LeBron James ble ydmyket av universitetsspiller

Da kom Nike-direktøren og beslagla videobeviset.

TOK TEIPEN: Cleveland Cavaliers-spiller LeBron James (bak rattet) på biltur med basketball-direktør Lynn Merritt i Nike. Da LeBron ble knust foran kurven av en unggutt, tilkalte han Merritt. Like etterpå beslagla Nike-sjefen videoteipen til reportere som hadde filmet spilløkta. Foto: Aaron Josefczyk, Reuters/Scanpix
TOK TEIPEN: Cleveland Cavaliers-spiller LeBron James (bak rattet) på biltur med basketball-direktør Lynn Merritt i Nike. Da LeBron ble knust foran kurven av en unggutt, tilkalte han Merritt. Like etterpå beslagla Nike-sjefen videoteipen til reportere som hadde filmet spilløkta. Foto: Aaron Josefczyk, Reuters/ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Denne uka er noen av USAs største baskettalenter samlet i Ohio på en treningsleir i regi av Nike under navnet «LeBron James Skills Academy».

Et av høydepunktene på leiren er å få spille mot «King James» selv, skriver New York Post.

Men da den unge andreårsstudenten Jordan Crawford fra Xavier University steg over hodet på Cleveland Cavaliers-stjernen og dunket med begge hender, ble det plutselig tronskifte.

- Det var høydepunktet på hele leiren, sier frilansfotograf Ryan Miller som filmet episoden.

- Ikke riktig å filme
Men King James var ikke klar for å abdisere. Etter den neste kampen, ropte LeBron til seg Lynn Merritt, som er direktør i Nikes basketballavdeling.

Like etter skal Merritt ha kommet bort til videofotografen, tatt fra ham teipen og sagt at han ikke fikk lov til å filme de profesjonelle spillerne.

- Han fortalte meg at økta ikke skulle filmes. Han sa at jeg ikke fikk filme, og han sa faktisk: «Det er ikke riktig å filme disse gutta når de ikke er i form, eller når de er midt i sesongoppkjøringen».

Miller sier han så at Nike-representanter også tok videoteipen fra en annen reporter.

New York Times kaller Nikes metoder for «en mediastrategi tatt rett ut av Nord-Korea». Avisa tror oppførselen - som selvsagt har fått enorm omtale i amerikanske medier - gir mer dårlig PR enn om videoen faktisk hadde blitt vist.

Mistet en dags arbeid
Ryan Miller sier han er mest irritert over at han mistet en hel dag med opptak til ESPNU, som han jobbet på oppdrag for.

Ifølge blogger Gary Parrish på cbssports.com var det ikke oppgitt noen restriksjoner på filming på basketball-leiren på forhånd.

- Jeg ser ingen annen grunn enn at LeBron bare ikke ville ha det ut på nettet. Det er en god historie å fortelle folk, men egentlig er jeg ganske forbanna. Jeg mistet tapen min.

CBS-bloggen har selvsagt også allerede laget et forslag til en kampanje for Nike med et bilde av Crawford som knuser James i lufta, med teksten:

«Dunket på. Vi tillater ingen vitner.»

- NORDKOREANSK: New York Times mener Nikes behandling av saken vitner om en mediestrategi «som tatt rett ut av Nord-Korea».Foto: Amy Sancetta, AP/Scanpix
- NORDKOREANSK: New York Times mener Nikes behandling av saken vitner om en mediestrategi «som tatt rett ut av Nord-Korea».Foto: Amy Sancetta, AP/Scanpix Vis mer