Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Leeds-fansen fnyser av Kewells kjærlighetsbrev

- Ble ferdig med ham for lenge siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Harry Kewells overgang til Galatasaray har vakt svært sterke reaksjoner blant Leeds-supporterne i England.


Faktisk så sterke at Kewell i dag gikk til steget å skrive et åpent brev til fansen, publisert av Sky Sports, for å forklare seg.

«Min kjærlighet og respekt for Leeds United FC og det klubben har gjort for meg, vil aldri endre seg - uansett hva enkelte sier om meg og hvilke motiver de har. Min sorg og sympati for familie og venner av Christopher Loftus og Kevin Speight vil alltid være med meg», skriver Kewell i brevet.


Loftus og Speight er de to Leeds-supporterne som ble knivstukket og drept av nettopp Galatasaray-supportere, før Uefacup-semifinalen mellom de to lagene i Istanbul i 2000.

Kewell spilte for Leeds den kvelden, og at han nå velger Galatasaray som sin neste arbeidsgiver, faller i svært brakk jord hos fansen rundt Elland Road.

Allerede svært upopulær

Leeds har som kjent en stor fanskare også her i Norge. Tor Dalen er leder for Leeds\' skandinaviske supporterunion, og han mener Kewell for lengst har gjort seg så upopulær blant Påfuglene, at dette bare blir toppen av kransekaka.

- For å si det rett ut, jeg driter i hele fyren. Han var favorittspilleren min en gang, men måten Kewell forlot klubben på, da han og agenten grafset penger i egen lomme mens Leeds var i en desperat situasjon, det kommer jeg ikke til å glemme, sier Dalen til Dagbladet.no.

image: Leeds-fansen fnyser av Kewells kjærlighetsbrev

Kewell satte sinnene fullstendig i kok på Elland Road da han gikk til Liverpool i 2003.

Ifølge datidens Daily Mirror krevde Kewells agent Bernie Mandic at Leeds skulle betale Kewell lønn for det gjenstående året av kontrakten med Leeds.

I tillegg skal Kewell ha krevd 18 millioner kroner i lojalitetsbonus før han forlot Elland Road. Samtidig skal australieren ha holdt sine Liverpool-planer hemmelige for omverdenen i seks måneder før han dro.

- Han var en elsket spiller, oppfostret i egen stall siden han var 14 år gammel. Men den dagen ble mange ferdige med ham, sier Tor Dalen, som understreker at han ikke kan snakke for alle Leeds\' supportere.

Skjønner sterke reaksjoner

Men som resten av Leeds-fansen husker Dalen også godt det som skjedde i Istanbul i 2000, og han skjønner derfor hvorfor så mange av supporterne reagerer som de gjør.

«Å klandre Galatasaray som klubb for tragedien i Istanbul, er ganske enkelt galt og diskriminerende. Dette er en klubb stiftet i 1905 med en stolt historie (...), som bør bli behandlet med samme respekt som hvilken som helst annen fotballklubb», skriver Kewell i sitt forklaringsbrev.

Men for Dalen og resten av Leeds\' fanskare er det likevel vanskelig å glemme hvordan flere av Galatasaray-supporterne under semifinalen markerte de tragiske hendelsene tidligere på dagen ved å dra fingrene over halsen i retning bortefansen.

VALGTE 19: Harry Kewell sier han ønsket å vise respekt for gamleklubben Leeds ved å velge seg sitt gamle nummer, nå når han skriver under for Galatasaray. Foto: EPA/SCANPIX
VALGTE 19: Harry Kewell sier han ønsket å vise respekt for gamleklubben Leeds ved å velge seg sitt gamle nummer, nå når han skriver under for Galatasaray. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- England og Tyrkia har samtidig alltid gått dårlig overens når det kommer til supporterne, så det er nok ekstra spesielt for engelskmennene, sier Dalen.

Voldelig historie

Dalen peker på at oppgjør mellom både klubblag og landslag de to nasjonene imellom, altfor ofte har hatt for vane å ende i bråk og vold.

- Men jeg må innrømme at det også for meg er en forskjell mellom det å dra på bortekamp i Tyrkia, og det å reise til andre steder, for eksempel Skottland. Mens det noen steder er full forbrødring mellom fansen, så er det en annen og mer fiendtlig stemning i Tyrkia, sier han.

Harry Kewell valgte seg trøye nummer 19 i Galatasaray, etter eget utsagn for å markere sin respekt for Leeds United. 19 var nummeret Kewell fikk da han kom inn i førsteelleveren i klubben.

Supporterlederen skjønner at Kewell nå gjør et forsøk på å blidgjøre fansen på Elland Road.

- Fra å en gang ha vært en supporterfavoritt, har han nå fått et dårlig ettermæle. Han bodde jo lenge nær Leeds, han har sikkert en del kontakter rundt og i byen, så det er vel ikke så rart at han prøver å bøte på det, sier Dalen til Dagbladet.no

DÅRLIG ATMOSFÆRE: Sikkerhetsoppbudet var enormt under Uefacup-kampen mellom Galatasaray og Leeds i 2000.
STOR NORSK SKARE: Norske Leeds-tilhengere var tilstede da Leeds mottok Galatasaray til returmøtet noen uker senere, med like mye politistyrker i nærheten.
TRAGEDIE: To Leeds-supportere ble drept under sammenstøt med Galatasaray-fans, da Kewell og co møtte den tyrkiske klubben i 2000.
VAR ELSKET: Som ung spiller utviklet i egen stall var Harry Kewell umåtelig populær på Elland Road.
BLE HATET: Men omstendighetene rundt overgangen som tok ham til Liverpool i 2003, førte raskt til et svikerstempel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!