Astmamedisin og langrenn:

Lederen for astma-utvalget klart

Skal gå gjennom medisinbruken i norsk langrenn.

HAR SATT SAMMEN ET UTVALG: Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, har fått satt ned et utvalg som skal granske medisinbruken i norsk langrenn. Katharina Rise leder utvalget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HAR SATT SAMMEN ET UTVALG: Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, har fått satt ned et utvalg som skal granske medisinbruken i norsk langrenn. Katharina Rise leder utvalget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Navnene på dem som skal gjennomgå medisinbruken i norsk langrenn er klare. Katharina Rise leder utvalget.

Hun har med seg følgende:

  • Kjell Larsson: MD, professor, Unit of Lung and Airway Research. Karolinska Institutet.
  • Lars Pedersen: Dansk overlege, Ph.d. (spesiallege i lungesykdommer). Sitter i Anti-Doping Danmarks TUE-komité.
  • Katja Mjøsund : Lege (spesiallege idrettsmedisin), PhD. Leder av den finske TUE-komiteen. Medlem av WADAs TUE ekspertgruppe. Tidligere topputøver (orientering).
  • Reidun Førde: Lege og professor ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo.

Skogstad og langrennskomiteen har fått bistand fra Antidoping Norge, som har gitt innspill om utvalgets sammensetning.

- Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk, og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene på noen måte har bindinger til Norges Skiforbund, sier Skogstad i en pressemelding.

Skal granske fire punkter

Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, har den siste tida jobbet med å sette sammen et utvalg som skal undersøke medisinbruken i norsk langrenn.

Etter at det framkom at utøvere uten astmadiagnose i enkelte tilfeller har fått medisiner som karakteriseres som astmamedisin, har debatten rast.

Dette har fått Skiforbundet til å sette ned en ekstern kommisjon som skal granske følgende fire punkter:

  • Kartlegge rutinene vedrørende oppfølging og medisinering av utøvere.
  • Undersøke om det foreligger brudd på etiske retningslinjer for helsepersonell.
  • Vurdere om rutiner og praksis ligger innenfor idrettsmedisinsk praksis.
  • Vurdere om rutinene har vært fulgt i praksis.

- Utfordrende oppgave

Katharina Rise ble definitivt klar for den nye oppgaven, tirsdag. Hun er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter, og er i permisjon fra Riksadvokatembetet.

- Dette er en ny oppgave, og alle slike er utfordrende. Jeg har ikke lest alt som har sått om saken i mediene, og det er også bevisst. Vi har ikke fått berammet det første møtet. Dette ble fra min side klart i går (tirsdag). Vi forsøker å få til et møte i september, sier Rise til NTB.

Etter møtet vil løpet bli lagt opp. Jobben blir å kartlegge, vurdere, undersøkte og komme med anbefalinger, eventuelt tiltak hvis det skulle være behov for det.

- De aller fleste utredninger er omfattende fordi det skal gjøres grundig, sier hun til nyhetsbyrået.

Frykter ikke funn

Tidligere denne måneden sa landslagslege Fredrik Bendiksen at han ikke fryktet funn, men at han var klar til å ta eventuelle konsekvenser.

- Alt vi gjør, og har gjort, er gjort innenfor norsk idretts etiske standarder og med løpernes helse som første prioritet, sa Bendiksen til Dagbladet.

Han sa han ville bli overrasket dersom det ville bli noen funn, men at de i såfall ville behandle funn med det største alvor.

- Kan du som landslagslege fortsette om dette ender i kritikk av metodene deres?

- Hvis vi ikke kan få ta vare på utøvernes helse, spesielt lungehelse, som i dag, blir vi tvunget til å drive en medisinsk praksis som jeg ikke kan stå inne for, sa Bendiksen.

Friske ble tilbudt astmamedisin

Tidligere i år avslørte TV 2 at friske, norske langrennsløpere på internasjonalt nivå hadde blitt tilbud astmamedisin av en representant for Norges Skiforbund.

- Vi ble mildt sagt overrasket, hvorfor skulle vi - som er friske - bruke dette forstøverapparatet, uttalte en av løperne til kanalen.

De aktuelle løperne ønsket å være anonyme. De skal ha representert Norge i internasjonalt løp forrige vinter.

«Vi behandler luftveier på alle utøvere som har symptomer som tilsier at de behøver behandling for sine luftveier. Det gjøres både i forebyggende sammenheng og sammenheng med sykdom. Dette har ikke noe med astma og astmamedisin å gjøre», skrev landslagssjef Vidar Løfshus i en sms til Dagbladet etter nyheten.

Tidligere i sommer kom sjokket om at Martin Johnsrud Sundby ble dømt for brudd på antidopingreglene, etter at det ikke var søkt om bruk av forstøver. Det førte til at langrennskongen ble fratatt en Tour de Ski-tittel, og han ble dømt til å betale tilbake premiepengene. Disse dekket Skiforbundet.

Det fikk debatten til å rulle, og flere utlendinger har rettet kritikk mot norsk langrenns bruk av astmamedisin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer