Lave lønninger gjør at Seahawks kan bryte årelang Super Bowl-forbannelse

NFL-sesongen starter i natt.

NUMMER ÉN: Seattle Seahawks' quarterback Russell Wilson holder Lombardi-trofeet etter å ha vunner Super Bowl XLVIII i februar. Foto: AP Photo/Julio Cortez/NTB Scanpix
NUMMER ÉN: Seattle Seahawks' quarterback Russell Wilson holder Lombardi-trofeet etter å ha vunner Super Bowl XLVIII i februar. Foto: AP Photo/Julio Cortez/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Seattle Seahawks knuste motstander Denver Broncos i det mange kaller tidenes mest sjokkerende Super Bowl for sju måneder siden. Laget fra nordvest beviste dermed én av de mest brukte NFL-flosklene: «Angrepsspill vinner kanskje kamper, men det er forsvaret som gjør at du vinner mesterskap.»

- Kort oppsummert er dette den mest komplette forestillingen jeg har sett i en Super Bowl noen sinne, var dommen fra ekspert Arnstein Friling i Viasat-studio den gangen. 

Men samtidig som Russell Wilson, Marshawn Lynch, Richard Sherman og de andre fra Washington-klubben feiret med Vince Lombardi-trofeet, begynte mange å tenke at én ting er sikkert:

Seahawks vinner ikke Super Bowl i 2015. 

Holder lønna nede Overtroiske amerikanere har nemlig mange forbannelser knyttet til favorittidretten sin. Noen eksempler inkluderer:

• Spilleren som er på omslaget til NFL-spillet Madden gjør det alltid dårlig den påfølgende sesongen.
• Aldri har det skjedd at et lag har vunnet Super Bowl på sin egen hjemmebane.
• Spillere som deltar i suppereklamer (!) på TV blir ofte rammet av skader og suspensjoner. 
• Den tapende finalisten i Super Bowl gjør det elende året etter. 

PROGRAMLEDER: Jermund Berg følger NFL tett, og er programleder for Viasats nyoppstartede NFL-podcast. Foto: Privat
PROGRAMLEDER: Jermund Berg følger NFL tett, og er programleder for Viasats nyoppstartede NFL-podcast. Foto: Privat Vis mer

Men de siste årene er det «vinnerforbannelsen» som har vært den mest framtredende. Faktisk har hele sju forskjellige lag vunnet Super Bowl de siste åtte sesongene. På de 20 finalene som ble spilt mellom 1995 og 2014 klarte bare to lag (Patriots i 04/05 og Broncos i 98/99) å forsvare tittelen. Til sammenligning skjedde det seks ganger på de første 28 finalekampene mellom 1967 og 1994. 

Så hvorfor er det egentlig så vanskelig være det beste laget over halvannet år i NFL? Hvordan kan det være en forbannelse å vinne?

En av de største faktorene er sannsynligvis lønnstaket i ligaen, som passende nok ble innført for 20 år siden. Dette betyr at alle de 32 lagene må forholde seg til den samme summen - som for 2014 er 826 millioner kroner - når det kommer til spillerlønninger.

Også de andre store amerikanske idrettsligaene, NHL (ishockey), NBA (basketball) og MLB (baseball) har sine versjoner av lønnsrestriksjoner, med lignende effekter. I NHL har for eksempel ingen lag vunnet Stanley Cup to år på rad siden 1998. 

Dette gjør at det, i motsetning til for eksempel europeisk fotball, i utgangspunktet ikke skal være sånn at prestasjoner over tid gjør at man kan tilby høyere lønninger til stjernespillere. 

Lønnstaket fører tvert imot til at unge spillere som entrer gode lag med lave lønninger, sannsynligvis kommer til å stille skyhøye krav etter en periode med suksess. Dermed klarer ikke man ikke å holde seg innenfor reglementet i lengden dersom spillerne føler at de fortjener mer penger, og en naturlig løsning er derfor å kvitte seg med dyre stjernespillere til fordel for yngre, men billigere spillere.

Har funnet oppskriften Jermund Berg er programleder for Viasats nyoppstartede NFL-podcast. Han har fulgt ligaen i flere år, og merket seg trenden med at repeterende suksess er vanskelig. 

KONTROVERSIELT: Da Seahawks og Packers sist møttes, var dette det siste som skjedde. Golden Tate fikk touchdown, men spillet skulle vært avblåst. Foto: Otto Greule Jr/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Da Seahawks og Packers sist møttes, var dette det siste som skjedde. Golden Tate fikk touchdown, men spillet skulle vært avblåst. Foto: Otto Greule Jr/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Det er mange grunner til at det er vanskelig å gjenta en god sesong i NFL. Lønnstaket er én faktor, og i tillegg er det alltid sånn at lag som møter den regjerende mesteren løfter seg noen ekstra hakk. I tillegg er det alltid en del tilfeldigheter som spiller inn, sier Berg til Dagbladet. 

Det er derfor ikke vanskelig å skjønne hvorfor NFL er så dynamisk som den er - og det er da også ligaens mål: At det skal være jevnt og spennende, og at tilhengerne av alle 32 lagene skal føle at de har noe å spille for. 

Noe av grunnen til at New England Patriots mestret kunststykket å vinne tre titler på fire år tidlig på 2000-tallet, var nettopp det at ledelsen maktet å holde lønningene til de beste spillerne nede. 

Seattle Seahawks, på sin side, ser ut til å ha skutt gullfuglen under de første kontraktsforhandlingene med quarterback Russell Wilson. 

- At ingen lag har vært i bedre posisjon til å repetere enn det Seattle er i år, skyldes i stor grad at Russell Wilson fortsatt er under kontrakten han signerte da han kom inn i ligaen. Når Wilson får en ny kontrakt, som antageligvis vil mer enn tjuedoble lønnen hans, blir det mindre penger til resten av laget - som igjen fører til at det blir færre stjernespillere rundt ham.

Kontroverser sist gang Når Seahawks natt til fredag sparker i gang sesongen med den første kampen i grunnserien, er det mot et av de andre lagene som regnes som favoritter til å nå langt: Green Bay Packers. Og det er ikke bare at det er en toppkamp som gjør nattens oppgjør verdt å få med seg. Lagene har nemlig noe uoppgjort seg i mellom.

Sist gang de møttes vant Seahawks 14-12, men det skulle de aldri gjort. 

I kampens siste sekund kastet nevnte Wilson en lang pasning inn i Packers' end zone. Seahawks-wide reciever Golden Tate og Packers-forsvarer M. D. Jennings var i duell om ballen, og så tilsynelatende ut til å ha hendene på den begge to. Dommerne dømte touchdown, men reprisene viste tydelig at Tate dyttet Jennings i forkant, og spillet skulle derfor vært avblåst. 

- Goldent Tate slipper unna med ett av de mest åpenbare pass interference-spillene jeg har sett. M.D. Jennings får tak i ballen, og så går Tate ut av situasjonen som kampens spiller. Utrolig, sa ESPNs ekspertkommentator Jon Gruden i etterkant av situasjonen. 

Så Seahawks og Packers er altså blant årets favoritter. Men hvem er de andre?

- New Orleans Saints, New England Patriots og fjorårsfinalist Denver Broncos er de tre andre potensielle Super Bowl-vinnerne. Det vil overraske meg hvis ikke vinneren finnes blant de lagene, sier Berg. 

• Seattle Seahawks - Green Bay Packers ser du på Viasat Sport, Viasat Sport HD og Viaplay fra 02:30 natt til fredag.

RAPPKJEFTA: Richard Sherman er et av de mest framtredende medlemmene av Seattle-forsvaret, som kaller seg «Legion of Boom». Foto: AFP/NTB Scanpix
RAPPKJEFTA: Richard Sherman er et av de mest framtredende medlemmene av Seattle-forsvaret, som kaller seg «Legion of Boom». Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer