Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Leder VM i hurtigsjakk

Magnus Carlsen leder mesterskapet etter å ha vunnet tre av fem partier fredag.

LEDER VM: Magnus Carlsen. Foto: NTB scanpix
LEDER VM: Magnus Carlsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter å ha åpnet med remis mot både Wang Hao og Aleksandr Rakhmanov fredag, løsnet det virkelig for nordmannen. Først slo han tsjekkiske Viktor Laznicka i dagens tredje parti, før han fulgte opp med seier mot Aleksandr Zubov fra Ukraina.

I fredagens femte og siste parti ble det nok en seier for Carlsen. Han knuste Lê Quang Liêm fra Vietnam som før partiet lå likt med nordmannen.

Kinesiske Wang Hao og franske Maxime Vachier-Lagrave spilte samtidig remis i deres parti, og dermed er Carlsen alene i teten før mesterskapet skal avsluttes lørdag.

Nordmannen har åtte poeng av ti mulige, og er dermed et halvt poeng foran sine nærmeste konkurrenter. Totalt skal det spilles 15 partier i hurtigsjakk for å krone en verdensmester. De fem avsluttende partiene spilles lørdag.

To strake remis

Men det startet altså ikke så bra for 29-åringen. Selv om Carlsen med hvite brikker tidvis hadde et lite overtak mot Hao, ebbet fredagens første parti ut i stillingskrig. Carlsen fikk etter hvert tidsnød, men klarte å hente seg inn og berge remis mot sin kinesiske motstander.

Remis ble det også mot Rakhmanov. Selv om russeren i motsetning til Carlsen fikk tidsnød, endte partiet med poengdeling. Etter partiet fremsto nordmannen oppgitt over å måtte ta til takke med et halvt poeng.

Mot tsjekkiske Laznicka i tredje parti, tok Carlsen fredagens første seier etter 44 trekk med hvite brikker. Med svarte brikker mot Zubov ble det deretter en ny triumf, denne gangen etter 49 trekk.

En sterk dag ble rundet av med seier over Liêm. Carlsen tok initiativet med hvite brikker allerede fra start og vant partiet etter 32 trekk.

EN AV VERDENS BESTE: Magnus Carlsen briljerer ikke bare i én aktivitet. Sjakkongen gjester «Lindmo» på NRK, hvor dette ble en av kveldens teamer. Vis mer

Tari kom for sent

Aryan Tari fra Lier fikk en svært tung start på dag to. 20-åringen fant ikke bordet sitt og mistet med det seks minutter mot Jevgenij Tomasjevskij i det første partiet.

Likevel lot ikke Tari seg vippe av pinnen. 20-åringen hentet inn noe tid med raske trekk i starten og klarte å presse russeren. Partene ble til slutt enige om remis etter 27 trekk.

- Det var krise. Uberen brukte litt for lang tid og klarte ikke snu. Det var helt katastrofe, jeg trodde ikke jeg skulle rekke runden. Jeg kom seks minutter for seint, og det er mye når du spiller mot en russisk mester med svarte brikker, sa Tari til NRK.

Tari har fire og et halvt poeng etter ni partier, mens Johan-Sebastian Christiansen har fire poeng.

Carlsen jakter titler

Carlsen ble verdensmester i hurtigsjakk i 2014 og 2015. Han er regjerende mester i lynsjakk og langsjakk.

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles i Moskva fra 26. til 30. desember. Hurtigsjakkpartiene spilles de tre første dagene, mens lynsjakkpartiene avgjøres de to siste dagene.

- Jeg stiller opp for å ta to VM-gull. Det er det ingen tvil om. Hvis jeg er på topp, så har jeg god sjanse til det, sa Magnus Carlsen til VG før mesterskapet.