiselivsambassadør, skrev Ronay.

Etter 80 minutter fikk Argentina frispark i perfekt posisjon. Messi skrittet på sedvanlig vis opp, men banket ballen himmelhøyt over mål.

- Et fryktelig forsøk, mente TV 2s Jesper Mathisen.

SJOKKET: VM-sjokket er et faktum: Saudi-Arabia slo Argentina. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi
SJOKKET: VM-sjokket er et faktum: Saudi-Arabia slo Argentina. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi Vis mer

Ekle scener

Argentina presset på for utlikning, og kom til flere halvsjanser. De lyseblå øynet likevel et håp da fjerdedommer viste at det skulle spilles minimum åtte tilleggsminutter.

Tre minutter før slutt oppsto det ubehagelige scener. Saudi-Arabias keeper kneet Yasser Al Shahrani i ansiktet, og forsvarsspilleren ble liggende nede i flere minutter.

- Det der ser absolutt ikke lyst ut, sa Mathisen.

Al Shahrani ble til slutt båret ut av banen, og fikk medisinsk behandling bak Saudi-Arabias mål.

Flere muligheter fikk ikke Argentina, og Saudi-Arabia kunne juble hemningsløst for en sensasjonell seier.

Den danske TV2-reporteren Jon Pagh ble avbrutt før sending i Qatar. Vis mer

- Dette var en kjempesvak gjennomføring av Lionel Messi og hans lagkamerater, sa Mathisen på TV 2 sin sending.

Stjernespilleren Lautaro Martínez var skuffet etter kampslutt.

- Dette gjør veldig vondt. Vi hadde et stort håp om å begynne med en seier i VM. Men dette er over, og nå må vi trene og fokusere på det som kommer, sa Martínez, ifølge Marca.

Dermed stoppet Saudi-Arabia Argentinas vanvittige rekke på 36 kamper uten tap.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer