Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

LeBron James:

LeBron James med melding om Bryant

Basketballstjerna LeBron James snakket med avdøde Kobe Bryant på telefonen like før han døde i en helikopterulykke. Han trodde ikke at det skulle bli deres siste samtale, skriver han natt til tirsdag.

TRAGEDIE: Kobe Bryants og hans datter, Giannas, tragiske bortgang har rystet en hel verden det siste døgnet. Video: Eurosport Norge / NBC News Vis mer

Søndag kveld omkom basketballikonet Kobe Bryant (41) og ytterligere åtte personer da et helikopter styrtet i Calabasas i California.

Bryant regnes som én av de aller største innen basketball sammen med stjerner som LeBron James, Magic Johnson, Michael Jordan og Shaquille O'Neal.

Natt til tirsdag delte James en hjerteskjærende melding om Bryant på Instagram.

- Jeg er ikke klar for dette, men la oss sette i gang. Jeg sitter her og forsøker å skrive noe til dette innlegget, men hver gang begynner jeg å gråte bare ved å tenke på deg, niese Gigi og det brorskapet vi hadde.

- Bokstavelig talt hørte jeg nettopp stemmen din, før jeg dro fra Philadelphia og tilbake til Los Angeles. Jeg trodde ikke i ett sekund at det ville være den siste samtalen vi hadde. Hva faen! Jeg er sønderknust, min bror.

- Glad i deg

I likhet med de fleste Lakers-spillerne fikk James dødsbudskapet på flyturen fra Philadelphia etter å ha spilt mot Philadelphia 76ers. I et videoklipp kan man se James motta trøst etter å ha gått av flyet.

Bare timer i forveien snakket James med Bryant på telefonen.

- Jeg er så glad i deg, storebroren min. Tankene mine går til Vanessa og barna. Jeg lover å ta vare på ettermælet ditt. Du betyr så mye for oss alle, og det er mitt ansvar å ta på meg denne oppgaven. Vær så snill å gi meg styrke, og se etter meg. Jeg tar ansvar her. Det er så mye mer jeg vil si, men jeg klarer det ikke på nåværende tidspunkt, for jeg klarer ikke å gå videre. Inntil vi ses igjen, bror!

Hyllet James

Los Angeles Lakers-legenden Bryant hyllet den nåværende Lakers-stjerna LeBron James i sin siste offentlige uttalelse på Twitter like før han gikk bort.

I helga passerte nemlig James Bryant i antall poeng i NBA.

- Du fortsetter å utvikle sporten, @KingJames. Stor respekt bror. #33644, skrev Bryant.

Det nasjonale basketballforbundet opplyser at kampen mellom Los Angeles Lakers og Los Angeles Clipper utsettes etter helikopterulykken.

- Avgjørelsen ble tatt av respekt for Lakers, som er i dyp sorg etter det tragiske tapet av Lakers-legenden Kobe Bryant, hans datter Gianna og sju andre, uttaler forbundet.

- FLYR FOR LAVT: Basketballegenden Kobe Bryant døde i en helikopterulykke søndag 26. januar. Det var ni mennesker om bord i helikopteret, inkludert Bryants 13 år gamle datter. Alle døde da helikopteret krasjet. Lydopptak viser at piloten ble advart om at helikopteret fløy for lavt sekunder før det forsvant fra radaren. Vis mer

Har funnet tre personer

Natt til tirsdag opplyste lokalt politi på en pressekonferanse at de har gjort funn av tre personer på ulykkesstedet. Samtidig kom Den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) med nye opplysninger om ulykken.

Som følge av dårlige værforhold i Los Angeles søndag, hadde politiets helikoptre fått flyforbud. Piloten i ulykkeshelikopteret hadde imidlertid fått innvilget klarering for å fly minutter før ulykken inntraff, til tross for tjukk tåke i området, bekrefter inspektør ved NTSB, Jennifer Homendy.

Da helikopteret befant seg omkring 427 meter over bakken, fløy piloten sørover og svingte deretter mot vest. Videre henvendte piloten seg til flyoperatører for å be dem om tett oppfølging underveis.

Flyoperatørene svarte at piloten fløy for lavt, og omkring fire minutter seinere sa piloten at han forsøkte å fly høyere for å unngå et lag med skyer, ifølge Homendy.

- Da flyoperatørene spurte hva piloten planla å gjøre videre, fikk de ikke noe svar, sier hun.

Mulig årsak

Siste registrering av helikoptret viser at det klatret til 701 høydemeter og svingte nedover før signalet ble brutt. Den siste registrerte posisjonen for helikoptret stemmer overens med posisjonen for ulykkesstedet.

Overfor nyhetsbyrået AP uttaler eksperter at ulykkesårsaken kan være at piloten ble desorientert i tåka.

- Personer som lever av å fly kan ofte føle seg presset til å frakte passasjerene dit de ønsker. Dette kan føre til at de tar sjanser som de ikke bør ta, sier helikopterinstruktør Randy Waldman.

RØRENDE: Flere artister hyllet Kobe Bryant under årets Grammy Awards, som i tradisjonen tro foregikk i Staples Center, hvor Bryant spilte basketball for LA Lakers i tyve år. Vis mer

- Panikktilstand

En tidligere pilot for det amerikanske forsvaret, Jerry Kidrick, sier at den siste registrerte informasjonen om helikopteret tyder på at piloten var desorientert.

Kidrick peker særlig på de markante endringene i høydemeter, og forteller at man i slike situasjoner må stole på instrumentene i helikoptret.

- Det er en av de vanskeligste situasjonene å være i. Ofte forteller kroppen deg noe annet enn hva instrumentene forteller deg. Det kan føles som at man lener mot venstre eller høyre, selv om man ikke gjør det. Dersom piloten ikke er godt nok trent til å stole på instrumentene, kan man havne i en panikktilstand, sier Kidrick.