STORE UTGIFTER: Alpinistene har langsiktige partnere og en forsvarlig drift. Økonomien er i utgangspunktet god, men den lave kronekursen skaper problemer. Foto: Mitchell Gunn/ESPA/Cal Sport Media
STORE UTGIFTER: Alpinistene har langsiktige partnere og en forsvarlig drift. Økonomien er i utgangspunktet god, men den lave kronekursen skaper problemer. Foto: Mitchell Gunn/ESPA/Cal Sport MediaVis mer

Lav kronekurs gir større utgifter for alpinistene

- Kan være snakk om så mye som 25-30 prosent meromkostninger.

Alpinistene har langsiktige partnere og en forsvarlig drift. Økonomien er i utgangspunktet god, men den lave kronekursen skaper problemer.

- Valutaen er en utfordring. Det kommer av at svært store deler av våre utgifter blir betalt i utenlandsk valuta, og med det fallet kronekursen har hatt i det siste, særlig målt mot euro, så har våre utgifter økt kraftig.

- Det kan være snakk om så mye som 25-30 prosent meromkostninger, forteller sportssjef Claus J. Ryste til NTB.

Han legger ikke skjul på at det blir viktig å ha oppmerksomheten rettet mot en sterk økonomistyring for å få endene til å møtes i en sesong uten mesterskap, men med flere verdenscuprenn enn tidligere.

- Vi skal, blant annet, kjøre flere renn i Japan og Korea i år. Det er lenge siden verdenscupen var der sist, fortsetter sportssjefen.

Store kutt Pilene pekte stort sett oppover for alpinistene i fjor. Det ble seirer i samtlige disipliner, og Kjetil Jansrud tok ansvar da Aksel Lund Svindal røk akillessenen. Han sikret seg sju verdenscupseirer gjennom sesongen.

Jansrud var med og kjempet om den gjeveste verdenscupkula så å si fram til siste renn, men totalseieren glapp i finalerennene.

Likevel måtte alpinfolket kutte kostnader etter sesongen

- Vi brukte litt mer penger enn vi hadde i fjor. Det gjorde at vi måtte ta store kutt i vårmånedene. Det gikk særlig utover ansatte. 1,5 stilling ble kuttet i administrasjonen, men også når det gjaldt sportslig aktivitet ble det kuttet. Tre medarbeidere ble borte i det sportslige støtteapparatet, sier Ryste. Han forteller at det totalt er blitt fem ansatte mindre inn i kommende sesong.

- Ting er blitt dyrere, ikke minst på grunn av den utfordrende valutasituasjonen. Det har vi måttet forholde oss til, sier sportssjefen.

Stor endring Claus J. Ryste forteller at det er snakk om en svært stor endring å bytte verdenscupsjef fra Håvard Tjørhom til Christian Mitter, selv om også den nye verdenscupsjefen har vært med i noen år.

- Håvard Tjørhom og Trond Moger, som ga seg på samtidig, har vært med lenge og sto for kontinuiteten på herresiden. Nå må ting gå seg til med nye folk. Det er positivt i den grad at det gir stort potensial til å gjøre saker og ting på nye måter, understreker Ryste.

Han forteller om en oppkjøring i sommer og høst som har vært bortimot optimal for både kvinner og menn. Den siste tiden har kvinnene forberedt seg på New Zealand, mens gutta har vært i Argentina og Chile.

- Våre løpere har stått mye på ski. Vi har vært skånet for alvorlige skader og sykdom. Jo, oppkjøringen har gått over all forventning, sier sportssjef Ryste til NTB.

Han sier også at målene for sesongen er å kjempe om seirene i alle verdenscupene, fra totalcupen til cupen i de enkelte grenene.

- Det gjelder også å være med på å markere seg i enkeltrennene, og selvsagt legger vi ekstra stor vekt på å gjøre det bra i klassikerne, sier Claus J. Ryste til NTB.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram