Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lederne for doms- og ankeutvalg ansatt i samme firma

I Norges fotballforbund. - Klønete, men ikke ulovlig, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Norges fotballforbund er det Doms- og sanksjonsutvalget som avgjør når klubber og spillere skal straffes etter kontroversielle situasjoner.

Deretter har Ankeutvalget ansvaret for å følge opp eventuelle protester.

Lederne for de to utvalgene er henholdsvis Frode Grotmol, nestleder i selskapet Nordisk Skibsrederforening, og Egil André Berglund, advokat i samme forening.

- Totalt uforståelig
De to er valgt av klubbene i Forbundstinget, men Stabæk-supporterne reagerer sterkt på den tette forbindelsen. De frykter den kan påvirke avgjørelsene.

- Det er for oss totalt uforståelig at man har klart å velge to personer som arbeider samme sted og har en sjef/underordnet-relasjon til å lede henholdsvis Doms- og sanksjonsutvalget og Ankeutvalget, heter det på Stabæk Supports hjemmesider.

- Uproblematisk juridisk 

Men ifølge jusprofessor Geir Woxholth, som har skrevet bok om inhabilitet, er det ikke noe formelt galt med å besette utvalgene på denne måten.


- Jeg kan ikke se at dette er problematisk, rent juridisk. Per i dag er det ikke noen regler som fanger opp dette. Et annet spørsmål er om det burde ha vært det, sier Woxholth til Dagbladet.no.

DØMMENDE MAKT: Norges fotballforbund dømmer i saker i Fotball-Norge. At to personer som jobber for samme firma leder doms- og ankeutvalget, er ikke ulovlig, men klønete, mener jusprofessor Geir Woxholth. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET
DØMMENDE MAKT: Norges fotballforbund dømmer i saker i Fotball-Norge. At to personer som jobber for samme firma leder doms- og ankeutvalget, er ikke ulovlig, men klønete, mener jusprofessor Geir Woxholth. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET Vis mer

Eksperten på foreningsjus mener vi må gå ut fra at disse to personene er i stand til å være saklig uenig med hverandre.

- Klønete

- Når det er sagt, er det jo litt klønete å velge to personer fra samme firma, når det finnes så mange kvalifiserte mennesker å velge blant, sier Woxholth, som er ansatt ved Universitetet i Oslo.

I Norges Fotballforbund er de obs på problemstillingen.

- Derfor er Grotmol og Berglund aldri med i behandlingen av samme type saker, forteller informasjonssjef Roger Solheim til Dagbladet.no.

Berglund og Grotmol sjøl viser til denne beslutningen, og de oppfatter koblingen som uproblematisk ettersom de altså aldri er involvert i behandlingen av de samme sakene.

- Så vidt jeg vet, var valgkomiteen hele tida klar over at vi jobber i samme firma, tillegger Grotmol.

- Underlig sammensetning
Stabæk-formann og jurist Mimi Berdal, som for tida står midt oppi en ankesak, velger å stole på fotballforbundet. Men hun synes sammensetningen er litt underlig.

image: Lederne for doms- og ankeutvalg ansatt i samme firma

- Så lenge de sier at de holder dette atskilt, må vi stole på det. Sånn sett gjør de kanskje ikke noe galt. Men mest av alt oppfattes det som klønete å plassere to så nære personer i to så nære posisjoner, mener også hun.

- Nå er det selvsagt lett å bruke slike karakteristikker. Men slik vi har organisert saksbehandlingene, ser vi ikke på dette som noe problem, sier NFFs Solheim.

- IKKE ULOVLIG: Jusprofessor Geir Woxholth sier at det ikke er snakk om inhabilitet, men at det kan oppfattes som klønete at to så nære personer har to slike stillinger.