Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ledende lag kan få flere frispark

Dommersjef om RBKs følelse av hjemmedømming.

(Dagbladet.no): I dag - som følge av Lyns uflaks med dømmingen mot Rosenborg på Lerkendal mandag - fortalte Lyn-back Ståle Stensaas om sin tid som Rosenborg-spiller.

- Vi spillerne snakket om at vi ble favorisert på Lerkendal, innrømte han for Aftenposten.

Men at Rosenborg, eller noen andre lag, blir favorisert på hjemmebane, det tror ikke Norges Fotballforbunds (NFF) dommersjef, Rune Pedersen, noe på.

- Dommerne er vant til tribunetrøkk

Han mener at dommerne som et utgangspunkt behandler hjemme- og bortelagene likedan.

- Om vi dømmer foran 20 000 tilskuere på Lerkendal eller noe færre et annet sted, så spiller ikke det noen rolle. Dommerne er vant til tribunetrøkk, fastslår Pedersen overfor Dagbladet.no.

- Hvordan forholder du deg til uttrykket «hjemmedømming»?

- Jeg mener det ikke finnes belegg for det. Denne serierunden var det tilfeldig at det var hjemmebanene hvor de ikke ble dømt straffespark. Dommernes plassering er alfa og omega, og i tillegg er det et element av skjønn, svarer han.

- Og tas det først en feil avgjørelse, kan det lett skapes et inntrykk av hjemmedømming. Men jeg tror altså på at det dømmes likt, uavhengig av arena og lag, fortsetter han.

AVVISER HJEMMEDØMMING: Nåværende dommersjef Rune Pedersen (t.v.), her i klammeri med Rosenborg-trener Nils Arne Eggen under en kamp mot Strømsgodset i 2001, mener det ikke finnes belegg for å hevde at dommerne gir noen lag en hjemmefordel. Alle foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
AVVISER HJEMMEDØMMING: Nåværende dommersjef Rune Pedersen (t.v.), her i klammeri med Rosenborg-trener Nils Arne Eggen under en kamp mot Strømsgodset i 2001, mener det ikke finnes belegg for å hevde at dommerne gir noen lag en hjemmefordel. Alle foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer

- Ledende lag kan få flere frispark

Som et eksempel på hvordan folk kan huske enkeltepisoder som fører til synsing om det generelle inntrykket, nevner han følgende to episoder med Rosenborg involvert:

- For et par år siden kom det sterke reaksjoner etter at Rosenborg utliknet mot Tromsø godt på overtid. Men det var ingen som hengte seg opp i det da TIL året før berget plassen med en scoring like før slutt - mot samme lag og med samme dommer.

Videre har dommersjef Pedersen en teori, tydeligvis også blant spillerne, om hvorfor det kan ha festet seg et inntrykk av at Rosenborg blir favorisert.

- De har jo vært det ledende laget over lang tid, også når det gjelder spill og sjanser. Og når et motstanderlag blir presset langt tilbake på banen, kan det føre til at de pådrar seg flere frispark, tror han.

Årets første serierunde ble uansett turbulent for dommerstanden, som blant annet fikk kritikk etter kampene i Lillestrøm, Trondheim, Oslo og Bergen. Men Pedersen tror ikke dette blir representativt for årets sesong.

- Sånt som dette går alltid i bølger, og jeg tror ikke årets sesong blir spesielt ille. At det ble mye oppstyr i helga, kan kanskje skyldes at det er spesielt mye fokus på serieåpningen, på godt og vondt, sier Pedersen.

image: - Ledende lag kan få flere frispark
TØFFE TAK: Ut fra dette bildet er det iallfall lite som tyder på at Nils Arne Eggen føler at Rosenborg er favorisert av dommer Rune Pedersen.
HVA ER DETTE? En omfavning eller et angrep? Nils Arne Eggen blir iallfall fysisk i forhold til dommer Rune Pedersen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media