NY TILVÆRELSE: Karsten Warholm har lenge vært et av Norges største idrettstalenter, men det er først den siste måneden det har tatt fullstendig av rundt 21-åringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY TILVÆRELSE: Karsten Warholm har lenge vært et av Norges største idrettstalenter, men det er først den siste måneden det har tatt fullstendig av rundt 21-åringen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Karsten Warholm nominert til månedens friidrettsutøver

Legende vil hjelpe Warholm til å få prestisjepris. Nå stoppes han på gata: - Rart

Det er ikke lenge siden ingen kjente igjen Karsten Warholm på Karl Johan. Nå er situasjonen snudd på hodet. Sunnmøringen tar imidlertid ikke av og fortsetter med å reise på charterturer i stedet for dyre høydeopphold.

(Dagbladet): På karakteristisk vis forklarer Karsten Warholm fraværet av høydeopphold slik:

- Jeg er jo sunnmøring. Høydesamlinger er dyrt. Jeg tar heller en billig chartertur til Tenerife når jeg skal på treningsleir. Trener Leif Olav Alnes er også egentlig sunnmøring, så det passer fint, sier friidrettsunikumet Karsten Warholm til Dagbladet.

Høyden holder Warholm seg foreløpig unna, først og fremst fordi høydetrening ikke har samme effekt for en 400-meterløper som trenger anaerob kapasitet sammenlignet med de som trener lengre distanser og er mer avhengig av aerob kapasitet.

Men så er det også lomma boka, da. Sunnmøringen vil ikke sløse, selv om premiepengene har kommet inn i store mengder den siste tiden.

- Men premiepengene betyr ingenting sammenlignet med opplevelsen av å vinne. Man kan ikke sette en prislapp på det, påpeker 21-åringen, som samtidig presiserer at det ikke er utenkelig at han tester ut høydetrening senere i karrieren.

Stoppes på gata

Warholm har akkurat gjennomført en solid treningsøkt når han snakker med Dagbladet et par dager før avreise til U23-EM.

NOMINERT: Karsten Warholm, her etter Diamond League-seieren på Bislett, er nominert til månedens friidrettsutøver i Europa. John T.Pedersen
NOMINERT: Karsten Warholm, her etter Diamond League-seieren på Bislett, er nominert til månedens friidrettsutøver i Europa. John T.Pedersen Vis mer

Det er ikke gitt at han har tid og krefter til det. Pågangen har gått fra å være moderat til enorm på kort tid. Den tidligere mangekjemperen har tatt friidrettsverden med storm og omsider fått et kjent ansikt også hos det norske folk.

Det er ikke lenge siden ingen kjente Warholm igjen da han vikarierte som NRK-reporter og spurte folk på Karl Johan om de visste hvem Karsten Warhom er - altså 21-åringen som sjokkerte verdenseliten på 400 meter hekk forrige sesong, deriblant med 9. plassen i OL i Rio de Janeiro.

Ingen kjente ham igjen. Nå er det imidlertid annerledes.

- Jeg merker at det er litt flere blikk på gata og at folk kjenner meg igjen. Det er gøy og litt rart. Jeg har slått av en god del prater på gata i det siste og trives godt med det, forteller Warholm til Dagbladet.

Måtte ta timeout

Han er en utadvendt kar og ikke ukomfortabel med oppmerksomhet, men etter seirene i Diamond League på Bislett og i Stockholm i løpet av bare noen dager, tok det helt av.

Da ble det nesten i overkant, selv for en offensiv gutt som Warholm.

- Jeg er glad i anerkjennelse, men jeg ble litt overrasket over hvor mye oppmerksomhet det ble rundt Bislett og Stockholm. Det var mer enn forventet og en litt skrekkblandet fryd, forteller Dimna-gutten, som ikke lot seg intervjue i dagene før Bislett Games.

- Jeg måtte ta en liten timeout før Bislett, men det var til det beste når du så hvordan det gikk. Og det er vel litt gøyere for media også om det går bra? spør han retorisk.

Nominert til månedens utøver

Bra har det virkelig gått. Høydepunktene har kommet på rekke og rad, men det er enda mer i vente. Neste uke deltar han i U23-EM i polske Bydgoszcz. Dernest venter VM i fridrett i London 5-13. august.

Med norske rekorder, årsbeste i Europa og seirer i Diamond League, er imidlertid allerede sesongen en suksess for unggutten. Prestasjonene i juni belønnes med nominasjon til å bli månedes friidrettsutøver i Europa, som kåres av det europeiske friidrettsforbundet.

Warholm er nominert sammen med fire andre sukessrike utøvere, kulestøter Pawel Fajdek, spydkaster Thomas Röhler, diskoskaster Daniel Stahl og 110-meterhekkeløper Garfield Darian.

Støttes av Ertzgaard

Den tidligere norske sprinteneren og friidrettsprofilen John Ertzgaard (40) tar i et tak for at Warhom skal vinne.

- Norsk friidrett er i en høykonjunktur og Mr. Warholm er en av flere viktige faktorer for at dette skjer. Vi i friidrettsfamilien har alle et ansvar for at vår idrett får den oppmerksomheten den fortjener, skriver den norske friidrettslegenden på Facebook.

- Klag mindre på hvorfor andre idretter får mer oppmerksomhet og penger. En stemme for Karsten er en stemme for norsk friidrett og et bidrag til at den får den plassen vi mener fortjener, fortsetter han.

Ertzgaard oppfordrer samtidig Quincy Douglas, tidligere norgesrekordholder på 400 meter før Karsten Warholm overtok rekorden, til å stemme på friidrettstalentet som han humoristisk omtaler som Douglas' «nemesis».

Det setter Warholm pris på, samtidig som presset og forventningene øker. 21-åringen har hatt en pangkarriere på 400 meter hekk etter at han la mangekampsatsingen på is etter råd fra trenerne Leif Olav Alnes og spydlegende Andreas Thorkildsen.

Forstår Moans poeng

Warholm har en rekke ganger blitt omtalt som kanskje tidenes største friidrettstalent.

Det er noe kombinertprofilen Magnus Moan synes gir et unødvendig press, på samme måte som for eksempel Johannes Høsflot Klæbo, Casper Ruud, Martin Ødegaard, Jakob Ingebrigtsen og Jarl Magnus Riiber.

- Jo mer man snakker om at man er et talent, jo mer bygger man opp unødvendige forventninger. Da blir fallhøyden så mye større. La dem få jobbe i fred og utvikle seg, var Moans budskap overfor Dagbladet.

Warholm er ikke uenig i det.

- Det er vanskelig å leve opp til forventningene. Spranget fra junior til seinor er større enn det de fleste tror og kanskje også større enn det vi utøverne tror. Det tar ting og kan påvirkes av mange faktorer. Dette marginenes idrett, mener Dimna-gutten.

- Det er heavy å bli best i verden. Man vet aldri. Plutselig kommer det en Usain Bolt i vår øvelse som endrer alt.