Lederen for Roma- laboratoriet avviser feil

Slår tilbake mot Tysse og Kjenners kritikk.

MENER HAN IKKE HAR GJORT NOE FEIL: Sjefen for dopinglaboratoriet i Roma, Francesco Botré, står på at Erik Tysses positive dopingprøve er riktig.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
MENER HAN IKKE HAR GJORT NOE FEIL: Sjefen for dopinglaboratoriet i Roma, Francesco Botré, står på at Erik Tysses positive dopingprøve er riktig. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

KRINGSJÅ (Dagbladet): I dag forklarer lederen av dopinglaboratoriet i Roma, Francesco Botré, hvordan det Wada-akkrediterte laboratoriet tolket urinprøvene som viste bruk av cera hos kappgjenger Erik Tysse.

I går var et av Tysses advokat Gunnar Martin Kjenners hovedpoenger at indikasjonen på cera i en slik prøve skal være fire tydelige atskilte streker på prøvebildet.

På Tysses prøver ser det umiddelbart ut som strekene henger sammen.

- Det er derfor du trenger en Wada-godkjent software for å få mer informasjon enn du kan med det blotte øye, forklarte Botré for domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Strekene det er snakk om, oppstår ifølge Botré fordi et epo reagerer med antistoffer i en gelé man påfører en del av urinprøven.

- Er dette en hånd? Cera er et epo. Nesp er et annet. Prøven vil også gi utslag for kroppens naturlig produserte epo, og også kunstig tilført epo. Måten man skiller de forskjellige stoffene på, er ved å se hvor på en «bane» av geleen man får et utslag.

Cera gir utslag i et annet område enn de andre typene epo.

Botré mener det ikke er avgjørende hvor tydelig strekene skiller seg fra hverandre, og demonstrerte med å holde fram en hånd med sprikende fingre:

- Er dette en hånd? spurte han, før han klemte de fem fingrene inntil hverandre.

- Er dette også en hånd?

- Og enda vanskeligere, nå? spurte han retorisk med knyttet neve.

Uten cera, ingen spor Botre sier at siden de startet testing for cera i 2008, har de foretatt omkring 5000 tester.

- I 4994 av tilfellene ser vi ingenting i «cera-området». Blankt, ingenting, sier han,

I de seks siste tilfellene viste det ene seg å være en feil etter at prøven ble analysert på ny, mens de fem andre tilfellene ble stående som positive dopingprøver.

Laboratoriet i Roma analyserte a-prøven til Tysse tre ganger før de konkluderte med positiv prøve og innkalte Tysse til å overvære analysen av b-prøven.

- Hvis noe skulle reagere med epo-antistoffer tre ganger uten å være et epo, vet jeg ikke hva det skulle være. Jeg er ikke her for å forsvare resultatet mitt, men prosedyren min, sier Botré.

Beskytter de rene Han sier også at han ikke er ute etter å «ta» utøvere.

- Jobben min er å gjøre mitt beste for å eliminere falske positive og falske negative prøver. Det handler om å beskytte utøverne som ikke bruker noe.

Senere i dag fikk domsutvalget høre en sakkyndig-uttalelse fra Peter Hemmersbach, leder for Wada-laboratoriet i Oslo.

- Jeg er enig i konklusjonen som second opinion (ved dopinglaboratoriet i Paris) og Botré kom til — at dette oppfyller kriteriene og skal rapporteres inn, sier Hemmersbach.

Tysse og hans advokat Kjenner håper forklaringene fra biokjemikerne Bjarne Østerud og Tore Skotland, samt lege Helge Oftebro skal kaste et annet lys på hvordan en jernsprøyte som Tysse fikk tre dager før dopingprøven kan gi et utslag som ser ut som cera.

Etter planen skal også disse tre forklare seg for domsutvalget i løpet av dagen.

INGEN STØTTE FRA DOPINGLABORATORIET: Erik Tysse og advokat Gunnar Martin Kjenners påstander om feil ved dopinglaboratoriet i Roma får ingen støtte hos sjefen for laboratoriet. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
INGEN STØTTE FRA DOPINGLABORATORIET: Erik Tysse og advokat Gunnar Martin Kjenners påstander om feil ved dopinglaboratoriet i Roma får ingen støtte hos sjefen for laboratoriet. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer