Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rapporten i Espelund-utvalget

Lederen er mot å kutte antall lag: - Det hjelper ikke

Torsdag presenterte Espelund-utvalget rapporten av norsk kvinnefotball. Et nytt seriesystem ble presentert, og alle var ikke like enige.

RAPPORT: Utvalgsleder Karen Espelund presenterer Espelund-utvalgets rapport som har som mandat fra NFF å vurderte og belyse tiltak som vil bedre sportslig utvikling og kommersiell verdi av toppfotball kvinner
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RAPPORT: Utvalgsleder Karen Espelund presenterer Espelund-utvalgets rapport som har som mandat fra NFF å vurderte og belyse tiltak som vil bedre sportslig utvikling og kommersiell verdi av toppfotball kvinner Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag presenterte Karen Espelund og resten av Espelund-utvalget en rapport av norsk kvinnefotball, og som en del av rapporten ble det presentert endringer som de mener vil bidra til å styrke sportslig utvikling og kommersiell verdi av idretten.

Rapporten tar blant annet for seg seriestrukturen, antall lag i Toppserien, kommersielt potensial og talentutvikling. Det som har fått mest oppmerksomhet til nå, er endringene i seriestrukturen som er foreslått.

På pressekonferansen kom det fram at flertallet var for et forslag som kutter ned til åtte lag i serien.

- Var du også enig om en reduksjon til åtte lag?

- Det er jeg som er mindretallet, for å avsløre det. Jeg syns vi trenger et engasjement i hele fotball-Norge på forholdet til Toppserien og det kan bli skjørt med åtte lag. Det er ikke stor differanse, men det har vært mitt argument og det vil være større muligheter med tid, forteller Espelund.

Terje Svendsen som er leder i Forbundsstyret i fotballforbundet, sier at forslaget må drøftes på Forbundstinget til våren.

Blir det bestemt at det skal reduseres antall lag i serien, vil det tiltre tidligst i 2020 ifølge Espelund.

- Lagene må vite hva de spiller om, så da vil det bli en større nedrykksprosent neste år.

Redusere antall lag

Forslaget om seriestrukturen legger fram to alternativ. Det ene gjelder åtte lag og det andre gjelder ti lag. Per dags dato er det 12 lag i Toppserien.

Slik ser de ut:

Det første alternativet legger fram at Toppserien etableres i en avdeling med åtte lag. De fire beste lagene vil gå videre til et sluttspill om seriemesterskapet. De fire nederste lagene spiller sluttspill om å unngå nedrykk. Kun ett lag rykker direkte ned.

Det andre alternativet går ut på at Toppserien etableres i en avdeling med ti lag. Sluttspill om opprykk og nedrykk fungerer på samme måte som i alternativ en, men her foreslås det at to lag rykker direkte ned.

I førstedivisjon er det lagt fram et forslag om en helårsserie, hvor lag som kjemper om opprykk må ut i sluttspill. I andredivisjon foreslås det en sluttspillserie på samme måte som i Toppserien.

- Vi var enige om at vi måtte spisse det litt, det må være litt hardere konkurranseklima og et sluttspill, forteller Espelund til Dagbladet.

- Ikke det viktigste

Karen Espelund, som er leder for utvalget, forteller at seriestrukturen ikke har vært hovedfokuset.

- Seriestrukturen begynte vi å se på ganske seint i utvalget, rett og slett fordi vi mener at det ikke er det viktigste. Det hjelper ikke å skjære ned Toppserien til åtte eller ti lag dersom vi ikke gjør mer grunnleggende grep, forteller Espelund.

Likevel forteller Espelund at de siste månedene har handlet om dette, og at et sluttspill som er presentert i Toppserien og i andredivisjon, vil løse diverse utfordringer.

- Vi fant ut at sluttspill kunne løse utfordringene mellom topp og bredde i et geografisk land som vi har, sier Espelund.

Holdninger

Lise Klaveness, som nettopp har gått i gang i sin nye jobb som toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, er positiv til rapporten som er blitt lagt fram.

- Jeg syns denne rapporten var veldig interessant. Uavhengig av stilling, så mener jeg selv at jeg er i kjernegruppen, da jeg, både som tidligere utøver og gjennom jobben min, naturligvis er interessert i disse spørsmålene, sier Klaveness til Dagbladet, men legger til:

- Jeg har ikke rukket å konkludere om jeg er enig i alle tiltak, men jeg syns ikke det var åpenbare hull i noen argumentasjon. De har jobbet godt med å få frem et felles budskap, sier Klaveness til Dagbladet.

I spørsmål om hva hun synes om den nye seriestrukturen som er lagt fram, sier hun at hun også ikke har sett på det som et hovedproblem. Det har i stedet vært snakk om et holdningsproblem innad i fotballmiljøet.

- Jeg har tidligere tenkt lenge at det ikke har vært det viktigste. Heller et holdningsspørsmål, men holdningen er nå i endring. Etter at jeg begynte i Norges Fotballforbund så merker jeg jo med en gang at det ikke er noen holdningsproblemer i forbundet, i sportsavdelingen og mer.

- Da jeg merker at dette har forbedret seg, da kan vi begynne å se på konkrete tiltak. Jeg har ikke gjort meg opp en mening rundt åtte eller ti lag, og om vi skal redusere, men jeg er helt overbevist på at noe må gjøres, noe som kan spisse konkurransen på en eller annen måte, og da er det naturlig å vurdere om vi skal redusere antall lag.

- Det må i alle fall skje en form for spissing, styrking av konkurransedyktigheten, at hver kamp blir på et enda høyere nivå, det er jeg helt sikker på, avslutter Klaveness.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!