KJENT: Xavier Thevenard har vunnet en rekke ultraløp de siste åra. Her er han på en treningsrunde før Ultra Trail 2013. FOTO: NTB Scanpix
KJENT: Xavier Thevenard har vunnet en rekke ultraløp de siste åra. Her er han på en treningsrunde før Ultra Trail 2013. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Ledet ekstremløp. Så ble jukset avslørt

Etter å ha løp 145 kilometer ble Xavier Thévenard avslørt og kastet ut av ekstremløpet Hardrock 100.

Xavier Thévenard var den desidert raskeste under Hardrock 100 - som merksnodig nok er et ultramaraton i USA. Ekstremløpet går over 161 kilometer, og løperne må opp og ned over 20 000 høydemeter.

Det er forresten Killian Jornet som har løyperekorden. Han fullførte løpet på 22 timer og 41 minutter i 2014.

Disket

Franske Thévenard var totalt overlegen i årets løp, og hadde over en time ned til nærmeste konkurrent da 16 kilometer gjensto. Han lå an til en soleklar seier, men så stoppet funksjonærene langs løypa ham.

Han fikk beskjed om at han var disket. Grunnen? Han hadde fått drikkehjelp av en følgebil.

I løpet av det 161 kilometer lange løpet er det flere offisielle drikkestasjoner, men løperne får ikke lov til å motta hjelp utenfor stasjonene. De får heller ikke lov til å få hjelp av utenforstående.

Litt av tanken bak løpet er at utøverne skal greie seg på egen hånd i løpet av kraftanstrengelsen.

Det gjorde altså ikke Thévenard.

Deadspin skriver at franskmannen dro raskt fra en av de mange drikkestasjonene, men noen kilometer seinere fikk han hjelp fra en ventende bil.

Da hadde han løpt 70 kilometer.

Fotografen som tok bildet av franskmannens møte med bilen, brukte tid på å sende det inn, og Thévenard rakk med det å løpe nesten 70 kilometer til før han ble disket.

Arrangøren skriver i en pressemelding at det var et klart og tydelig regelbrudd, men at de ikke følte det var gjort med ondsinnet hensikt, så utøveren får lov til å delta i framtidige løp.

Thévenard fikk også lov til å fullføre løpet uoffisielt, men han valgte å takke nei til det.

-Det er forferdelig

Dermed fikk heller ikke de frammøtte journalistene snakke med franskmannen i mål.

Thevenard selv skriver følgende på Facebook:

- Jeg benekter ikke fakta i saken, men jeg syns straffen er for streng.

Franskmannen forklarer at han og en medløper hadde med seg kjærestene som hjelpemannskap, og at de stoppet for å slå av en prat med de underveis i løpet. De hadde på dette tidspunktet en stor ledelse, og følte at de hadde tid til å slappe av litt:

- Mens vi snakket tok vi en slurk med vann og fikk litt is for å kjøle oss ned. Vi forsøkte ikke å gjemme oss Jeg har det forferdelig, vi forsøkte ikke å jukse!

Da franskmannen ble disket hadde han løpt 145 kilometer på 21 timer og 20 minutter. Han forteller at han har brukt over 600 timer på trening siden januar for å være i form til løpet.

- Måtte si ifra

Det var fotografen Toby Russ som avslørte den franske løperens ulovlige drikkestopp. Russ delte bildet han tok av utøveren på Facebook.

Han skriver:

- For å si det forsiktig: Det ble et interessant løp for meg. Jeg var den eneste i nærheten da lederen fikk hjelp utenfor hjelpestasjonene. Det var utenfor regelverket, og jeg fikk en vond smak i munnen. Etter å ha tenkt meg nøye om, bestemte jeg meg for at det ikke var greit å bryte regelverket, så jeg sendte inn bildet til arrangøren.