Lavmål på Lerkendal

Norges beste fotballklubb.

BEDRE TIDER:  Så moro var det på Lerkendal idet sesongen 2014 startet. Nå er RBK-ledelsen og de ivrigste supporterne i ferd med å ødelegge for klubben. FOTO: Ned Alley.
BEDRE TIDER: Så moro var det på Lerkendal idet sesongen 2014 startet. Nå er RBK-ledelsen og de ivrigste supporterne i ferd med å ødelegge for klubben. FOTO: Ned Alley. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET begynner å bli ganske mange år siden Nils Arne Eggen kom tilbake til Trondheim seint på 1980-tallet og totalt forandret både Rosenborg og norsk klubbfotball. Skal du i det hele tatt snakke om klubbfotballen vår i dag, er du nødt til å forholde deg til tidsregningen før og etter Nils Arne. Så radikale var de resultatene han oppnådde.

Seinere har alt det Eggen stod for, vært rammen for det å drive med fotball på Lerkendal. Akkurat den forutsetningen er tidvis blitt opplevd trang for enkelte i miljøet, men det kunne ikke vært annerledes:

•• Trondheim hadde aldri blitt Norges dominerende fotballby uten denne tenkningen. Heller ikke beholdt både den sterke posisjonen og de store ambisjonene så lenge etter at den tilnærmet sammenhengende seiersrekken ble brutt i 2005.

Det gir grunn til å se bakover nettopp på en dag da RBK-ledelsen og de ivrigste tilhengerne helst vil se framover.

FOR gullalderen i Trondheim har det kjennetegnet som følger nesten hver eneste betydelig suksess i lagidrett:

•• Tålmodighet.

Slik som Nils Arne Eggen fikk tid til å utvikle sine tanker om fotball, har gode trenere og gode klubbmiljøer fått fram resultatene sine ved å forbedre en ellers fast sportslig strategi over tid.

Der Eggen jobbet på Lerkendal nesten dag ut og dag inn fra 1988 til 2003, ble Per Joar Hansen til slutt bedømt på det treningsgruppa hans presterte fra 5.juni til 21.juli; altså noen uker i en litt for lang sommerferie.

Etter styremøte 5.juni fortalte RBK-sjef Ivar Koteng at RBK-styret hadde tillit til treneren sin. Fredag ble den samme treneren avsatt på grunn av lagets manglende prestasjoner.

Det er nær lavmål selv på det etter hvert så turbulente Lerkendal der begrepet "langsiktighet" etter Eggen-epoken mer og mer er blitt knyttet til det å beholde verv -og lederposisjoner enn det å stå fast på en sportslig linje.

SELVMÅLET er forbeholdt supporterne i Kjernen; RBKs selvutnevnte fanklubb. De fortalte allerede før starten for halvannet år siden hvor dårlig de likte ansettelsen av Per Joar Hansen. Da kom klubbens hjemvendte sønn rett fra suksess med U-landslaget i fotball, og hadde utvilsomt markert seg som en særdeles dyktig fagmann siden han ufrivillig forlot Lerkendal som ganske fersk hovedtrener i 2005.

Det er selvsagt greit nok å ha forskjellig oppfatning av hvem som best kan det med å trene fotball. Dette er heller ikke først og fremst en debatt om hvorvidt Per Joar Hansen har hatt en god nok hånd med en for ujevn RBK-stall; saken gjelder først og fremst de generelle rammene for vellykket klubbstyring. Altså den egentlige grunnen til at Rosenborg tross alle medaljene sliter med å komme opp på nivået under Nils Arne Eggens tid som sjef.

Der er det greit å starte med det elementære. For fansen må gjerne ha sine meninger om hvem som skal trene favorittlaget deres, men et sted går grensen mellom det å mene og det å ta ansvar.

Hos Rosenborg er det på årsmøtet. Der har styreformann Ivar Koteng hentet sitt mandat for å kunne ta fredagens historieløse beslutning, og der må Kjernen stille med mange nok dobbeltmedlemmer for eventuelt å sette rettferdig makt bak sine synspunkter om hvem som har sportslig kompetanse til å videreføre RBK som Norges ledende fotballklubb.

Annerledes kan ikke en medlemsklubb styres.

I STEDET jubler Kjernen-sjef Kenneth Kjelsnes over at trener Per Joar Hansen nå er fjernet. Neste mål er sportssjef Erik Hoftun.

RBK-fansens virkemidler i denne kampanjen for å styre den sportslige utviklingen på Lerkendal har variert fra bannere på tribunen til tagging av klubbområdet. Sist uke var det sprayet "AVGÅ" i midtsirkelen på kunstgressbanen, og da er det ikke den litt haltende språkbruken de virkelige RBK-vennene skal bry seg om. Det er mer mangel på tilhengernes forståelse av hvordan du bygger en sterk fotballklubb.

Det er patetisk at den samme supportergruppa som på sitt eget årsmøte i vår besluttet at "Kjernens hovedformål er å støtte Rosenborg Ballklub visuelt og verbalt under kamp", tilsynelatende ikke er i stand til styre sympatisørene sin bedre enn at noen valgte å tagge ned klubbens treningsfelt.

FØR supporterne gjennomførte sin 15 minutter lange "stille-kampanje" under gårsdagens hjemmekamp mot Sogndal, skrev Kjernen på  hjemmesiden etter den faste utskjelling av sportsjef Hoftun og trener Hansen:

-Vår store bekymring er likegyldighet. Den dagen da vi ikke skriver sånt som dette, den dagen vi ikke sier i fra, den dagen vi velger reality-TV foran RBK.

Virkeligheten er dessverre stikk motsatt. Ved ikke å stille opp der medlemsklubber formes, har de som kaller seg RBK-supportere allerede valgt reality-TV.

Det som har foregått rundt denne trenersparkingen er en liksom-virkelighet. Det er ikke slik den ekte klubbfotballen blir god og det er ikke slik Rosenborg forblir det lokale laget alle fotballinteresserte nordmenn må bry seg om.

Dette er bare lavmål på Lerkendal.

FOTNOTE: Jeg ser at den opprinnelige teksten min var for konstaterende i forhold til hvem som har ansvaret for selve taggingen av treningsfeltet på Lerkendal. Det beklager jeg. Kjernen-sjef Kenneth Kjelsnes har jo tidligere tatt avstand fra all form for hærverk i forbindelse med denne debatten. Det er bra. Poenget heretter er å være like konstruktiv for å få RBK til å bli et enda bedre fotballag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer