Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Legenden bryter ut i gråt

Tidligere Barcelona-stjerne Hristo Stoitsjkov tok et oppgjør med rasismen i eget hjemland.

EKSPERT: Hristo Stoitsjkov jobber i dag som TV-ekspert. Her er han fra noen år tilbake. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Hristo Stoitsjkov jobber i dag som TV-ekspert. Her er han fra noen år tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det som har preget nyhetsbildet i England de siste dagene er den såkalte rasismesaken.

Flere engelske spillere ble utsatt for rasistiske tilrop under kampen mot Bulgaria i helga, noe som skal ha vært planlagt i forkant.

Det endte blant annet med at Bulgarias fotballpresident ble presset til å gå av, etter at statsminister Borislav Mihajlov ba ham om å gjøre det. Samtidig har flere personer blitt arrestert i kjølvannet av episoden.

De fleste som er interessert i fotball og ble født tidlig på 80-tallet eller før, husker nok bulgarske Hristo Stoitsjkov. Angriperen spilte i spanske Barcelona i fem sesonger, og vant blant annet Ballon d'Or.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Bryter ut i gråt

Nylig deltok han på programmet FC Futbol Central på TUDN, tidligere kjent som Univision Deportes Network - en amerikansk spansk sportskanal - hvor Stoitsjkov diskuterte rasismesaken.

Han blir blant annet spurt hva som er løsningen for å få bukt med rasismeproblemet vi har sett gjentatte ganger i fotballen.

- At fans ikke får lov til å komme inn på stadion. Eller enda strengere straffer, sier Stoitsjkov før han fortsetter:

- Slik som i England, hvor det er fem års utestengelse. Slik at de narkoavhengige der en gang for alle ...

Så blir han blir avbrutt av reporteren, før han fortsetter.

- Landslaget og andre fotballklubber i landet. Folk fortjener ikke å lide. Tror du jeg føler meg komfortabel? spør han, før han bryter sammen i gråt.

- Tydelig oppgitt

Den tidligere Liverpool-angriperen Stan Collymore har publisert videoen på sin Twitter-profil, hvor han skriver:

«Den bulgarske legenden Hristo Stoitsjkov er tydelig oppgitt over situasjonen i Sofia. Jeg har aldri sett en engelsk landslagsspiller gråte av skam, har du?»

Det hører med til historien at Stoitsjkov selv ble anklaget for rasisme mot franske Marcel Desailly under EM i 1996, uten at saken fikk etterspill for angriperen.

Stoitsjkov jobber i dag som TV-ekspert i USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media