Dean Smith

Legenden døde

Dean Smith tok OL-gull for USA før han ble fast stuntmann for westernhelten John Wayne. Nå er han død.

DØDE: Dean Smith er død, 91 år gammel. Foto: NTB
DØDE: Dean Smith er død, 91 år gammel. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Dean Smith, som var fra Texas, var med å vinne gull for USA på 4×100 meter stafett i friidrett under OL i Helsinki i 1952.

Multiatleten spilte også amerikansk fotball på høyt nivå, for Los Angeles Rams og Pittsburgh Steelers – før han ble en del av underholdningsbransjen i Hollywood.

Smith jobbet nemlig som fast stuntmann for westernhelten John Wayne og var en del av flere Oscar-vinnende westernfilmer, inkludert klassikere som «True Grit», «How the West Was Won» og «El Dorado».

Han gjorde også sine stunt i flere TV-serier, inkludert «Tales of Wells Fargo», «Maverick» og «Gunsmoke» («Kruttrøyk») - flere av disse ble også sendt på norsk TV.

Noen av hans mest kjente stunts, ifølge Variety, inkluderer å falle ut av en toetasjes bygning, ned på en vogn.

Smith ble også brukt av John Ford i flere av hans produksjoner og var selvskreven i «Hollywood Stuntman's Hall of Fame».

Som om ikke det var nok: Smith jobbet også som en profesjonell rodeo-cowboy, og bar flere ærestitler og mottok priser som rodeo, som «All American Cowboy»-prisen og «Golden Boot Award».

Nå har OL-vinneren, stuntmannen og cowboyen Dean Smith gått ut av tida, 91 år gammel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer