Leeds' svarte natt

Galatasaray - Leeds 2-0. - Kampen er blitt helt betydningsløs for oss. Det ble Eirik Bakke og hans lagkamerater i Leeds enige om før kampstart i Istanbul i går kveld. To Leeds-fans ble drept natta før den første semifinalen i UEFA-cupen.

Det skjedde midt på det store Taksim-torget i Istanbul. Leeds-supportere startet angivelig med å provosere forbipasserende tyrkiske Galatasaray-fans, etter å ha festet i flere timer i barer i sentrum.

En politimann sa at flere vitner fortalte at Leeds-fansen hånet det tyrkiske flagget ute på torget.

- Engelskmennene oppførte seg som dyr, sa den 38 år gamle Hasim Iscan.

Arrestert

I slagsmålet som fulgte fikk to av Leeds-supporterne dødelige knivstikk. De to drepte ble identifisert som Christopher Loftus (37) og Kevin Speight.

Minst elleve ble skadet, av disse var seks engelskmenn.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia meldte i går kveld om arrestasjonen av en mistenkt i drapene på Christopher Loftus og Kevin Speight. Seks andre personer er også arrestert, mistenkt for medvirkning i drapene.

Presidenten i Leeds United, Peter Risdale, sa i går:

- Det som hendte vil bli husket som en av de svarteste nettene i fotballhistorien.

10000 politifolk

På formiddagen bestemte UEFA, de to klubbenes ledere og politiet at kampen likevel skal spilles. FA-sjefen David Davies beskrev denne avgjørelsen som «det minst dårlige valget» man hadde.

Pansrede kjøretøyer utstyrt med vannkanoner og tusenvis av tungt bevæpnede politifolk omringet i går kveld Ali Sami Yen stadion. Politisjefen i Istanbul sa at hele operasjonen innbefattet 10000 politifolk som ble utplassert i stadionområdet og i sentrum i går.

Leeds-spillere bar svarte armbånd som uttrykk for sorg. De tyrkiske arrangørene rettet før kampen en appell til publikum og beklaget drapene. Alle flagg på stadionen vaiet på halv stang.

Leeds' supportere ble etter kampen eskortert direkte fra stadion til flyplassen.

Flere av dem gjorde obskøne gester, andre dekket ansiktet til med jakka.

  • Selve oppgjøret forløp uten spesielle hendelser utenfor banen. Eirik Bakke spilte hele kampen for Leeds.

Galatasarays mål scoret Hakan Sukur og Capone, begge før pause.