Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ledelsen i Det internasjonale friidrettsforbundet må ha visst om den utbredte dopingen i russisk friidrett

WADA legger fram andre del av dopingrapporten.

(Dagbladet): Dick Pound har lagt fram nye sjokkerende funn om tilstanden i det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF. Pound har ledet en kommisjon satt ned av Verdens antidopingbyrå (WADA) etter at det i fjor kom fram sjokkerende påstander om doping, og hvordan dette ble skjult.

Pressekonferansen blir holdt av tidligere WADA-president Dick Pound i tyske München. Kort fortalt er det først og fremst slakt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

I rapporten står det blant annet at ledelsen i IAAF må ha visst om den utbredte dopingen i russisk friidrett.

Det sies også at IAAF var uvillige til å håndtere det de måtte vite om den pågående dopingen blant flere av Russlands fremste utøvere, men unnlot å reagere.

- IAAF lot forsømmelsen skje og må derfor akseptere sitt ansvar. Fortsette å nekte vil gjøre det vanskeligere å gjøre framgang, sier Pound.

Coe i salen Pound warslet i sin introduksjon på pressekonferansen i München at det også ville bli avdekket kriminelle forhold. Deriblant korrupsjon.

IAAF fikk rapporten for 24 timer siden, og president i IAAF, Sebastin Coe, befinner seg i salen og er vitne til framleggelsen av WADA-rapporten. Sebastian Coe sa onsdag at han ikke skulle til München for å se framleggelsen.

WADA fastslår også at tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet Lamine Diack er ansvarlig for å ha organisert og muliggjort korrupsjonen som fant sted innen organisasjonen. Det betyr at korrupsjonen startet helt på toppen.

- Det startet med presidenten i organisasjonen. Det involverer kassereren i organisasjonen. Det involverer presidenten personlige rådmann, som handler etter instrukser fra presidenten. Det involverer presidentens to sønner, det involverer direktøren for antidopingarbeidet i IAAF, sier Pound.

- Riktig mann Sebastian Coe var visepresident under Lamine Diack, og det blir derfor satt spørsmålstegn ved om han er riktig mann til å lede IAAF i framtida.

Likevel mente Pound at Coe er rett mann for jobben, noe som kan virke selvmotsigende da han først sa at alle i ledelsen må ha kjent til korrupsjonen.

KORRUPT: Tidligere IAAF-president Lamine Diack skal ha organisert og muliggjort korrupsjon. Foto: AP Photo/Kin Cheung/NTB Scanpix
KORRUPT: Tidligere IAAF-president Lamine Diack skal ha organisert og muliggjort korrupsjon. Foto: AP Photo/Kin Cheung/NTB Scanpix Vis mer

- Det er en god mulighet for IAAF til å gripe muligheten og gå videre. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre enn Lord Coe til å lede det, sier Pound.

Coe hevder selv at han ikke ante noe om korrupsjonen. Det er likevel ikke noe tvil om at han er under sterkt press etter avsløringene.

Friidrettsekspert Vebjørn Rodal sa dette til NRK før rapporten ble offentliggjort:

-  Det er fristende å bruke betegnelser som krise. Det er i hvert fall en alvorlig svikt i omdømme, og det blir tøft å vinne tilbake tilliten.

Her kan du lese hele rapporten dersom du er interessert.

Bakgrunn: Torsdag ettermiddag kommer del to av den rystende rapporten om doping i friidrett. Den uavhengige kommisjonen lover sprengstoff i forkant av publiseringen - mer sjokkerende enn det man har vært vitne til i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

- Det kommer til å være en «wow»-faktor. Folk kommer til å spørre hvordan noe slikt kunne skje. Det er et fullstendig svik fra folkene som leder idretten, har Dick Pound, leder av kommisjonen nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA), tidligere uttalt.

President i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe, er blant dem som svetter foran torsdagens avsløringer. Det samme gjør tidligere og nåværende IAAF-topper. I tillegg har Kenyas friidrettsledere ekstra grunn til skjelve.

Den første delen av rapporten førte til at Russland ble utestengt fra all friidrett på ubestemt tid. Rapporten inneholdt også informasjon om korrupsjon på høyeste hold i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Ifølge nyhetsbyrået AP vil del to inneholde avsløringer om omfattende korrupsjon i hele systemet — fra nasjonale til internasjonale forbund.

Putin ble nevnt Den 89 sider lange rapporten har allerede lekket ut til pressen, og torsdag meldte nyhetsbyrået AP at Russlands president Vladimir Putin muligens har blitt konsultert i forbindelse med en dopingsak som omhandler noen av Russlands utøvere.

PRESSET: Nåværende president i IAAF, Sebastian Coe. Foto: AFP / SAJJAD HUSSAIN / NTB Scanpix
PRESSET: Nåværende president i IAAF, Sebastian Coe. Foto: AFP / SAJJAD HUSSAIN / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge AP skal IAAF-advokat Huw Roberts ha inngått en avtale med Putin da ni russiske dopingmistenkte utøvere ikke fikk konkurrere i VM i 2013. 

Opplysningene kommer fra en anonym kilde som angivelig skal ha hatt tilgang på rapporten én dag før offentliggjøringen.

Den nye rapporten skal også ifølge AP konkludere med at det er utenkelig at lederne i Det internasjonale friidrettsforbundet ikke kjente til den utbredte dopingen i russisk friidrett. Det gjelder også president Sebastian Coe.

Annen del av rapporten ventes også å dreie seg om friidretten i Kenya.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media