Lazutina tatt igjen - mister OL-medaljene

Larissa Lazutina testet positivt på NESP to ganger i desember. Dermed mister hun OL-medaljene.

Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding onsdag.

Lazutina testet positivt på det forbudte EPO-lignende stoffet i Cogne 8. desember og i Ramsau 22. desember. FIS ble informert om de positive A-prøvene først 11. april i år.

I begynnelsen av denne måneden ble B-prøvene analysert, og onsdag ble det offentlig at også disse var positive.

Analysene ble foretatt ved det IOK-godkjente laboratoriet i Lausanne.

Beholdt medaljer

Lazutina testet positivt på NESP igjen under OL, og saken ble offentlig på lekenes siste dag. Også lagvenninnen Olga Danilova og spanske Johann Mühlegg ble avslørt som NESP-misbrukere. De ble imidlertid fratatt bare de medaljer de vant etter at den positive prøven var avgitt. Det betydde at de reiste hjem med to medaljer hver.

IOK fant ikke hjemmel i i sitt regelverk til å diskvalifisere dem fra alle OL-øvelser, men løpere fra Norge og andre land har sendt klage til Idrettens voldgiftsrett med krav om at de dopingtatte fratas sine medaljer.

Protesten skal behandles av Idrettens voldgiftsrett, men i Lazutinas tilfelle blir det neppe nødvendig. I pressemeldingen fra FIS står det at FIS-styret på sitt neste møte 3. juni kommer til å avsi dom over Lazutina i tråd med FIS-reglementet.

Disket fra desember

Det vises til at sanksjoner gjøres gjeldende fra den dato en positiv prøve ble avgitt, og at en utøvers resultater i alle renn etter den dato følgelig skal annulleres.

FIS skriver videre at Den internasjonale olympiske komité vil bli informert om dopingsaken ettersom dette også gjelder for perioden da vinterlekene ble avviklet.

Lazutina tok sølv både på fellesstart og jaktstart i OL. På fellesstarten vil Katerina Neumannova overta sølvet og Julija Tsjepalova rykke opp til bronseplass. På jaktstarten får Beckie Scott sølv og Neumannova bronse. (NTB)

TATT I DOPING: 24. februar i år vant Larissa Latzutina gull på 30-kilometeren, men ble senere fratatt gullet etter dopingtesten. Nå mister hun også de andre OL-medaljene.