Latterliggjøres for kritikk av dette synet

Kona til Leicester-stjerne Jamie Vardy reagerer på at det var fire kvinner i fotballstudio.

KRITISK: Jamie Vardys kone var kritisk til at BBC bare brukte kvinner til å dekke en fotballkamp under kvinne-VM. Foto: BBC
KRITISK: Jamie Vardys kone var kritisk til at BBC bare brukte kvinner til å dekke en fotballkamp under kvinne-VM. Foto: BBCVis mer

VM-sluttspillet for kvinner ble sparket i gang i Frankrike forrige uke, og England vant sin åpningskamp 2-1 mot rivalene Skottland i franske Nice.

Da engelske BBC hadde sending i forbindelse med VM-kampen, var det fire kvinner (Gabby Logan, Alex Scott, Gemma Fay og Hope Solo) som var på plass i TV-kanalens studio. Det fikk kona til Leicester-stjerne Jamie Vardy til å reagere.

«Umm hva skjedde med likestilling....», skrev Rebekah Vardy på Twitter, etterfulgt av en granskende emoji.

Det er tydelig at fotballfruen mente det burde vært en mann til stede i BBCs VM-studio, og reaksjonene på utspillet hennes lot ikke vente på seg i sosiale medier.

REAGERTE: Rebekah Vardy. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/NTB Scanpix
REAGERTE: Rebekah Vardy. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/NTB Scanpix Vis mer

Fikk kritikk

Vardy ble møtt med saftig kritikk etter at hun la ut bildet, og følte nok trangen til å forklare seg.

Birmingham-spiller Emma Follis var blant dem som reagerte, og mente at Vardy heller burde bruke sosiale medier til å skrive positivt om kvinnefotball, i stedet til å invitere til «sjåvinistiske kommentarer»

Vardy la deretter ut følgende melding på mikrobloggtjenesten:

«Woahhh jeg støtter kvinnefotball og kvinner hundre prosent slik jeg gjør i all sport! De gjorde og gjør en fantastisk jobb! Jeg prøver bare å få fram et poeng.»

Tidligere proffspiller Alex Scott har 140 landskamper på CV-en og jobber nå i BBC. Hun påpeker at kanalen hadde med seg tidligere Premier League-spiller Dion Dublin i studio kvelden før. Det samme påpekte Gabby Logan i BBC.

Likevel mener Vardy at Scott ikke skjønte hva hun mente.

«Det er sjokkerende at ingen menn var med på å dekke kampen», mener Vardy, som påpeker at menn ville «slåss for å dekke kampen» om det var herrelandslagene til Skottland og England det dreide seg om.

Vardy mener at menn må være mer involvert i kvinnefotball og få sporten «dit den fortjener å være», og forsøker samtidig å legge ballen død med den uttalelsen.

Vakte oppsikt

Norge og NRK vakte for fem år siden oppsikt da et liknende bilde gikk sin seiersgang i sosiale medier. Da ble Norge hyllet for en kjønnsnøytral dekning.

Det var under herre-VM i Brasil at et NRK-studio under kampen mellom Spania og Chile besto av de tre kvinnene Carina Olset (programleder), Lise Klaveness (ekspert) og Anne Sturød (ekspert) - samt ekspert Lars Tjærnås.

Det at det var tre kvinner i studio, i det som lenge har vært en mannsdominert sport på de fleste arenaer, høstet skryt fra flere hold.

- Vi tenkte ikke på det. Vi nevnte det ikke med et ord. Sånn er det av og til. Det var ikke noe tema i NRK. Jeg tenkte aldri over det, men så gikk det rundt i verden, uttalte Klaveness til Dagbladet om saken i fjor.