Lege tror karrieren er over

Rosenborg-lege Torbjørn Grøntvedt tror FC Københavns klubblege reddet livet til Ståle Solbakken i formiddag. - Ståle var nok utrolig heldig som overlevde, sier Grøntvedt til Dagbladet.no.

Grøntvedt hadde ikke hørt om Solbakkens kollaps da Dagbladet.no snakket med ham i formiddag. Sjøl har han vært spart for liknende tilfeller i Rosenborg.

- Det høres litt fantastisk ut. Ståle er en ung mann i toppform og jeg fortstår ikke helt hvordan dette har skjedd, sier Grøntvedt.

Legen reddet Ståle

Solbakken falt om og lå på treningsfeltet uten puls i mellom fem og sju minutter. Grøntvedt tror København-legen Frank Odgaards hjertemassasje og kunstige åndedrett kan ha reddet livet til 33-åringen.

- På grunn av det kan han ha fått en viss tilførsel av surstoff. Da er sjansene for sekundærskader også mindre. Legen kan ha reddet livet hans. Ståle var nok utrolig heldig som overlevde, sier Grøntvedt.

Solbakken lå i ettermiddag på Rikshospitalet i København. Først når den tidligere LSK-spilleren våkner opp etter kunstig søvn viser det seg om han kommer unna kollapsen uten mén.

- Hvis han ikke pustet kan det ha gått utover hjernen og sentralnervesystemet, sier Grøntvedt som tror Solbakken kan ha vært rammet av «ledningsforstyrrelser til hjertet».

- Det er mest sannsynlig. Ellers skjer hjertestans bare i atskillig høyere aldersgrupper.

Må trolig legge opp

Ifølge RBK-legen er det tvilsomt om Solbakken kan fortsette som fotballspiller etter dagens hendelse.

- De må se hvordan han fungerer når han våkner. Først og framst må de finne ut om det var en ledningsforstyrrelse. Den må i så fall behandles. Og da er han nok ferdig som fotballspiller på topplan, sier Grøntvedt.

Rosenborg har aldri hatt hjertestans hos sine spillere på trening eller i kamp. Og ingen i RBK-troppen har fått hjertene sine testet heller.

- Vi kjenner til tilfeller fra internasjonal fotball der folk har dødd på banen. Men vi tester ingen som ikke oppgir uregelmessigheter ved hjertet. Vi anser fotballspillere som friske.