Legen trekker seg etter skandalen: - Jeg har sviktet Therese og er dypt ulykkelig

Lege Fredrik Bendiksen mener Therese Johaug er helt uskyldig i dopingsaken. 

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nyheten om at Therese Johaug har testet positivt etter bruk av en leppekrem, har i dag slått ned som en bombe i langrennsmiljøet.

Langrennsstjernen testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

I dag var blant andre Therese Johaug, lege Fredrik Bendiksen og Skipresident Erik Røste på plass på Ullevaal for å snakke om saken på en pressekonferanse.

LEGE: Fredrik Bendiksen trekker seg som landslagslege. Foto: Thomas Rasmus skaug
LEGE: Fredrik Bendiksen trekker seg som landslagslege. Foto: Thomas Rasmus skaug Vis mer

Der fortalte en gråtkvalt Johaug at hun hadde stolt på legen og at hun opplever det hele som urettferdig.

Det var Fredrik Bendiksen som kjøpte medikamentet og ga Johaug leppekremen. Han legger seg flat, og fortalte på pressekonferansen at han trekker seg som landslagslege.

- Jeg har meddelt at jeg trekker meg med umiddelbar virkning. Det synes jeg naturligvis er trist. Det er et veldig bra team å arbeide sammen med, men jeg føler at jeg ikke har noe valg, sier Bendiksen.

- Hun er helt uskyldig

Han innrømmer at han ikke hadde skjekket innholdet i kremen godt nok.

- Jeg leste ikke pakningsvedlegget, bare det som sto på eska, sier han.

I sin forklaring på pressekonferansen forteller den rutinerte legen at han kjøpte to leppekremer til Johaug på det lokale apoteket. Da den første kremen ikke fungerte optimalt, byttet de over til Trofodermin.

Denne ble kjøpt uten resept. Johaug brukte kremen fra 4. til 15. september og avla urinprøven 16. september.

- Etter min vurdering er Therese helt uskyldig i denne situasjonen. Hun er klar over sitt juridiske ansvar – og i dette tilfellet har hun gjort det hun skal, altså ved å snakke med meg og få den forsikringen hun fikk. Det er min personlige feil som gjør at hun havner i denne situasjonen, sier Bendiksen.

- Jeg blir ofte sett på som kranglete nøyaktig, i denne situasjonen har det skjedd en glipp og jeg skal ta konsekvensen av det, legger han til.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

Byttet krem

4. oktober fikk Johaug sjokkbeskjeden: Hun hadde testet positivt. Da dro Bendiksen hjem til Johaug i Oslo.

- Jeg var hjemme hos Therese den kvelden. Vi er begge oppriktig fortvilte, jeg som lege, og jeg føler at jeg har opplagt har sviktet, sier han.

- Jeg og Therese har snakket om hyggelige ting og ikke så hyggelige ting i våre år sammen på landslaget. Når jeg sier at hun kan bruke kremen, stoler hun på det. Det skal hun selvfølgelig gjøre, påpeker legen.

Johaug gråt åpenlyst mens hun snakket på pressekonferansen, og sleit noen ganger med å finne ordene på grunn av gråten.

- Jeg er helt knust. Situasjonen er for meg helt ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævelig jeg har hatt det i en uke nå. Jeg skal fortelle alt som har skjedd. Jeg skal sitte rakrygget, for jeg har null skyld i denne saken, sier Johaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer