Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsaker i nytt lys: Andrus Veerpalu

Legenden slapp fri i Johaugs situasjon. Overrasket Bjørgen:
- Ble Veerpalu frikjent? Virkelig?

Andrus Veerpalu har blitt stemplet som doper i mange år, men han ble til slutt frikjent i CAS. Det er det få som har fått med seg. Frode Estil mener mange møter seg selv i døra nå.

FRIKJENT: Andrus Veerpalu (i midten), som her vant OL-gullet foran Frode Estil og Jaak Mae i Salt Lake City i 2002, avga en positiv dopingprøve og ble utestengt i tre år, før han ble frifunnet i CAS. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
FRIKJENT: Andrus Veerpalu (i midten), som her vant OL-gullet foran Frode Estil og Jaak Mae i Salt Lake City i 2002, avga en positiv dopingprøve og ble utestengt i tre år, før han ble frifunnet i CAS. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): To OL-gull og to VM-gull, alle i klassisk, gjør estiske Andrus Veerpalu (46) til en av tidenes beste klassiskløpere i langrennssporten.

Han har i dag to barn, Anette og Andreas Veerpalu, som satser for fullt på ski og deltok i VM i Lahti, men lever med fordommer om at deres far var en doper.

Det er nemlig det inntrykket svært mange sitter igjen med etter estlenderens karriere, som endte med en positiv dopingprøve i 2011.

I lys av Therese Johaug-saken, hvor mange nordmenn nå har inntatt en ny og mer nyansert rolle og satt seg nøyere inn i saken, er det betimelig å sette Veerpalus sak i et nytt lys.

For den doble olympiske mesteren, som blant annet triumferte rett foran Frode Estil i OL i Salt Lake City i 2002 og i VM i Lahti i 2001 med bare to tideler, ble til slutt frikjent i CAS i 2013.

Veerpalu vant altså fram i Idrettens voldgiftsrett, hvor Johaug fikk sin straff økt fra 13 til 18 måneder. Det overrasker Marit Bjørgen.

- JEG ER KNUST: Det sa Therese Johaug etter CAS-dommen. Johaug blir utestengt i 18 måneder, og mister dermed OL. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Ble Veerpalu frikjent? Det har jeg ikke fått med meg. Ble han virkelig det? spør Bjørgen Dagbladet når vi nevner denne saken.

Svaret er ja.

Bjørgens budskap

De færreste har hatt for å vane å sette seg i de aktuelle dopingsakene til utøvere som har vært i liknende situasjoner som Johaug. Likevel har langt flere vært raske med å konkludere og forhåndsdømme.

I så måte er Johaug-saken viktig lærdom for mange nordmenn.

- Det er et godt poeng. Det er ikke så lett å holde styr på de ulike dopingsakene. Jeg visste det i hvert fall ikke dette med Veerpalu, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Og kjenner man ikke detaljene i saken, bør man heller ikke mene noe eller forhåndsdømme noen, mener langrennsdronninga.

Estil: - Typisk norsk

Frode Estil, som tapte to gull på målstreken til 46-åringen fra Estland, er en av de få i Norge som fikk med seg utfallet av Veerpalus sak i CAS. Han mener mange nordmenn møter seg selv i døra i disse dager.

LÆRDOM: Marit Bjørgen oppfordrer folk til å slutte å forhåndsdømme andre utøvere, uavhengig av nasjonalitet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LÆRDOM: Marit Bjørgen oppfordrer folk til å slutte å forhåndsdømme andre utøvere, uavhengig av nasjonalitet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Veerpalu ble frifunnet, selv om det er en del som kanskje ikke er klar over det. Det minner litt om Johaug-saken og viser at man skal være forsiktig med å forhåndsdømme folk. Det er vel litt typisk norsk. Jeg mistenker ikke Veerpalu, sier Estil til Dagbladet.

Mange tidligere dopingsaker - før Therese Johaug og for så vidt også Martin Johnsrud Sundby - har blitt gjenstand for forhåndsdømming og raske konklusjoner basert på trynt faktagrunnlag tidligere.

Det er ikke engang nevnt på Veerpalus norske Wikipedia-side at han ble frikjent etter den positive dopingprøven. Samlet sett er det ikke rart at barna Anette og Andreas må leve med at faren er stemplet som doper hos mange.

- Overraskende mye følelser

Men det er ikke mer rett av den grunn. CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson håper Johaug-saken blir et vendepunkt for mange.

- Jeg håper at folk kan være like storsinnet som man har vært med Johaug også ved neste korsvei, uavhengig av om det er en utlending eller en mindre kjent utøver, sier Mackenzie-Robinson til Dagbladet.

VEKKER FØLELSER: Det norske folks sterke tilknytning til Therese Johaug kan gjøre det vanskelig å være objektiv. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VEKKER FØLELSER: Det norske folks sterke tilknytning til Therese Johaug kan gjøre det vanskelig å være objektiv. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det er overraskende mye følelser inne i bildet og lettere å tro på en av våre egne, som er populær i Norge, kontra en utenlandsk utøver som tar «våre» medaljer. Vi får håpe at denne saken kan være et lite vendepunktet som gjør at folk blir mer interessert, tenker mindre svart-hvitt og setter seg mer inn i kommende dopingsaker før man danner seg en mening, sierCAS-eksperten.

Ser ny trend

Mads Kaggestad, antidopingekspert i TV 2, tror dette allerede er godt i gang med å skje.

- Jeg tror det allerede er en økende bevissthet rundt dette. Folk har tatt innover seg at man ikke skal forhåndsdømme. Enkeltsaker er komplekse, og vi skylder utøveren å sette oss inn i den aktuelle saken om vi skal uttale oss om den, sier Kaggestad til Dagbladet.

- I sykkel har det vært altfor mye forhåndsdømming, også i norske medier. Alessandro Petacchi og Simon Yates ble stemplet som dopere etter astmasaker, hvor nyansene ikke ble lagt fram. Gerhard Heiberg uttalte at sykkel bør fjernes fra OL-programmet fordi så mange ble tatt. Det henger ikke på greip. Det viser jo at antidopingarbeidet tas på alvor. De siste hendelsene i Norge har heldigvis ført til et mer oppdratt publikum, mener han.

TILLIT: Frode Estil mistenker ikke sin tidligere rival Andrus Veerpalu. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TILLIT: Frode Estil mistenker ikke sin tidligere rival Andrus Veerpalu. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Dette skjedde med Veerpalu

Når det gjelder Veerpalu-saken, ble 46-åringen opprinnelig utestengt i tre år etter funn av veksthormoner i en dopingprøve som ble tatt før VM i Holmenkollen i 2011.

Hele tiden bedyret han sin uskyld. Til slutt nådde Veerpalu fram etter å ha anket saken videre til CAS, selv om WADA skrev i en uttalelse at de var misfornøyd med avgjørelsen til CAS.

Saken var svært kompleks. Estlenderens redning var feil bruk av terskelverdier for veksthormoner i testmetoden til det internasjonale skiforbundet (FIS). Det var med andre ord en prosedyrefeil.

CAS kom derfor fram til at testmetoden til FIS ikke kunne benyttes som et fullverdig bevis for dopingbruk. De presiserte videre at mye tydet på at Veerpalu brukte veksthormoner, men at FIS ikke fulgte opp prosedyrene godt nok for bruk av korrekte terskelverdier.

Dermed kunne ikke utestengelsen av Veerpalu opprettholdes. FIS ble samtidig pålagt å betale over 60 000 norske kroner i erstatning til Veerpalu.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!