- Leder ikke med jernhånd slik som Capello og Mourinho

Bayern-sjef hylles før Champions League-finalen.

KLAR FOR FINALE: Bayern Munich-trener Jupp Heynckes har ført laget til Champions League-finale og møter Chelsea lørdag. Foto: AP Photo/Paul White
KLAR FOR FINALE: Bayern Munich-trener Jupp Heynckes har ført laget til Champions League-finale og møter Chelsea lørdag. Foto: AP Photo/Paul WhiteVis mer

Jupp Heynckes' stålblikk har nesten skremt livet av flere spillere. En «ny» og langt mildere Heynckes leder Bayern München i lørdagens mesterligafinale.

Den tyske storklubben møter Chelsea på sin egen hjemmebane. Konas helseproblemer for noen år siden gjorde at den helt kompromissløse og kyniske treneren forandret seg mye.

- Jeg var vitne til sykdom med flere operasjoner over en periode på to år. I løpet av den tiden reflekterte jeg over det meste. Det ble klart for meg at det ikke er så mye som er viktig i livet, sier Heynckes (67) til uefa.com.

Han innrømmer at «unge spillere kunne bli livredde i mitt nærvær».

I mange, mange sesonger var Heynkes en autoritær og knalltøff trener uten særlig evne til å lytte. Han fikk kallenavnet «Osram» etter en pressekonferanse for vel 20 år siden.

Da var han så ildrød i toppen av irritasjon at reporterne mente han lignet en lyspære.

Tøft Ewald Lienen spilte sammen med Heynckes i Borussia Mönchengladbach på 1980-tallet.

- Han satte seg selv under et vilt press. Når han var skuffet over oss andre, kunne han bli ufin og sårende. Unge spillere sa de var livredde ham. Det var flere ganger jeg bare ville skyte ham opp til månen, sier Lienen.

Heynckes hadde en strålende karriere som spiller. Han scoret 243 mål på 394 kamper for Mönchengladbach og Hannover.

Han fikk også 39 landskamper for Vest-Tyskland. Heynckes spilte EM-finalen i 1972 og var i troppen som tok VM-gull på hjemmebane to år etter.

FÅR ROS: Bayern-sjef Jupp Heynckes før Champions League-finalen lørdag. Foto: AP Photo/Michael Sohn
FÅR ROS: Bayern-sjef Jupp Heynckes før Champions League-finalen lørdag. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer

Da fikk han bare spille én omgang i løpet av mesterskapet.

Sterkt Heynckes har allerede vunnet mesterligaen. Det var med Real Madrid i 1998. Det var likevel ikke nok til å beholde jobben. Han ble sparket kort tid etter at feiringen var over.

Oppholdet i Spania ga ham mer enn en tung tittel. - Der lærte jeg å være mer opptatt av den menneskelige siden av fotballen, sier Heynckes.

- Han er mer som Vicente del Bosque. Heynckes leder ikke lenger med jernhånd slik som Fabio Capello og José Mourinho, sier tidligere landslagskeeper Bodo Illgner.

Men er Heynckes blitt for mye pusekatt?

Så langt denne sesongen er det «bare» blitt to sølv på treneren. Bayern ble slått av Borussia Dortmund både i serie og cup i Tyskland.

(NTB)