Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Le Havre truer Man. United med Fifa-sak

Mener de «stjal» fransk 16-åring.

GRUNN TIL BEKYMRING: Sir Alex Ferguson (t.h.) og Manchester United kan være i trøbbel etter at klubben hentet 16-åringen Paul Pogba fra Le Havre i sommer. Den engelske storklubben bedyrer imidlertid at de har fulgt regelverket til Michel Platini (midten) og Uefa. Her er United-sjefen, Uefa-presidenten og Arsenal-manager ARsene Wenger under et Uefa-seminar i Sveits i går.Foto: SCANPIX/EPA/DOMINIC FAVRE
GRUNN TIL BEKYMRING: Sir Alex Ferguson (t.h.) og Manchester United kan være i trøbbel etter at klubben hentet 16-åringen Paul Pogba fra Le Havre i sommer. Den engelske storklubben bedyrer imidlertid at de har fulgt regelverket til Michel Platini (midten) og Uefa. Her er United-sjefen, Uefa-presidenten og Arsenal-manager ARsene Wenger under et Uefa-seminar i Sveits i går.Foto: SCANPIX/EPA/DOMINIC FAVRE Vis mer

(Dagbladet.no): Chelsea ble i går utestengt fra overgangsmarkedet fram til 2011 etter at Fifa kjente dem skyldig i å ha bidratt til at deres ungdomsspiller Gaël Kakuta (18) brøt kontrakten sin med franske klubb Lens for to år siden.

Dommen medfører ny oppmerksomhet rundt en liknende sak med en av Chelseas rivaler i hovedrollen: Tidligere i sommer ble Manchester United anklaget av franske Le Havre for å ha «stjålet» unggutten Paul Pogba.

Selv om det sikkert er forskjeller på de to sakene, gir gårsdagens dom mot Chelsea Le Havre ny kamplyst.

- Veldig viktig og veldig oppmuntrende, konstaterer Le Havre-direktør Alain Belsoeur overfor The Times.

Den franske klubben har sett seg lei på storklubbenes hensynsløse talentjakt når de selv blir sittende igjen med knappenåler og glansbilder i belønning, selv om store deler av omsetningen i klubben spyttes inn i talentutvikling.

- Selvfølgelig forfølger vi fortsatt saken. Det er en veldig alvorlig sak, som vi er sikre på å vinne ettersom det er i hele idrettens interesse - ikke bare klubbens. Vi bruker over 5 millioner euro (cirka 43 mill. kr) i året på talentutvikling av en total omsetning på 12 millioner. Det er en stor investering. Vi ønsker å få muligheten til å utvikle spillere for vårt eget førstelag og ikke være et akademi for andre. Hva er vitsen med å drive et akademi når spillerne forlater oss når de er 16? Dette er en klar melding fra Fifa at utdanningsarbeidet skal beskyttes, understreker Beloeur overfor timesonline.co.uk.

- Lokket med store penger
Ifølge den franske klubben hadde de en avtale med det 16 år gamle stortalentet Pogba og foreldrene hans da United kom med løfter om store penger:

En profesjonell kontrakt verdt rundt 35 000 kroner i uka klar til signering den dagen Pogba fyller 17 (15.03.2010), ifølge Beloeur.
Pogba er i øyeblikket på en lærlingkontrakt i United-systemet inntil han blir gammel nok til å skrive proffkontrakt.

Le Havre hevder at de tok direkte telefonisk kontakt med Uniteds akademidirektør Brian McClair da de ble kjent med engelskmennenes interesse i mai og ba klubben om å vise respekt for at Pogba var under kontrakt. Likevel gikk United hen og signerte 16-åringen, som har vært kaptein på aldersbestemte franske landslag.

- Spilleren og foreldrene hans nektet å forholde seg til avtalen fordi Manchester United tilbød veldig høye summer til spillerens foreldre, med mål om å skaffe seg spilleren, skrev Le Havre på sin hjemmeside under overskriften «Manchester United stjeler Paul Pogba fra Le Havre».

- Nonsens
United avviste blankt at de hadde gjort noe galt. Men Le Havre har fortsatt å true dem med Fifa-anmeldelse, skrev Daily Telegraph i går ettermiddag.

- Dette er fullstendig nonsens. Alt har blitt gjort innenfor Uefas retningslinjer, bedyrer en talsmann for United, ifølge The Guardian.

Selv om Le Havre lever en tøff tilværelse på nest høyeste nivå i Frankrike, har klubben et godt rykte på seg som talentfabrikk. Det er noe som har ført til stevning av engelske klubber tidligere.

- Stjeler talenter

Klubben anmeldte Newcastle til Fifa da de mente de hadde krav på kompensasjon fra Newcastle for vingen Charles N'Zogbia, som nå spiller i Wigan, etter at de mente spilleren hadde brutt kontrakten med klubben. De ble tilkjent 300 000 euro i kompensasjon fra Fifa, men anket videre til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) der N'Zogbia ble dømt til å betale 440 000 pund og Newcastle 200 000 pund.

Belsoeur mener mindre, kontinentale klubber er henrykte over at Fifa nå har slått hardt ned på Chelsea i Kakuta-saken og reter samtidig et lyskespark mot engelsk talentutvikling.

- Britisk klubbfotball har et rykte på seg ikke å utvikle spillere for egne landslag, men å stjele talenter fra utenlandske klubber. Vi håper denne avgjørelsen vil endre atferden til engelske klubber, men det gjenstår å se, sier Belsoeur til The Times.

KNALLHARDT STRAFFET: Fifa har har slått knallhardt ned mot Chelseas opptreden da de hentet Gaël Kakuta (t.h.) fra Lens.Foto: SCANPIX
KNALLHARDT STRAFFET: Fifa har har slått knallhardt ned mot Chelseas opptreden da de hentet Gaël Kakuta (t.h.) fra Lens.Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling