Lederbåtene setter rekord igjen

Mens svenskene mangler seil i Volvo Ocean Race.

(Dagbladet.no): Den nederlandske lederbåten ABN Amro One med Mike Sanderson som skipper har igjen satt ny verdensrekord i seiling for enkjølsbåter. Bare et knapt døgn etter at han slettet den gamle rekorden i utseilt distanse på 24 timer, har båten igjen satt ny verdensrekord. Den gjeldende rekorden før årets Volvo Ocean race var på 530 nautiske mil på ett døgn.

I går satte de ny rekord med 541 nautiske mil. Men nå er enda en rekord satt: Den lyder på formidable 546 nautiske mil på 24 timer! Det gir en gjennomsnittsfart på dermed hele 22,75 knop.

Også regattaens «juniorbåt» ABN Amro Two seiler meget bra på vei mot Cape Town.

Skipper Sebastien Josse og hans mannskap har det siste døgnet seil 539 nm med en gjennomsnittsfart på 22,45 knop.

Amro Ones rekord blir nå forelagt «World Sailing Speed Record Council» for en offisiell godkjennelse.

Flyr igjen

- En fantastisk følelse, sier Mike Sanderson etter at verdenserekordene blir satt på løpende bånd.

Hver seiler ombord på rekordholderbåten får 1000 euro i belønning når de kommer til mål i Cape Town den 2. eller 3. desember.

Stemningen er naturligvis god på de nederlandske båtene, mens den ombord på den svenske båten Ericsson, med skipper Neal McDonald er en smule mer lunken akkurat nå. Båten hadde tatt mål av seg til å ligge helt i tet etter at amerikanske Black Pearl med skipper Paul Cayard måtte bryte første etappe og dra til land for store reparasjoner. Black Pearl vil bli fraktet til Cape Town, for start på andre etappe, med fly!

Mangler seil

- Vi er skuffet, sier Neal McDonald som allerede første natten på etappen mistet et spesialseil de hadde trengt akkurat nå.

Både de to nederlandske båtene og Knut Frostads kolleger på Brasil 1 drar nå fra svenskene, som sannsynligvis må klare seg med 4. plass på første etappe.

Den spanske båten Movistar, som også måtte til land, etter å ha kollidert med et uidentifisert objekt i sjøen, har bestemt seg for å seile båten til Cape Town. Dermed får de sårt tiltrengte etappepoeng, men får tidsnød i Cape Town. Movistar seiler fra sin nødhavn i Portugal torsdag. Seiler de like raskt som Amrobåtene er de fremme julaften! Det vil si to dager før havneregattaen i cape Town. Andreetappe starter 2. januar.

Stillingen akkurat nå:

1. ABN Amro One (1266 nm igjen til Cape Town)

2. ABN Amro Two +87 nm

3. Brasil 1 +190 nm

4. Ericsson +228 nm

5. Sunergy and Friends +1465 nm

6. Movistar (ligger i Portugal)

7. Black Pearl/Pirates of Caribbean (brutt førsteetappe)

FLYS TIL CAPE TOWN: Amerikanske Black Pearl løftes her ut av vannet ved Portugal onsdag for et par uker siden. Båten fraktes med fly til Cape Town for start på andre etappe.